De witte Vlinder

HEMEL EN AARDE ‘OPNIEUW’ VERBONDEN
De witte vlinder

Rouwen is een ingrijpend gebeuren dat de gehele mens treft, zowel lichamelijk, emotioneel, relationeel als spiritueel. Het zet ‘vaste zekerheden’ behoorlijk op losse schroeven en haalt ons uit ons evenwicht. Niet alleen droefheid, gemis, eenzaamheid en pijn worden ervaren maar vaak ook onmacht, kwaadheid, uitzichtloosheid.
Rouwen is een werkwoord, een levenslange opdracht …, een leerproces. Toch heeft niemand je ooit echt geleerd hoe daarmee om te gaan. En daar sta je dan met veel verdriet.
Je bent niet alleen. De pastorale eenheid H. Maria Magdalena wil mensen die rouwen nabij zijn, luisteren naar hun verhalen, mee de lange weg gaan van erkenning, bevestiging en hopelijk hulp bieden bij verwerking en aanvaarding van verdriet en verlies.
De werkgroep De witte vlinderhemel en aarde ‘opnieuw verbonden’bestaat uit vrijwilligers die zelf deze harde leerschool hebben doorlopen en samen met jou op stap willen gaan langs die lange weg van rouw.

U kan beroep doen op pastoor Tom, Griet, Jozef, Marie-Louise, Michèle , Sus en  Veva via het centrale nummer van de diaconie: 0487 89 08 41.

Nieuws van de WITTE VLINDER vind je hieronder:

  • Wereldlichtjesdag: 8 december 2024
    Wereldlichtjesdag of “Worldwide Candle Lighting Day” is ontstaan in 1997 in Amerika.Sindsdien worden er wereldwijd op de tweede zondag van december ‘s avonds kaarsjes aangestoken voor de overleden kinderen. Zo ontstaat er een lint van lichtjes over de hele aarde. Ieder lichtje is een verhaal van liefde. We branden samen lichtjes en delen samen ons… Lees meer: Wereldlichtjesdag: 8 december 2024
  • Hora Santa in de Sint-Benedictuskerk
    Op 1 november hielden we het Hora Santa in de Sint-Benedictuskerk, dit keer met als thema “Herdenken van onze doden”. Dit keer met medewerking van Michelle van De Witte Vlinders, die ondersteuning geeft bij rouwprocessen. We hadden een plek op het altaar voorbereid, waar mensen de foto van hun geliefde konden plaatsen of de naam… Lees meer: Hora Santa in de Sint-Benedictuskerk
  • Allerheiligen/Allerzielen
    Tijdens de uitvaart werd een kruisje met de naam van de overledene op de kist of naast de urne geplaatst als teken van hoop en als teken van verbondenheid met de Verrezen Christus.  Alle kruisjes van de overledenen van het afgelopen jaar ( 1.11’23-1.11.’24 ) werden tot nu geplaatst achteraan in de kerk, als uitnodiging… Lees meer: Allerheiligen/Allerzielen
  • Troostbanken
    Wie deze zomer doorheen Mortsel wandelt zal op zijn pad een drietal TROOSTBANKEN tegenkomen. De werkgroep rouwzorg ‘DE WITTE VLINDER‘ kon bij het stadhuis 3 banken adopteren.   Op het Meerminneplein, in ’t Parkse en bij de begraafplaats nodigen de banken uit om tot rust te komen, stil te staan bij eigen pijn of te luisteren… Lees meer: Troostbanken
  • Film
    Wil jij zien hoe onze pastorale eenheid bruist van leven. Hoe wij trachten een levende gemeenschap van Christenen te zijn? Bekijk dan zeker deze film die we lanceerden op de toekomstavond van 29 april. De film werd samengesteld uit beeldmateriaal dat door talloze vrijwilligers werd aangebracht. Waarvoor dank. Ons archief groeit; Heb jij beeldmateriaal? Stuur… Lees meer: Film

Troosthoekje

In de kerken van onze PE die overdag steeds open zijn,  H Kruis, H Familie en Basiliek werd een troosthoekje geïnstalleerd .

Rouwen is een levenslang leerproces . Durven gevoelens en stilte toe te laten, durven je pijn voelen … kan een eerste stap zijn en zodoende helend werken . 

Je kan er, rond het bord met de kruisjes van de overledenen van het afgelopen jaar, even in stilte vertoeven, droefheid toelaten, herinneringen ophalen, mediteren, bidden  of een bezinningstekstje of gebed lezen . Je kan deze teksten ook meenemen om thuis te herlezen . In een troostboek kan je je wedervaren neerpennen of een intentie schrijven .

Hier mag je je machteloosheid en verdriet  maar ook je dankbaarheid om wat geweest is aan God toevertrouwen .

Hij kent onze pijn . De naam van onze geliefden staat immers  in zijn handpalm geschreven …

Bij hem mogen wij soms ervaren dat Hij groter is dan ons lijden en wij veilig zijn in zijn schoot .