Winterplan voor onze kerken

Winterplan voor onze kerken

De gasprijzen zijn gestegen tot waanzinnige hoogtes. Bedrijven en openbare besturen nemen drastische beslissingen. In kantoren en scholen staat de thermostaat op 19 graden. De openbare verlichting gaat uit, in zwembaden en sportcentra moeten de mensen koude douches nemen. Cultuurtempel ‘De Singel’ gaat een volledige maand dicht.

De slechtst geeïsoleerde gebouwen in onze gemeentes zijn onze kerken. Als we niks doen, zadelen we de kerkraden en onrechtstreeks de gemeentebesturen op met een factuur van honderdduizenden euro’s. Voor sommige kerken zou het in putje winter meer dan € 2000 euro kosten om ze te verwarmen aan de temperatuur die men daar gewend was en dit voor 1 dienst.

Daarom heeft het team van de pastorale eenheid een winterplan uitgewerkt dat zal ingaan op 6 november en loopt tot eind februari. We volgen hierbij een dubbel spoor: afschaffing van 1 dienst per maand in 6 van onze kerken en overal een stevige verlaging van de temperatuur.

De Mortselse kerken Sint-Jozef, Sint-Lodewijk en Heilige Bernadette zullen geen viering hebben op de eerste zondag van de maand. Iedereen is welkom in de kruispuntviering om 11 u. in Heilig Kruis of in één van de Edegemse kerken.

Sint-Jozef Edegem, Heilige Familie en Sint-Antonius zullen geloten blijven op de derde zondag van de maand.  Iedereen is dan welkom in de kruispuntviering in de basiliek om 9.30 u. of in een Mortselse viering. Voor Heilige Familie gaat de regeling pas in in december, zodat de Sint-Ceciliaviering op 20/11 kan doorgaan.

Bij alle diensten verlagen we de temperatuur drastisch naar 12 graden.  We vragen aan iedereen om zich warm te kleden en om eventueel een fleece-dekentje mee te brengen.

Uitvaarten en doopsels zullen zo veel mogelijk uitwijken naar energiezuinige kerken en met de andere gebruikers van kerken, zoals koren, zullen afspraken worden gemaakt.

Het doel van dat alles is om deze winter ons energieverbruik te verminderen met 2/3.  Als we niets doen, betalen we namelijk in de wintermaanden 10.000 euro per week aan gas en elektriciteit. We hopen dat iedereen begrijpt dat dat geen optie is.

Intussen hopen wij dat er snel meer stabiliteit komt op de energiemarkt en in onze wereld.

Het team van de pastorale eenheid

We nodigen u allen uit zich goed warm te kleden en eventueel een dekentje mee te brengen.  Het plan geldt van de eerste zondag van november tot eind februari. Daarna bekijken we wat nog nodig is.

Besluiten zondagsdiensten

Mortsel1e zondagenkel dienst in zondagskerk; andere kerken blijven gesloten; per parochie wordt door het eigen PKG een vervoersplan gemaakt voor mensen die niet mobiel zijn (op zaterdag nog wel dienst in SBM met verlaagde temperatuur)
andere zondagen diensten kunnen doorgaan mits: temperatuur van de viering zelf op max. 12 ° en de basistemperatuur tijdens de week 2 graden verlaagd wordt;
Edegem3e zondagenkel dienst in zondagskerk; andere kerken blijven gesloten; per parochie wordt door het eigen PKG een vervoersplan gemaakt voor mensen die niet mobiel zijn
andere zondagendiensten kunnen doorgaan mits: temperatuur van de viering zelf op max. 12 ° en de basistemperatuur tijdens de week 2 graden verlaagd wordt;

Doopsels kunnen enkel aansluitend bij de zondagsviering

Besluiten uitvaarten:

  • OLVE: uitvaarten onder de 120 aanwezigen doorverwijzen naar SAE. Grotere uitvaarten in OLVE
  • Heilig Kruis: geen uitvaarten tenzij toeslag nog te bepalen
  • Heilige Bernadette: geen uitvaarten
  • Sint-Lodewijk: geen uitvaarten
  • Heilige Familie: blijft functioneren als voorheen, maar temperatuur: zie zondagsdiensten
  • Sint-Jozef (Mortsel én Edegem): blijft functioneren als voorheen, maar temperatuur: zie zondagsdiensten
  • Sint-Benedictus: blijft functioneren als voorheen, maar temperatuur: zie zondagsdiensten

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.