“Waar haal ik de kracht vandaan?” Verslag “vier de zondag” van 26 februari

“Waar haal ik de kracht vandaan?” Verslag “vier de zondag” van 26 februari

Deze vierde zondag viel op de eerste  zondag van de vasten.

Met een goeie 50 deelnemers van alle leeftijden stonden we stil bij de verleidingen van Jezus in de woestijn. De volwassenen kregen drie situaties voorgeschoteld in een rollenspel en bespraken daarna in groepjes hedendaagse verleidingen. Onze gemeenschap kenmerkt zich door een bijzondere openheid en vertrouwen om samen onze zwakheden te delen en te bespreken. We hoorden ook van elkaar waar we de kracht halen om aan deze verleidingen te weerstaan.

De kinderen hadden hun eigen programma.
De kleuters probeerden te worden zoals Jezus en aan de hand van plaatjes te spreken over het verschil tussen ‘goed’ en ‘kwaad’. Letterkoekjes zorgden voor de goesting om op een actieve manier aan de slag te blijven.

De oudere kinderen en tieners bevonden zich middenin een ludieke versie van de tv-show “Doet ie het of doet ie het niet?” waarbij ze als groep probeerden te achterhalen of Jezus in de woestijn aan de verleidingen zou weerstaan hebben, of niet. Ze ontdekten snel dat Hij anders is dan wij… In gespreksgroepjes probeerden we de complexe thema’s te vertalen naar vandaag en voorbeelden te zoeken in ons eigen leven waar we bijvoorbeeld “voordeel halen uit iets, ten koste van iemand anders”, of “iets doen om erbij te horen”. 

Na dit harde werken, mochten alle kinderen even compleet ‘losgaan’ in de turnzaal onder het toeziend oog van enkele begeleiders. Het hoogtepunt van de dag, voor sommigen, zo bleek. (zie de bijgaande foto’s)

We genoten samen van een gezellige, maar sobere maaltijd met soep en brood. De tafels werden versierd met enkele (nep)slangen die zich door het zand kronkelden, een leuke knipoog naar het thema van de dag.

Wie het wou, kon net voor eucharistieviering onder leiding van pastoor Tom zijn voornemens voor de Vastenperiode delen en elkaar bemoedigen en sterken door gebed: op en top Vurig en Verbonden. Op de komende muzikale gebedsavond, halverwege de vastenperiode (vrijdag 10 maart) bekijken we graag samen hoe het loopt.

Tijdens de Eucharistieviering werd pastoor Tom geflankeerd door 5 jonge misdienaars (waaronder 3 Vormelingen). Rond het altaar verzamelden alle kinderen om te luisteren naar een hedendaagse versie van de verleiding van Adam & Eva door de slang: de aandachtige kinderen hadden het helemaal beet.

We sloten af met het vreugdevol slotlied “Down in my heart” met een zelfgemaakt tekst op maat van onze gemeenschap:

 We delen vreugde, de grote vreugde
de liefde van de Heer is in ons hart.        
We zijn verbonden , vurig verbonden,                               
de liefde van de Heer is in ons hart.”

Hopelijk ben jij er volgende keer (26 maart) ook bij? Meer daarover in een volgende editie.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.