Onze pastorale eenheid bestaat intussen vijf jaar. De ploeg die zo’n pastorale eenheid moet leiden, wordt benoemd voor 6 jaar. Dat wil zeggen dat ze nu het laatste jaar in gaat. Met volle overtuiging en enthousiasme heeft ze een mooi plan gemaakt voor het komende werkjaar. U zal er nog veel over horen, ik schets alvast wat achtergrond.
Catechese voor volwassenen
We beginnen zoals steeds bij de verkondiging. Mensen denken dan spontaan aan catechese en dat is juist, maar ook (enkel) aan kinderen en dat is veel minder correct. Jezus noemt zijn volgelingen treffend ‘leerlingen’; we hebben op de weg van Jezus nog veel te leren.
Voor volwassenen zijn er grosso modo vier sporen dit jaar. Het eerste spoor biedt u elke maand één à twee avonden aan waarin belangrijke thema’s van ons geloof aan bod komen. Ze zijn makkelijk los van elkaar te volgen en hebben steeds een stevige inleiding en nadien ontmoeting met verwerking. Het tweede spoor biedt in de periode van december-januari een drieluik over het evangelie van Lucas. Met de advent starten we het C jaar en zullen we dus vaak uit dit bekende evangelie lezen. Deze drie avonden vormen een geheel.
Het derde spoor is de fantastische reeks van Alpha. Al voor de vierde keer geven we u vanaf maart 2025 de kans om met een vast groepje kennis te maken met de basis van het christelijk geloof, maar ook dankzij de gemeenschappelijke maaltijd en gespreksgroepjes te spreken over je eigen geloof en te luisteren naar ervaringen en zienswijzen van anderen. Het vierde spoor is de oprichting van een nieuwe groep Ademtocht. Zo is er dan zowel in Mortsel als in Edegem een geloofsgesprekgroep voor 60 plussers. Deze groep komt maandelijks overdag samen.
Het is de naastenliefde die verbindt
Het is het geloof dat ons tot gemeenschap maakt, zusters en broeders in Jezus Christus met elkaar verbonden die in de eucharistie Jezus zelf in Woord en Brood kunnen ontmoeten. Net als Abraham en zovele anderen zijn we geroepen onze vertrouwde stek te verlaten en op weg te gaan naar een land dat God ons zal wijzen.
En de Heilige Geest is daar al volop mee bezig. Jazeker we zitten in een pijnlijke fase waarin we een aantal kernen moeten sluiten, maar tegelijk groeit er ook op een nieuwe manier gemeenschap. Dat willen we versterken door vaker samen te eten, getuigen aan het woord te laten in de liturgie, dichter bij elkaar te gaan zitten, samen te zingen en bidden en elkaars naam te vragen… Een echte gemeenschap straalt warmte uit, ze staat actief open voor nieuwe mensen, ze vertelt fier over Jezus die mensen samenbrengt. Een echte gemeenschap is vruchtbaar en kan zichzelf steeds weer uitvinden, ze is dus per definitie intergenerationeel en brengt mensen uit de regio samen, bij ons is ze dus ook multicultureel. De zondagkerken en zeker ook het gemeenschapsproject IederEEN vurig verbonden zijn daar ideale oefenplaatsen voor. We kunnen nooit genoeg benadrukken dat ieder van u heel welkom is.
Een liefde die geen naaste vergeet.
Zo’n christelijke gemeenschap zijn, vraagt uiteraard ook concrete daden van naastenliefde. Net als de voorbije jaren gaat er veel energie naar het huisvesten van mensen die niet zomaar op de huurmarkt terecht kunnen. Daarnaast zijn er gekende initiatieven zoals Welzijnszorg, Broederlijk Delen, Damiaanactie, Rijstaktie, Oekraïneproject, In de Buurt vzw in Mortsel en Gastvrij Edegem die we zeker allemaal blijven steunen.
Concrete naastenliefde valt niet zomaar te organiseren. Ze toont zich ongepland, onvoorbereid, uitgedaagd… daar waar mensen elkaar bezoeken, gaan halen om mee naar de kerk te komen, zorgen voor vervoer naar het station, op elkaars kinderen passen, Kerstavond vieren… Wanneer we in onze gemeenschap leven vanuit Gods liefde is de grond zo vruchtbaar dat deze vorm van naastenliefde volop kan bloeien.
Liturgie als hoogtepunt en bron.
Waarom komt de liturgie in het lijstje altijd laatst? Omdat ze pas waarachtig is als ze de vrucht is van de vorige stappen. Als mensen geraakt door het woord van God, Jezus willen ontmoeten en de ander als zuster en broeder aanvaarden dan kunnen we samen het Onze Vader bidden, vrede wensen en communie delen. Naast klassieke hoogdagen zetten we komend jaar in op kruispuntvieringen 2.0. Gemiddeld één keer per maand versterken we een viering in Heilig Kruis en in de basiliek door getuigen aan het woord te laten, workshops aan te bieden voor of na de viering, samen te eten, liederen of lezingen het geloof te laten verkondigen… Hier wordt liturgie ook voor gezinnen tot een feest.
De kleinere gebedsinitiatieven door de week namen we onder de loep. Ze zullen beter afgestemd worden op elkaar en dus minder overlappen. Tegelijk willen we de oproep versterken om ook in de week bij een gebedsinitiatief dat u ligt mee te komen om God te danken voor alle rijke gaven die we mochten ontvangen en mee te bidden voor alle zorgen en noden die in onze gemeenschap bestaan.
15 september startfeest voor het nieuwe werkjaar
De droom van God gaat ons allen aan. Het is daarom goed samen te starten. Op 15 september brengen we dan ook meteen de vier domeinen van het christelijk leven samen in beweging. U bent er heel erg welkom!
About the author