Wie vindt de mis saai?

Wie vindt de mis saai?

Volledig fotoverslag onderaan

Zaterdag 7 oktober verzamelden de kandidaat vormelingen van Edegem zich in de Basiliek voor hun startdag. Als eerste stap op weg naar het vormsel zouden deze jonge kerels en meisjes uit Edegem en omstreken , samen de mis vieren. Voor sommigen was de basiliek niet helemaal onbekend, ze waren er al wel eens binnengelopen of hadden er al eerder belangrijke momenten van het leven gevierd, maar toch voelde het voor de meesten wat onwennig. Vooral het groot aantal vragen maakten dat duidelijk:  ‘Wat is dat grote vat met water vooraan in de mis?’ ‘Waarom dienen die houten kasten langs de zijkant?’ (Het bleken biechtstoelen te zijn) ‘Wie is die meneer met dat kruisje’ en ‘Wat wordt er op al die glasramen afgebeeld?’

Heel wat zaken dus die nog niet voor iedereen duidelijk waren en dan was de mis, een mysterie op zich, zelfs nog niet begonnen. Gelukkig was daar Rudi De Reys om op al deze vragen een antwoord te geven en ons iets meer te vertellen over dit belangrijke mysterie. De kandidaat-vormelingen namen eerst wat verlegen plaats op de kerkstoelen, maar wanneer Rudi vroeg: ”Wie vindt de mis saai?”, gingen er toch wel vlot wat vingers in de lucht. Rudi liet er zich niet door ontmoedigen en nam zijn luisteraars mee in een boeiend verhaal. Hij vergelijk de mis met een voetbalmatch, een evenement in het Sportpaleis, maar vooral met een feest. Een feest dat we elke zondag weer mogen vieren in het bijzijn van Christus dan nog wel. Rudi leerde hen waarom we het kruisteken maken, waarvoor het tabernakel dient, wie de Bijbel schreef waaruit we voorlezen tijdens de mis en vertelde dat we soms wel vier talen spreken tijdens de mis. Beter nog, dat we in 4 talen zingen. Er werd niet alleen aandachtig geluisterd, maar ook dat zingen mochten de vormelingen beleven. Onder muzikale begeleiding van diaken Luc Van Hoof werd de groep in minder dan een uurtje tijd omgetoverd in een meertalig zangkoor.

Na een korte pauze en het tweede deel van het verhaal waarop Rudi hen vertelde over de kern van de mis, de heilige Eucharistie en het Onze Vader, was het dan tijd voor het echte werk. De kandidaat vormelingen ontmoeten pastoor Tom die hen officieel welkom heette in de Basiliek en op de weg naar hun vormsel. Het avontuur kon nu echt beginnen en hoe kan dat beter dan met een feest? Een feest met hun ouders, enkele parochianen, de catechisten én met Christus, de reden en het einddoel van hun avontuur.

De mis saai? Wie aanwezig was en de gezichten mocht zien van deze vrolijk zingende jonge bende kon zien dat het allesbehalve zo moet zijn!

Op naar de volgende bijeenkomst!

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.