Orgelfietstocht

Orgelfietstocht

Tijdens het open-kerken-weekend van 3 en 4 juni werden tal van initiatieven genomen om overal in Vlaanderen kerken open te stellen. De vrijetijdsdienst van Kontich organiseerde in samenwerking met de Fietsersbond en de orgelvereniging Calcant voor de achtste keer in de Antwerpse Zuidrand een fietstocht langs kerken om orgelliefhebbers op de fiets te krijgen en fietsers te vergasten op orgelconcertjes.

Na Kontich (Sint-Martinus) en Hove (Sint-Laurentius) was de Sint-Benedictuskerk in Mortsel vorige zondag de derde halte op deze muzikale fietstocht, die daarna nog eindigde bij het ‘zilveren’ orgel van Broechem.

Stefan Verberckmoes die als meewerkend organist verbonden is aan de parochie, stelde het orgel van de St-Benedictuskerk voor. “Een bedrieglijk instrument”, zei hij, omdat de fraaie orgelkast heel oud is (1745) en dus de indruk wekt dat er een heel oud orgel in zit. Het vroegere pijpwerk werd echter aan het einde van de negentiende eeuw vervangen door een meer romantische geinspireerd orgel van Petrus Stevens – Vermeersch, dat zich meer leent tot repertoire uit de 19e en 20e eeuw. Tijdens het democoncert liet hij alle specifieke kleuren van het orgel horen in muziek van Isabelle Fontaine, Dom Paul Benoit, Pierre Cochereau, Daniel Roth, Charles Tournemire en Louis-Nicolas Clérambault.

Voor de deelnemende fietsers bleek de mooie Sint-Benedictuskerk een ‘frisse’ revelatie en ook de romantische klanken van het orgel vielen duidelijk in de smaak.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.