Nieuwe film toont leven en werk van Emmaüsstichter Abbé Pierre

Nieuwe film toont leven en werk van Emmaüsstichter Abbé Pierre

foto boven: Abbé Pierre en Lucie Coutaz stichten de Emmaüsgemeenschap. © Cinéart

Overgenomen van Kerknet

In ‘l’Abbé Pierre’ staat het leven van de Franse priester Henri Antoine Groues (1912-2007) centraal, en zijn strijd voor de armen.

Het is niet voor het eerst dat het rijkgevulde leven van de sociaal-geëngageerde priester uit het Franse Lyon, Henri Antoine Groues (1912-2007), het onderwerp is van een boeiende film. Hiver 54, L’Abbé Pierre uit 1989 liet zien hoe de priester in de ijzige winter van 1954 de armsten onder de armen hielp. In de nieuwe bioscoopfilm L’Abbé Pierre overschouwt de Franse filmregisseur Frédéric Tellier ongeveer 70 jaar uit het leven van l’Abbé Pierre – zijn verzetsnaam tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen hij Joden over de grens smokkelde. 

In 1931 trad Henri Groues in bij de kapucijnenorde in Saint-Etienne. Hij deed afstand van zijn rijkdom en erfenis en gaf het aan goede doelen. Naar eigen zeggen wou hij een heilige worden, maar hij kon het kloosterleven fysiek niet aan. In 1938 werd hij tot priester gewijd en benoemd tot kapelaan van de kathedraal van Grenoble. In het verzet tijdens WO II leerde hij Lucie Coutaz kennen. Ruim 50 jaar zou zij trouw de rechterhand van Abbé Pierre blijven.

Na de oorlog, in 1949, stichtten ze de eerste Emmaüsgemeenschap in Neuilly-Plaisance.

De Emmaüsbeweging, bedoeld om armen en daklozen te helpen, zou bekend worden in de strenge winter van 1954. Nadat daklozen in de extreme kou waren gestorven, deed Abbé Pierre via kranten en radio een oproep tot welgestelde mensen om minderbedeelden te helpen. Het bracht de beweging in een stroomversnelling. Abbé Pierrre werd een begrip, zijn kruistocht tegen armoede legendarisch.

Actuele boodschap

L’Abbe Pierre schetst een genuanceerd portret van zijn bewogen leven. Zo was hij van 1945 tot 1951 afgevaardigde in het Franse parlement, zonder bij een politieke partij te horen. Af en toe zijn er archiefbeelden toegevoegd om de tijd te kaderen, samen met citaten uit zijn geschriften om zijn engagement voor de armen te verklaren.

Zijn boodschap is van alle tijden. En meer dan ooit actueel: “Wijs de wereld waarvan het grootste deel van de bevolking lijdt op zijn plichten, mobiliseer tegen onrecht, werk aan de rehabilitatie van vrijheid en rechtvaardigheid, zoniet zal je aan angst ten prooi vallen.”

(Freddy Sartor)

Meer info over Kerknet? Klik HIER!

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.