Beste allemaal,
Vooreerst van harte DANK aan de velen die mij, met een zeer mooie kerstkaart via de post en soms ook via mail, hun goede wensen overmaakten. Op mijn beurt wil ik jullie allen uiteraard het allerbeste toewensen voor 2022. Samen met jullie hoop ik op een spoedig en heilvol post-coronatijdperk, op meer vrijheid, verdraagzaamheid en vrede wereldwijd.
Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat ook wij tijdens het voorbije jaar geen benefietacties hebben kunnen organiseren. Maar we mogen zeker niet klagen. Jullie zullen dit zelf kunnen vaststellen aan de hand van dit geïllustreerde jaaroverzicht van onze werking.Het wordt uitvoerig weergegeven op onze website die in dit jaar in een hernieuwde versie zal te vinden zijn. Om echter niemand van onze medewerkers en steunverleners uit te sluiten, meer precies wie niet tot de ‘digital native’ behoren, door mij vrij vertaald tot de ‘digitale generatie’, krijgen jullie allemaal deze uitgebreide reportage of nieuwjaarsbrief, sommigen dan ook via de post.
In deze coronatijd willen we goed nieuws brengen. Al vertrekken we vanuit de noodsignalen of vragen vanuit Oekraïne , toch doet het ons genoegen dat onze acties nu wonderwel passen in de huidige tijdsgeest en zelfs aansluiten bij het ‘VN-decennium van gezond ouder worden’ (2021-2030) (SenNetMagazine jg 12, n° 49 2021). Het is hier niet de plaats om dieper in te gaan op de diverse actieterreinen, voorgesteld door de Verenigde Naties. Maar het is belangrijk – om het in deze nieuwjaarsbrief te houden bij een ‘positieve noot’ – dat de samenleving ouderen kansen biedt om hun potentieel in waardigheid, gelijkheid en capaciteiten op een zinvolle manier in te zetten. En zo blijkt de werking van het Oekraïne-project-Edegem zeer goed te passen in het programma van de Verenigde Naties, dat in de komende tien jaar maximaal wil inzetten op gezond en waardig ouder worden. Zeer concreet doen we dit in ons land, gezien de leeftijdscategorie, waartoe omzeggens de meesten van onze vrijwilligers en ook veel donateurs en sponsors behoren, en in Oekraïne, langs onze diverse projecten, waarvan dat van thuiszorg in dit kader het belangrijkste lijkt. We beseffen dat OPE slechts ‘een druppel is op een hete plaat’, maar voor velen in Oekraïne zeker de moeite waard.
Het meest gekend in onze contreien is onze hulpgoederenactie die wel eens gepercipieerd kon worden als paternalistisch of caritatief (dat in ons spraakgebruik tegenwoordig bij velen een negatieve connotatie oproept). Rekening houdend met de huidige tijdsgeest spreken we voortaan beter van onze ‘duurzame (hulp)goederenactie’. Want we geven een tweede leven aan nog kwalitatief goede en nuttige goederen.
Vervolg van de brief met veel foto’s van de vrijwilligers in PDF? Klik HIER!
About the author