Pastoor Tom in het Heilig land 3: Met de jaren nam Hij toe in wijsheid…

Pastoor Tom in het Heilig land 3: Met de jaren nam Hij toe in wijsheid…

Exacte historische informatie over datum en plaats van de geboorte van Jezus hebben we niet. Ook over de kinder- en jeugdjaren van Jezus weten we heel weinig. Toch is Nazareth de plek waarvan we vertellen dat Jezus er heeft geleefd en is opgegroeid en waar hij zegt het evangelie groeide in wijsheid en welgevalligheid in de ogen van God en de mensen.

Onze reis naar het Heilig Land bracht ons niet alleen bij oude stenen, maar ook bij jonge mensen. Jongeren die opgroeien in diezelfde stad Nazareth. Op een druilerige namiddag bracht Béatrice (religieuze in de gemeenschap van Chemin Neuf) ons naar de ‘Soek’ van Nazareth. We zijn er deze morgen al even geweest stamelden we voorzichtig in de hoop iets nieuws te leren kennen. Wacht maar zei ze…

En ja op een manier die je als toerist nooit kan ervaren, werden we meegenomen achter de schermen van een bruisend en creatief jeugdig leven. In kleine bars, projecten en guesthouses zijn jonge mensen, Palestijnen – allerlei ’soorten’ christenen en moslims – aan de slag om jonge mensen perspectief te geven, een stabiele samenleving op te bouwen, verbondenheid en vrede te doen groeien. We hebben geluisterd, verteld, samen gezongen en kwamen heel onverwacht plots in een feest terecht van een plaatselijke slager die met een warme maaltijd al die jonge mensen een hart onder de riem kwam steken.

Diezelfde zaterdagavond was er in de school waar we verbleven catechese voor jongeren. Dat prikkelde mijn interesse en ik vroeg of ik even mocht kijken. Zo’n 40 jongeren, de meeste tussen de 15 en 20 jaar volgden de catechese in voorbereiding op het evangelie van de zondag. Anderhalf uur lang vertelde een jonge in oorsprong Italiaanse vrouw in vloeiend Arabisch over het verhaal van de tollenaar en de farizeeër in de tempel en over onze houding tegenover God. Wat een aandacht en medewerking bij die jongeren. Zo spijtig dat mijn Arabisch voorlopig beperkt blijft tot enkele woorden.

Met een warm hart konden we deze dag afsluiten. Mogen ook deze jongeren opgroeien in wijsheid en welgevalligheid in de ogen van God en de mensen.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.