Wereldtuberculosedag op 24 maart

Wereldtuberculosedag op 24 maart

.

Tuberculose, of tbc, is een besmettelijke ziekte die vooral de longen aantast. De voornaamste symptomen zijn een hardnekkige hoest, hoge koorts en gewichtsverlies. Tuberculose is dodelijk: zonder medische hulp overlijdt meer dan de helft van de mensen met tbc. Om mensen te genezen en de ziekte een halt toe te roepen, hebben we dringend meer middelen nodig

3 miljoen mensen missen
essentiële medische hulp Elk jaar raken wereldwijd meer dan 10 miljoen mensen besmet met tuberculose. Vooral personen in kwetsbare omstandigheden lopen risico om zwaar ziek te worden. Enerzijds spelen omgevingsfactoren een rol, zoals mensen die in sloppenwijken leven, mijnwerkers of zorgverleners.

Anderzijds lopen personen met een zwakke gezondheid gevaar, bijvoorbeeld mensen met hiv of diabetes, mensen die ondervoed zijn, of jonge kinderen. Een op drie, of 3 miljoen mensen, heeft geen toegang tot medische zorgverlening en krijgt dus nooit een diagnose. Weerzinwekkend, zeker als je weet dat één persoon gemiddeld 10 anderen aansteekt.

Damiaanactie strijdt tegen tuberculose in 14 landen, waaronder België. Lokale teams sporen mensen met tuberculose op en begeleiden hen tijdens de lange, uitputtende behandeling.

Tuberculose: ook in België

Tuberculose is geen ver-van-ons-bedshow. Ook in België treft tbc jaarlijks zo’n 900 mensen. Het gaat vooral om mensen die in armoede leven of geen dak boven het hoofd hebben. Zij kunnen zich vaak geen medische hulp veroorloven. In samenwerking met Brusselse partners BELTA en Vrienden van het Huizeke voorziet Damiaanactie sociale ondersteuning aan mensen met tbc in financiële moeilijkheden.
Dak- of thuisloze mensen met tuberculose mogen gratis verblijven in een studio. Dat is essentieel om hun behandeling structureel te blijven volgen. Daarnaast geven we ook psychosociale en budgetbegeleiding. We proberen om samen met hen een netwerk uit te bouwen van organisaties en diensten, zodat ze hun leven weer op de rails krijgen,” aldus Andy Vandermeersch, maatschappelijk werker bij Vrienden van het Huizeke.

Wil je meer weten over Tuberculose in België, Klik HIER!

Zo ziet het werk van Damiaanactie er in Afrika, Azië en Latijns-Amerika eruit:

  • Actieve opsporingscampagnes in regio’s waar tbc veel voorkomt
  • Sensibilisatie van de bevolking, ontkrachten van misvattingen en vooroordelen
  • Gratis medische hulp en medicijnen, opvolging tijdens de behandeling (6 tot 12 maanden)
  • Ondersteuning aan families in nood, zoals voeding, schoolbeurzen of beroepsopleidingen
  • Wetenschappelijk onderzoek naar behandelingen en resistente vormen van de ziekte

Wil je meer weten over Tuberculose vandaag? Klik HIER!

Steun onze strijd tegen ziekte

Om de strijd tegen tuberculose verder te zetten, hebben we jullie hulp hard nodig. Doe vandaag nog een genezende gift.

Ik doe een gift

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.