Oekraïne in Sint-Antonius

Oekraïne in Sint-Antonius

Wie op zondag 15 oktober om 8u de viering bijwoonde in de kerk van Sint-Antonius hoorde geen vertrouwde orgelklanken, maar wel de zang van de Oekraïense priester en zijn medezanger die de antwoorden voor zich nam. Het was immers een viering ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van het Oekraïneproject.

Deze katholieke viering volgens de Oosterse traditie heeft ook een ander schema voor de lezingen, we geven hier een stukje weer van de homilie van de Oekraïense priester:

Homelie:

Jezus Christus zij geprezen!

Geliefden in Christus, het is waarlijk een groot genoegen om hier vandaag in gebed te zijn op uitnodiging van Liliane en haar collega’s van het Oekraïne Project Edegem. We zijn dankbaar voor hun harde en onschatbare werk gedurende 30 jaar dat hulp georganiseerd werd voor Oekraïne. Het evangelie van vandaag openbaart ons de barmhartigheid van onze God voor alle mensen. Lucas. 6, 31-36. “Zoals gij wilt dat de mensen u doen, doet gij hun ook zo.”

De Heer geeft ons de “gouden regel”: zoals wij anderen behandelen, zo doen anderen dat ook met ons. Zoals wij ons gedragen met onze naaste, zo geven we hem het recht zich met ons te gedragen. We hebben altijd wel iets aan te merken op iemand: iemand keek verkeerd naar ons, zei iets verkeerds, reageerde verkeerd, behandelde ons onterecht. We zijn erg gevoelig voor wat anderen met ons doen. Tegelijkertijd nemen we onze acties naar anderen toe licht op. Het doet ons veel pijn als we gekwetst worden, maar we doen anderen gemakkelijk pijn.

De regel die de Heer geeft is heel eenvoudig: wat wij willen dat ons wordt gedaan, doen wij ook anderen. Als we vergeven willen worden, vergeven we ; als we geliefd willen worden, hebben we lief. Als we niet gekwetst willen worden, kwetsen we niet; als we niet vernederd willen worden, vernederen we anderen niet. Immers, wat wij voor anderen doen, zullen anderen ook voor ons doen.

Voor ons in Oekraïne is het, vooral op dit moment, moeilijk om een gevoel van liefde voor onze vijanden te ervaren. meer dan eens stel ik mezelf de vraag hoe ik moet omgaan met vijanden die ons pijn hebben gedaan maar de woorden van Christus geven het antwoord – Vader , vergeef het hen, want ze weten niet wat ze doen. Het is moeilijk voor ons om barmhartig en tegelijkertijd rechtvaardig te zijn, maar de Heer geeft ons het voorbeeld van zijn nederige offer, dat Hij bracht als losprijs voor onze zonden. Vandaag moeten we ons hart openen voor Gods vergeving, zodat Hij ons de wijsheid van Zijn vergeving en barmhartigheid kan leren. Laat geen oorlog onze menselijkheid doden, maar laat ons eruit komen als mensen met de hoofdletter M. Laten we daarom de wapenrusting van God aantrekken, laten we alle haat uit ons hart gooien en laten we degenen die tegen ons zijn erin verdrinken.

Niemand van ons wil zich hulpeloos, zwak of machteloos voelen. Iedereen wil zeker zijn van zichzelf, maar deze zekerheid is altijd beperkt.

We beginnen vaak op God te vertrouwen als we ons hulpeloos en zwak voelen. God is degene die ons in alles kan helpen, maar we moeten voelen dat we zijn hulp nodig hebben. Zolang we dit niet ervaren, kan God ons niet veranderen of gelukkig maken. Pas als we onze hulpeloosheid beseffen, kan God met zijn hulp en kracht komen!

Moge de Heer al onze goede bedoelingen op het pad van de verlossing zegenen door onze goede daden, op deze speciale dag voor onze vrienden. U heeft zich verenigd in het helpen van Oekraïne, omdat u echte vrienden van Oekraïne bent, u hebt de roep van Christus gehoord en brengt deze in uw stad ten uitvoer en u wakkert met uw genegenheid en liefde de harten aan van degenen die Christus willen leren kennen. Amen.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.