Prinsen en prinsessen werkten aan barmhartigheid.

Prinsen en prinsessen werkten aan barmhartigheid.

De vierde zondag van november viel op het feest van Christus Koning.

En als Christus onze koning is, dan zijn wij… (althans volgens pastoor Tom) prinsen en prinsessen.

De prinsen en prinsessen van “IederEEN vurig verbonden” kwamen mondjesmaat toe en als een echte gemeenschap werd iedereen hartelijk begroet. Iedereen had iets bij voor de maaltijd en…  een werktuig, want er moest vandaag “gewerkt” worden.

De soep was van uitstekende kwaliteit, met dank aan Dirk, ook het dessertenbuffet was niet te versmaden, hmmm, Leentje. En tussenin was ook alles weer toppie.

Na de maaltijd gingen de jeugdigen onder ons adventskransen maken, de iets ouderen gingen naar de St. Benedictuskerk om zich te verdiepen in het evangelie van de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Daarin treedt Christus Koning als rechter op bij het laatste oordeel en blijkt dat we geoordeeld worden op de barmhartigheid die we onze medemens betoond hebben. Maar wat is barmhartigheid precies?

Eerst zette Benjamin ons sluw op het verkeerde been. Gelukkig bracht hij ons terug op het goede been en gaf pastoor Tom ons extra uitleg over de oorspronkelijke betekenis van barmhartigheid.

In het Hebreeuws is ‘barmhartige God’:  el rachoem. Dat laatste is het bijvoeglijk naamwoord  afgeleid van rechem, dat baarmoeder betekent. Een ‘baarmoederlijke’ God dus.

Een baarmoeder drukt de baby niet plat, houdt het kind niet klein, maar laat het groeien en zet uit. Tot het kind volgroeid is en alleen kan verder gaan. Wie op die manier barmhartig is, verdrukt zijn medemens niet met al zijn goedbedoelde ondersteuning, maar luistert naar de precieze noden van zijn medemens, betoont barmhartigheid “op maat”. Luisteren en invoelen worden zo belangrijker dan doen.

Een interessante denkoefening, die we in groepjes bespraken. Het bleek weer niet eenvoudig en in onze groep was het duidelijk dat barmhartig zijn soms dubbel aanvoelt en we hier constant aan kunnen werken.

Een geslaagde zondag afgerond met een vreugdevolle viering.

Onze volgende afspraak is normaal op 24 december, na de gezinsviering in de St Benedictuskerk. Meer informatie volgt nog.

K.G.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.