Op bedevaart naar Scherpenheuvel,

Op bedevaart naar Scherpenheuvel,

Fietsersverslag en groot fotoalbum onderaan!

Een wandeling van 32 km doorheen de wilde natuur

Om 6.45u verzamelden we aan het station in Mortsel om daar te trein te nemen richting Heist-op-den-Berg.  Met een kaart in de hand, een rugzak vol gezonde voeding en goede stapschoenen aan startten we onze wandeling richting Scherpenheuvel. Els en Marc hadden de tocht helemaal uitgestippeld en al eens zelf uitgetest, hierdoor stonden we niet voor verrassingen.

Doorheen slijkerige bospaden, aangevallen worden door agressieve bosmuggen, niets hield ons tegen om op tijd in Scherpenheuvel te geraken.

Tijdens de wandeling was er voldoende tijd om elkaar wat beter te leren kennen. Jaap Vannes had een mooie bezinningstekst geschreven met enkele vragen om over na te denken en te delen met elkaar.

Om 12u kwamen we aan in Herselt. Aan de kerk stond een picknick tafel die juist groot genoeg was om met zijn allen aan te zitten. Na het gezonde middagmaal hadden we terug energie om te startten aan het tweede deel van onze wandeling.

Na al dat gepraat was het tijd voor een stilte moment, om even te bezinnen. We genoten erg van de stilte, hadden tijd om na te denken en te genieten van de natuur.

Om 15.30u zagen we de basiliek van Scherpenheuvel, het is ons gelukt!

Na de eucharistieviering wandelden we terug naar de parking aan Den Egger en verzamelden we daar op het grasveld voor een gezellige maaltijd samen. Er werd gezorgd voor verse groenten en brood waardoor iedereen zijn batterij terug kon opladen. Er was iets teveel ijs, maar daar had pastoor Tom een oplossing voor gevonden.

Iedereen was vrolijk en enthousiast op zijn of haar manier, was het niet daaraan dat men christenen kon herkennen?

Per fiets op Bedevaart naar Scherpenheuvel op zaterdag 18 mei

Ik stelde me de vraag wat is nu eigenlijk de betekenis van op bedevaart gaan? Even op het internet opgezocht:  “Tijdens een bedevaart nemen gelovigen even afstand van de dagelijkse beslommeringen en ontmoeten ze onderweg andere gelovigen. Het samenzijn met veel geloofsgenoten geeft ze een goed gevoel dat lastig uit te leggen is aan ongelovigen. Samen toeleven naar hetzelfde doel zorgt voor verbinding en een sterke gemeenschapszin”

Dit verwoord exact wat de fietstocht op 18 mei voor mezelf betekende.

35 fietsknooppunten lang, stopten we enkel aan kapelletjes – bezaaid langs onze Vlaamse wegen- om te rusten, te bezinnen, mee te bidden, om diepe gesprekken te houden, en om elkaar (beter) te leren kennen.  Hoogst waarschijnlijk gingen we allen onderweg met een eigen doel, voor de ene was de eindbestemming het voornaamste voor de andere het onderweg zijn naar.  Respectvol naar ieders vermogen, elektrisch of non-motorisch, gingen we  met een fijne groep van 4 op weg van de St. Benedictus kerk langs abdijen tot aan de basiliek. Onderweg verbroederend op de “treinbrug” met mede bedevaarders uit Mortsel, om uiteindelijk met ons allen samen te komen in de misviering voorgegaan door Pastoor Tom.

Ook de weergoden waren ons goed gezind, geen druppel regen, tot na het avondeten.  Het was fijn het vuur en de geest van Jezus in andere te mogen beleven en ontdekken en om te behoren tot deze fijne gemeenschap van gelovigen van onze Parochiale Eenheid Maria Magdalena.   Dit helpt me onderweg te zijn in het leven langs de vele knooppunten van het Geloof.

Er was natuurlijk ook de 10 km.

De tocht van 10 km liep langs de Demer, dwars door het rustige dorp Zichem en door de velden naar Scherpenheuvel. Onder een, soms, warme voorjaarszon liepen we langs groene bermen met veldbloemen, bloeiende vlierstruiken…
We ontdekten grote huisjesslakken, zagen zwarte libellen en een eenzame ooievaar…
Al stappende maakten we kennis met elkaar : namen werden herhaald en stukjes van ons leven werden gedeeld.  We stapten op ons eigen ritme maar af en toe werd er halt gehouden om terug te verzamelen tot één groep om even uit te wisselen of iedereen nog mee kon.

Na een paar uur wandelen, zagen we de torens van de basiliek en hoorden we in de verte de klokken al luiden. We arriveerden tussen de talrijke bedevaarders in een druk Scherpenheuvel. 
Onze toch zat erop. Het was een deugddoende ervaring!

En dan waren er de mensen die met de auto op bedevaart kwamen

En ons allemaal veilig terug thuis brachten. Maar eerst zorgden ze voor een verfrissend vier-uurtje en na de viering voor een heerlijke maaltijd.

Een heel speciale dankjewel aan alle verantwoordelijken die een tocht organiseerden; Zonder jullie was dit hele opzet nooit mogelijk geweest.
En een speciale dank aan Reinhilde die tussen alles door de tijd vond om dit geheel te organiseren en in goede banen te leiden.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.