SINT-BENEDICTUSKERK Mariabeeld opnieuw ‘als nieuw’

SINT-BENEDICTUSKERK Mariabeeld opnieuw ‘als nieuw’

Zoals in een vorige bijdrage beloofd, volgt nieuwe informatie vanwege de Kerkfabriek over restauratiewerken in onze kerk. Het betreft deze keer het processiebeeld “Maria en Kind” uit 1835.

De prachtige donkerblauwe mantel in fluweel, met kostbare zijde gevoerd, afgeboord met hermelijn en bezaaid met edelstenen, raakte jammer genoeg verloren tijdens de Eerste Wereldoorlog in oktober 1914. Patricia Hernalsteen heeft zeven jaar geleden een nieuw kleed gecreëerd in twaalf verschillende kleurentinten. Het resultaat kon sindsdien door iedereen bewonderd worden.

Het Mariabeeld

Het beeld zelf echter was in erbarmelijke staat. Op verschillende plaatsen waren er zelfs delen afgebroken. Het vertoonde barsten en breuken en het was algemeen gezien ook erg vuil (zie foto’s).
Noortje Cools – die ook de obiits die in het hoogkoor hangen restaureerde – heeft meer dan tien jaar ervaring in conservatie en restauratie van beelden. Zij heeft zich met hart en ziel aan het werk gezet om ons beeld opnieuw zijn vroegere glans te geven. Het verschil mag gezien worden!

Wat hield het restauratiewerk in?

Na een eerste reiniging ging Noortje over tot fixatie van loszittende en opgestuwde polychromie. Dit gebeurde met behulp van een warme spatula (of spatel) om de verfschilfers terug op hun plaats te duwen. Daarna begon de echte restauratie door breuknaden en lacunes aan te pakken en op enkele plaatsen te retoucheren op kleur met lichtechte pigmenten.

De bijgevoegde foto’s spreken boekdelen over de staat waarin het beeld tevoren verkeerde en hoe het er nu uitziet. Wie eens in Sint-Benedictus naar een viering komt zal met eigen ogen zien hoe het beeld straalt.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.