Oecumenische viering voor de eenheid van de Christenen

Oecumenische viering voor de eenheid van de Christenen

De ‘Week van gebed voor eenheid van de Christenen’ wordt jaarlijks gevierd door miljoenen Christenen wereldwijd. Door samen te bidden ervaren we, dat we verbonden zijn met God en met elkaar. Tegelijk tonen we verantwoordelijkheid voor anderen, door de problemen van de samenleving te noemen en ze in onszelf een plaats te geven. Dit jaar is de viering voorbereid door de Raad van Kerken in Minnesota (USA).


Leer goed te doen, zoek het recht

De eenheid van Christenen is een teken van eenheid van de hele schepping, maar verdeeldheid onder Christenen verzwakt dit teken. Daarom willen we als katholieken samenwerken met andere Christelijke gemeenschappen, o.a. vanuit onze Oecumenische Werkgroep en Parochies.

Goed leren doen

Goed leren doen betekent dat we ervoor open staan om naar onszelf te kijken. Samen bidden voor eenheid van Christenen doet ons nadenken over wat ons bindt. Het ondersteunt onze inzet om verdeeldheid, ongelijkheid en racisme tussen mensen aan te pakken. Wij willen onderdrukking doorbreken en pleiten voor gerechtigheid. We willen samen nadenken over wie er niet gehoord worden in onze samenleving en gemeenschappen.

“God, Schepper en Verlosser van alles en allen, leer ons naar binnen te keren om gegrond te blijven in uw liefdevolle Geest. Zo kunnen wij naar buiten gaan met wijsheid en moed om telkens weer het pad van liefde en gerechtigheid te kiezen.”

Samen met de Protestantse Gemeenschap en onze parochies vieren we dit verlangen naar eenheid op dinsdag 6 juni om 20 uur in de St.-Bavokerk in Boechout. Na afloop is er ontmoeting met een drankje. Ieder van u is van harte welkom!

In de Pinkstertijd vieren we het ontstaan van de Kerk en dat we door de kracht van de Heilige Geest samen het Lichaam van Christus vormen. Met deze ‘Oecumenische Gebedsviering’ laten we als lokale geloofsgemeenschappen zien, dat wij deze éénheid samen willen vieren. Ieder jaar bevat de gebedsviering symbolen die uitdrukking geven aan onze verbondenheid. Dit jaar zijn dat ‘water’ en ‘stenen’. ‘Water’ verwijst naar onze doop en ‘stenen’ stellen onze persoonlijke en familiale geschiedenis voor.

Vanuit onze Geloofsgemeenschappen en de ‘Oecumenische Werkgroep’,
dominee Marieke den Hartog, diaken Jan Keersmaekers, pastoor Tom Schellekens, Miecke Rutges

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.