Wonen: een gunst of een recht?

Wonen: een gunst of een recht?

‘Iedereen heeft recht op menswaardig wonen’ staat in artikel 3 van de Vlaamse Wooncode. Met menswaardig wonen bedoelt men een aangepaste woning, van goede kwaliteit, in een behoorlijke woonomgeving, tegen betaalbare prijs en met woonzekerheid. Maar er zijn te weinig woningen. Wie niet terecht kan op de private huurmarkt zal een beroep moeten doen op een sociale woning. In Vlaanderen staan hiervoor meer dan 150 mensen op de wachtlijst en de wachttijden lopen op tot 7 jaar.

De kwaliteit van de goedkoopste woningen is slecht. Dit heeft een impact op de fysieke en psychische gezondheid van mensen die er moeten wonen. Meer dan 12 procent van de goedkope woningen vertoont nog steeds ernstige gebreken.

De woningen zijn te duur. Meer dan de helft van de private huurders geeft meer dan één derde van zijn inkomen uit aan huur. Met een te hoge huur en een te laag inkomen blijven er onvoldoende middelen over om in de andere basisbehoeften te voorzien. Goed wonen is voor velen onbetaalbaar. Dit is onaanvaardbaar.

Met de campagne van 2021 wil Welzijnszorg dit probleem onder de aandacht brengen. Welzijnszorg steunt meer dan honderd armoedeorganisaties die zich dagelijks inzetten voor mensen in armoede. Brecht Thijs, stafmedewerker bij Welzijnszorg Antwerpen, zal op woensdag 15 december de woonproblematiek komen toelichten en ons vertellen wat wij concreet kunnen doen. Alle geïnteresseerden zijn om 20 uur welkom in de zaal Johannes XXIII. Op zondag 19 december houden we een speciale omhaling voor Welzijnszorg en wordt zowel aan de Basiliek als aan de Heilig-Kruiskerk na de zondagsviering soep verkocht. Meer hierover in een ander artikel maar alvast warm aanbevolen.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.