Samana O.-L.-V.van Lourdes bezocht ‘De Kompanie’ in Mortsel.

Samana O.-L.-V.van Lourdes bezocht ‘De Kompanie’ in Mortsel.

Met een dertigtal inschrijvingen, gingen we – verdeeld over twee dagen – op bezoek, nl vrijdag 26 januari en donderdag 1 februari. Dr Hilde Stoffelen leidde ons rond in dit mooie project, ontstaan door ouders van kinderen met een beperking die zelf het initiatief namen. Twee jaar geleden werd het woonproject geopend. De dagwerking van de Kompanie bestaat al langer en later kwam het idee om er een huis ‘rond’ te bouwen. Er wordt sterk ingezet om de jongeren een zinvolle dagbesteding aan te bieden in allerlei ateliers zoals kaarsen maken, muziek spelen, creatief bezig zijn – tijdens ons bezoek was iemand bezig bloemen uit servietten te maken want Sint-Valentijn komt eraan-, een huishoudatelier waar de was en strijk wordt gedaan, houtbewerking, op het dak staan er plantbakken om kruiden en groenten te telen. Er is een mooie snoezelkamer en een badkamer met broebelbad met geuren en kleuren en ook sportactiviteiten zijn mogelijk binnen en buiten.

Elke jongere krijgt een aangepast programma naar zijn of haar mogelijkheden. Het interessante aan dit project is dat alle ateliers geïntegreerd zijn, dus de bewoners hoeven zich niet te verplaatsen. Meer zelfs, er zijn externe mensen die naar de ateliers komen.

We mochten ook twee studio’s bekijken, eentje van iemand die rolstoel gebonden is (elektrisch) en waar de hulp voor het optillen via een ‘robot’ geïntegreerd is in het plafond zodat dit comfortabel kan verlopen voor de bewoner en het personeel geen ruglast zal krijgen. Het zijn ruime studio’s met plaats voor bezoekers. Elke studio is ingericht op maat van de bewoner en is dus verschillend qua indeling.

Nadat we ook de feestzaal bezochten, waar allerlei interne én externe activiteiten kunnen plaatsvinden (o.a. kunsttentoonstellingen), sloten we af in het koffiehuisje met pannenkoeken en koffie of thee. We konden er ook de zelfgemaakte producten kopen, zoals confituur, kaarsen, speculaas, kaartjes, … Het was een boeiende namiddag waar we allemaal een goed gevoel aan overhielden en “chapeau” voor de ouders die dit allemaal klaar kregen!

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.