Sint-Antoniusprocessie 21 januari 2024

Sint-Antoniusprocessie 21 januari 2024

Zondag 21 januari 2024 is het weer hoogdag in Edegem. Naar jaarlijkse traditie vieren we dan de H. Antonius Abt, of beter gekend als Sint-Antonius met zijn varken. Om 9 uur is er in de Sint-Antoniuskerk een eucharistieviering voorgegaan door pastoor Tom Schellekens en muzikaal opgeluisterd door het Basilcakoor. Na de viering trekt om 10 uur de processie door het centrum van Edegem.

De ommegang vertrekt aan de Sint-Antoniuskerk en via Strijderssstraat, Hovestraat, Florent Geversstraat, Victoriastraat, Zwaluwlei, Lentelei, Zomerlei en Herfstlei naar de basiliek en va Hovestraat, Doelveldstraat, Strijdersstraat terug naar de Sint-Antoniuskerk.

De processie wordt geopend door het muziekkorps van de KSA. In de ommegang dragen de gildebroeders van de Sint-Sebastiaansgilde het beeld van de H. Antonius en het varken, vormelingen en communicanten zamelen onderweg gaven in. Accordeonclub De Nachtegaal sluit de gelederen. Ook leden van het jeugdhuis ’t Varken van Sint-Antonius en de Genootschap Cantincroy van Mortsel zijn erbij. De kapel in kasteel Cantincrode is ook aan St.-Antonius gewijd.

Er zal geen verkoop zijn van offergaven, maar we vragen aan de bevolking om toiletartikelen of niet bederfbare voeding te schenken. Deze gaven worden dan aan Gastvrij Edegem overgemaakt. We aanvaarden de gaven in en aan de kerk van 9 tot 12 uur en ook langs de omloop van de processie. Het schenken van gaven gaat al eeuwen terug en hiermee steunen we directe noden die nog steeds bestaan in de 21ste eeuw.

Het was de orde van de Antoniten die varkens hielden gemerkt met een Taukruis. Die werden dan geslacht en het vlees verdeeld aan de minderbedeelden. Vandaar de afbeelding van het varken bij Sint-Antonius. Deze traditie bestaat al sinds 1588 in Edegem en deze processie is nog de enige in de Zuidrand van Antwerpen. Sinds 2023 hebben we de erkenning als Vlaams immaterieel erfgoed.

De pastorale eenheid Heilige Maria Magdalena en alle deelnemers aan de processie hopen jullie talrijk te mogen verwelkomen, zowel in en aan de kerk en langs de Edegemse straten. Ze zijn ook dankbaar voor de steun van het gemeentebestuur van Edegem en de streekvereniging Zuidrand.

Meer info op de website https://dezuidrand.be/antoniusprocessie en via info cultuur@edegem.be.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.