Onderweg naar Pasen

Onderweg naar Pasen

Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. De link met de ontwakende natuur is gauw gelegd, maar Pasen is veel meer dan een lentefeest. Pasen gaat over wedergeboorte, overgave, groei, verlichting, het loslaten van je ego en dit alles in verbinding met God.

De week voor Pasen laat de weg zien die Jezus heeft afgelegd in volledige overgave.  Op Palmzondag trok Hij Jeruzalem binnen als een Koning. De liefde van waaruit Jezus handelde, voelde aan als een bedreiging bij de religieuze machthebbers. Is het hun ego dat opspeelde, of handelden ze uit authentieke overtuiging? En welke rol speelde het geld?  Voor 30 zilverlingen liet Judas zich die woensdag omkopen.  Kon ook hij zich niet langer vinden in de weg die Jezus leek uit te gaan? Op Witte Donderdag nam Jezus afscheid tijdens zijn Laatste Avondmaal. Als gevangene ging hij een nacht van verschrikking in. Vrijdag ging Hij zijn kruisweg en zelfs voor zijn vijanden vroeg Hij vergeving.  Hij bleef God trouw tot aan zijn dood. Toen Hij stierf werd de zon verduisterd en de aarde beefde. Zaterdag lag Jezus dood in een kil en donker graf, terwijl de leerlingen zich als bange wezels verstopten. Zondag was het graf leeg en verscheen Jezus aan Maria Magdalena. Door zijn onvoorwaardelijke liefde en in verbinding met God oversteeg Hij lijden en dood.

Het verhaal van Pasen is een zielsverhaal, dat voor ons allemaal van betekenis kan zijn. Het laat ons toe te groeien en ons te bevrijden van onnodige ballast . Onthechting: loskomen van macht, lust, hebzucht en wraak. Het ego is niet langer primair en een onvoorwaardelijke liefde neemt de plaats in. Minder plaats voor het ego betekent meer ruimte voor je ziel.

Leven in paasgeloof is leven vanuit een diep vertrouwen, een diepe dankbaarheid, compassie en vergeving, leven vanuit liefde. Om zelfs je vijand met liefdevolle ogen aan te kijken.  We zouden dit Christelijk bewustzijn kunnen noemen.

Bevrijding , wedergeboorte , spiritueel ontwaken, het is een radicale verandering.  We laten los om te ontvangen.

Het is als een vlinder die zich ontpopt, een kale boom die zich na de doodse winter tooit in jong fris groen.

Hoe krachtig mooi is het dan niet dat juist in deze dagen jongeren en volwassenen zich laten dopen en dat wij onze doopgelofte hernieuwen. 

Laat de Heer doorbreken in ons hart. Laten we van God de kracht ontvangen om te kiezen voor wat goed is, voor wat waar is, en laten we kiezen voor de liefde en ook ook elkaars grafsteen helpen wegrollen.

Zalig Pasen!

Annick Buggenhout

About the author

Dirk Van de Poel administrator

1 Comment so far

Veerle MoensPosted on8:27 am - apr 11, 2023

Mooi verwoord,Annick! Zalig Pasen

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.