Nooit meer oorlog.

Nooit meer oorlog.

Foto’s R. Mullens

Als ik aan u zou vragen wie wil er vrede dan is de kans groot dat velen ik antwoorden. Als ik zou vragen wie heeft de voorbije dagen, weken, maanden, maar vooral jaren aan vrede gewerkt, gebouwd… is de kans groot dat velen voorzichtig naar hun schoenen kijken…

Daarover ging het evangelie van het weekend van 11 en 12 november: vrede komt niet uit de lucht gevallen, aan vrede moet hard gewerkt worden en lang op voorhand begonnen worden. Ge moet er klaar voor zijn midden in de nacht met olie in de kruik.

Werken aan vrede dat is zoals een ijsberg, het belangrijkste deel zit onder water, is niet zichtbaar, komt niet in de media, maar is wel het belangrijkste deel, daar in de luwte zit het grote gewicht.

Het Hebreeuwse woord voor vrede is sjaloom, het woord kan zelfs gebruikt worden om iemand vriendelijk te begroeten. Onderliggend betekent het ook helen, genezen, herstellen. Om vrede te kunnen hebben, is dat nodig, zo broodnodig: het helen en herstellen van alle wonden die doorheen de geschiedenis geslagen zijn.

Maar daaronder zit nog een laag: schuld afkopen of inlossen, betalen… In deze betekenis is het woord ontstaan bij het vrijkopen van iemand die in slavernij werd gehouden. Dat betekent dat er geen echte diepe vrede kan zijn zolang er onderling nog in  te lossen schulden zijn.

Dat laatste maakt dat we veel meer betrokken partij zijn bij vele conflicten dan we op het eerste moment zouden denken. Wij kunnen niet zomaar zeggen ik heb er niks mee te maken, zeg dat ze eens snel vrede maken. Denken we aan Oekraïne, Heilig Land, centraal Afrika… zovele conflicten waar we rechtstreeks of onrechtstreeks ook betrokken partij zijn omwille van olie, grondstoffen, veiligheid, mondiale afwegingen…

Lees verder onder de foto’s!

Laten we ons dus de vrede en het proces ernaar toe aantrekken. Nooit meer oorlog werd meer dan 100 jaar geleden al gezegd maar dat lijken we vergeten niet op 11 november misschien, maar tijdens de rest van het jaar: u kent wellicht de gevleugelde uitdrukking van diëtisten: het probleem is niet wat u eet tussen Kerstmis en Nieuwjaar, maar tussen Nieuwjaar en Kerstmis.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.