ZANGDAG AVERBODE Verslag van de deelnemers

ZANGDAG AVERBODE Verslag van de deelnemers

Zaterdag 3 juni. Een zonovergoten dag. Een zestal zanglustigen uit onze pastorale eenheid hadden ingeschreven op een initiatief van de abdijgemeenschap Averbode. Gezien de grote belangstelling voor deze zangdag – een honderdtal mensen schreven in – werden er twee zaterdagen voorzien. Op 3 juni waren we met een veertigtal, en op 10 juni nog een zestigtal. Leden van koren, dirigenten én cantores. Dat was tegelijk een dag van uitwisseling met deelnemers van andere parochies én provincies, zelfs uit West-Vlaanderen!

Een ganse dag liturgische muziek aanleren onder de kundige, enthousiaste én humoristische leiding van pater Jos Bielen, dat is een heerlijke ervaring! Hij slaagt er telkens in om tot vierstemmig toe op een mum van tijd in de voormiddag de liederen aan te leren.

En na de middag wordt een herhalingssessie voorzien. Orgelpunt: enkele liederen nog eens in de abdijkerk zingen, met begeleiding op het kersvers geïnstalleerde Verschueren-orgel.

Programma

Aan de beurt: liederen – één- en meerstemmig – voor Maria-Tenhemelopneming en Advent/Kerst. Gekende maar ook mooie nieuwe liederen kwamen aan de beurt.

Alle deelnemers kregen een bundel met partituren, de meeste liederen ook mét begeleiding; en voor degene zonder begeleiding wordt nadien nog de orgel/pianobegeleiding aan de deelnemers verstuurd.

De abdij

Het gonst van de bedrijvigheid in deze mooi gerestaureerde abdij. De abdijwinkel was verplaatst naar een ander gebouw, zodat de oppervlakte ruimer geworden was. Uiteraard zijn we met brood, kaartjes, boeken en diverse kleine attentie-voorwerpen naar huis gekomen. Voortdurend kwamen er ook van buitenaf mensen aan om iets te verbruiken in het restaurant – ook een nieuwigheid voor ons.

Volgende afspraak

We noteerden al de volgende zangdag: zaterdagen 20 en 27 januari 2024 liggen al vast. We hopen daar opnieuw present te zijn. En nog meer gegadigden mee te brengen.

Een enthousiaste deelne(e)m(st)er

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.