‘Oecumenische Werkgroep’ Bezoek aan een Synagoge

‘Oecumenische Werkgroep’ Bezoek aan een Synagoge

In de reeks ‘kerkbezoeken’, organiseert de ‘Oecumenische Werkgroep’ op zondag 23 oktober van 14.30u-16u een bezoek aan een Synagoge.  

Onze Protestantse en Katholieke godsdienst is ‘Joods-Christelijk’: Jezus was een Jood. Wij vinden het van daaruit boeiend om hen béter te leren kennen! Vandaar een kennismaking met een Joodse gemeenschap in Antwerpen. We kunnen dat niet beter doen, dan door een bezoek aan een Synagoge.

Er zijn ongeveer 30 Joodse gebedsplaatsen in Antwerpen, wij bezoeken de Synagoge aan de Hoveniersstraat 31, 2018 Antwerpen. Mevrouw Shifra Senderowicz zal onze gids zijn.

Er zijn veel méér Joodse mensen in Antwerpen, dan die wij herkennen aan hun opvallende kledij. In Joods Antwerpen is zowat 50% ultra-orthodox, zij zijn zeer streng in de leer. Er zijn echter ook modern-orthodoxe Joden. Zij belijden hun geloof en geloofspraktijk ook nauwgezet, maar gaan soepel om met cultuur en samenleving.  

We nodigen jullie graag uit voor dit bezoek.  

Hoe geraak je er? Met de trein of tram 15 is de Synagoge goed te bereiken.

  • Tram 15: vertrek om 13.30u aan terminus in Boechout, uitstappen aan ‘Diamant’, via Pelikaanstraat – 1e rechts (Vestingstraat) – 1e links (Rijfstraat) en weer links
  • Trein: tot het ‘Centraal Station’ en  dan zie hierboven
  • Ofwel tegen 14.15u Synagoge, Hoveniersstraat 31

Bijdrage: vrije bijdrage – 2€ – ter plaatse

Hoofdbedekking: mannen dragen eigen hoofdbedekking, er zijn keppeltjes 

Als u mee gaat, graag voor 15 oktober een berichtje aan Miecke (hieronder)

Namens de ‘Oecumenische Werkgroep’:

Ds Marieke den Hartog  –  Diaken Jan Keersmaekers – past. Paul Cools – past. Tom Schellekens – Danny Rouges / 03 239 76 51 (danny.rouges@scarlet.be  (Antwerpse Contactgroep voor Joods-Christelijke Betrekkingen) –  Miecke Rutges / 03 455 78 25  (miecke@rutges.be) – Agnes Joly  – Hilly Bok – Gerd De Muynck – Greet Hulsman – Mark Goris – Frank Rooze

About the author

Dirk Van de Poel administrator

2 Comments so far

Filip VanheerPosted on12:08 pm - sep 7, 2022

Heel interessant initiatief, ik heb me ingeschreven, maar ik struikel wel zen beetje over de vlag ‘oecumene’ in deze context, omdat die eigenlijk verwijst naar de eenheid van alle christelijke kerken en deniminaties.

Filip VanheerPosted on12:09 pm - sep 7, 2022

‘denominaties’, natuurlijk. Typo🙄

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.