Mensen die meewerken in een kerkraad zijn veelal stille werkers. Zij zorgen voor onze kerkgebouwen en soms voor stukjes patrimonium van een parochie. Hun taak is het om Deze gebouwen als een goed huisvader te verzorgen. Dat wil zeggen dat zij zorgen dat het nodige onderhoud en de nodige werken worden uitgevoerd. Zij beheren daarvoor ook de middelen. Dat ze dat goed doen, wordt door de overheid (de gemeente) gecontroleerd. Het zijn mensen op wie we met onze gemeenschap voluit kunnen vertrouwen. Maar die al te vaak in de bres springen als er materiële problemen in onze kerken zijn. Daarom zijn ze heel belangrijk.
Elke kerkraad bestaat uit 5 verkozen leden. Daarnaast kan de gemeente een vertegenwoordiger afvaardigen en is ook de pastoor als vertegenwoordiger van de parochiegemeenschap meestal deel van die kerkraad.
Elke zoveel jaar zijn er verkiezingen. Soms voor 2, soms voor 3 leden. Dat is gedaan om de bestendigheid van de werking nooit in het gedrang te brengen. Je komt dus steeds bij mensen met ervaring terecht.
Onze kerkraden zijn op zoek naar verjonging en versterking. In de meeste worden dit jaar 2 nieuwe leden verkozen. In sommige 3.
Leden van een kerkraad zijn bereid om geregeld te vergaderen meestal 1 keer per maand. Verder begeleiden ze werken die worden uitgevoerd in de kerken. Daarnaast zorgen ze dat erediensten in de beste materiële omstandigheden kunnen doorgaan. Zo zijn zij ook verantwoordelijk voor de middelen die men aan bv. verwarming besteed. dat wil zeggen dat ze soms ook heel moeilijke, maar heel belangrijke beslissingen moeten nemen.
Enkele voorbeelden:
- Het feit dat de vieringen in de St.-Benedictuskerk wekelijks op zaterdagavond live op YouTube worden uitgezonden, is een initiatief dat voor een stuk uitgaat van en zwaar ondersteund wordt door de kerkraad. Zij zorgden voor de installatie en leiden ook de mensen op die die installatie bedienen. (Ook daarvoor zijn we trouwens nog steeds op zoek naar helpers)
- Dat we het deze winter volhouden in koudere kerken, maar wel de rekeningen kunnen betalen, … daarvoor zorgen de kerkraden.
- Als het dak lekt, de geluidsinstallatie is stuk, … Werk voor de kerkraden. Zij stellen specialisten aan die dit verder opnemen. Zij controleren of de werken goed werden uitgevoerd en zorgen voor de middelen.
- Een hele klus… Ja zeker. Maar je doet het samen. Je staat er niet alleen voor. En voor wie dit doet, heel veel respect en ook vriendschap van heel de gemeenschap.
Voel je je aangesproken? Wil jij ook meedoen?
Lees HIER hoe je je kandidaat kan stellen!
About the author