Wapenstilstand 10-11 november Edegem

Wapenstilstand 10-11 november Edegem

Sedert de val van de Berlijnse muur en het uiteenvallen van de Sovjetunie zijn we vrede en vrijheid in het westen als verworven gaan beschouwen. Zelfs de oorlog in het voormalige Joegoslavië heeft deze visie niet gewijzigd. De oorlog in Oekraïne heeft ons echter met de neus op de harde realiteit gedrukt. Voor het eerst sedert de Koude Oorlog voelen ook wij ons bedreigd.

Vrede

Om zichtbaarheid te geven aan onze vredeswens en om ons eraan te herinneren dat vrede een voortdurende inspanning vergt op alle niveaus, biedt de Edegemse afdeling van de Nationale Strijdersbond aan onze gemeente en haar inwoners een vredesmonument aan in het kader van de 850ste verjaardag van Edegem. Dit monument, geplaatst op het Gemeenteplein, zal op vrijdag 10 november om 14 uur plechtig onthuld worden. Leerlingen van de Edegemse basisscholen Andreas Vesalius en OLVE Basis lezen gedichten en teksten rond de vredesgedachte. Iedereen is hierbij van harte welkom.

Herdenken

De strijdbaarheid en veerkracht van de Oekraïense bevolking verdienen zonder enige twijfel alle lof. Dit geldt echter ook voor de generaties die tijdens beide wereldoorlogen streden voor onze vrijheid. Dit is ook de reden waarom onze gemeente en de Edegemse afdelingen van de Nationale Strijdersbond en de Vlaamse Vredesbeweging VOS jaarlijks op 11 november hulde brengen aan alle oorlogsslachtoffers.

Na de Eucharistieviering om 09.30 uur in de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek gaan we omstreeks 10.30 uur naar achtereenvolgens de begraafplaats en het monument ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog op de hoek van de Vrijwilligersstraat en de Onafhankelijkheidsstraat voor een huldebetoon.

Dé uitdaging bij het herdenkingsgebeuren is het betrekken van de jongere generaties. Als u zich afvraagt waarom jongeren belang zouden hechten aan herdenking, kom dan zeker luisteren naar de getuigenissen van leerlingen van het zesde jaar TSO van het Koninklijk Technisch Atheneum Da Vinci.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.