Elk levend wezen op aarde heeft voedsel nodig om te overleven, om te groeien en om in goede gezondheid te leven. Dat is een grondwet van de natuur. Maar een mens leeft niet van voedsel alleen. Bevestiging, waardering, liefde, zingeving, spirituele voeding… zijn minstens even belangrijk. Ook dat is een wet van de natuur. Jezus zei het zo (Mt. 4,4): “Een mens leeft niet van brood alleen”. Die diepere spirituele honger vraagt om lectuur van Gods woord, bezinning, meditatie, gebed.
Maar Jezus gaat nog verder. Tijdens het laatste avondmaal maakte Hij van brood en wijn, fysiek voedsel, een sacrament waarin Hij zichzelf als voedsel aan ons schenkt: de eucharistie. De oudste tekst hierover vinden we al in de brief van Paulus aan de christenen van Korinthe die vermoedelijk dateert van het jaar 54. En in het evangelie van Johannes zegt Jezus: “Ik ben het levend brood dat uit de hemel is neergedaald. Als iemand van dat brood eet, zal hij leven in eeuwigheid”.
Door de eucharistie te ontvangen krijgen we dus elke keer weer gemeenschap (communie) met Jezus zelf, die ons spiritueel voedsel is om voluit te leven. De eucharistie staat dan ook centraal in ons gelovig leven. Dat uit zich in het regelmatig de eucharistie te vieren, maar ook in bijzonder respect voor de eucharistie.
Dat respect kreeg in het begin van de 13de eeuw uitdrukking in een speciale feestdag: Sacramentsdag, gevierd op de tweede donderdag na Pinksteren. Sacramentsdag werd, naast Witte Donderdag, hét feest om stil te staan bij de betekenis en de waarde van de eucharistie.
Dit jaar valt Sacramentsdag op donderdag 30 mei. In onze pastorale eenheid nodigen we iedereen uit voor de eucharistische aanbidding vanaf 18 uur in de St.-Benedictuskerk. Om 19 uur gaat pastoor Tom voor in de eucharistieviering.
About the author