OKRA SINT-LODE Een zonnig paasfeest

OKRA SINT-LODE Een zonnig paasfeest

Voorzitster Huguette verwelkomde op vrijdagmiddag 21 april in ‘Den Drab’ ruim dertig aanwezigen op het paasfeest van Okra. Na het aperitief noemde ze het paasfeest een feest van de Verrijzenis, waarin alles nieuw wordt: lente, fris groen op de bomen, bloemen in de wei. Maar de liefde is nog groter dan de zon! We maakten een ontmoetingsfeest mee dat liefde, warmte en gezelligheid uitstraalde naar alle aanwezigen.

Aan feestelijk gedekte tafels diende traiteur Omnibus het feestelijk driegangenmenu op

Animatie

Met de beamer van George werd een presentatie van bestuurslid Paul Peeters geprojecteerd. Deze presentatie ging over de geschiedens van Mortsel en ook over het openbaar vervoer in onze stad. We leerden heel wat over de nederzetting aan de Romeinse heirbaan van Bavai naar Utrecht, de Frankisch hoeve ‘villa Tishengien’ die afhankelijk was van de abdij van Lobbes, kasteel Cantecroy, het graafschap Cantecroy en verwoestingen, plunderingen en bijna volledige ontvolking bij de val van Antwerpen in1585. Rond 1900 kwam er industie met Gevaert en Minerva. Later groeiden de woonkernen Mortsel, Oude-God en Luithagen aaneen tot een agglomeratie.

In 1836 werd de spoorlijn van Brussel naar Mechelen verlengd tot Antwerpen en kreeg Mortsel zijn eerste station. Later werden nog andere spoorverbindingen aangelegd die door Mortsel liepen en er hun station kregen.

Veruit de oudste tramlijn van Antwerpen was een paardentram van de Meir tot aan de St.-Willibrorduskerk in Berchem. In 1873 werd die lijn geëlektrificeerd en doorgetrokken tot Mortsel. Toen later de Antwerpse tramlijnen genummerd werden kreeg deze lijn het nummer 7. Tram 15 en diverse buslijnen zijn allemaal jonger.

Deze boeiende animatie werd muzikaal afgesloten met de Notenkraker van Tsjaikowski en de Blauwe Donau van Johan Strauss.

Slot

Huguette dankte de aanwezigen en herinnerde aan de komende bedevaart naar Scherpenheuvel op maandag 8 mei. Bij het naar huis gaan kreeg ieder nog een pakje met chocolaatjes.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.