Mortsel herontdekt zwarte pruimentaart bij begin vasten

Mortsel herontdekt zwarte pruimentaart bij begin vasten

fot via Flickr van © protographer23 Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic

Overgenomen van Kerknet.

Oude, lokale recepten en eetgewoonten worden steeds meer herontdekt en in ere hersteld. Mortsel wil de zwarte pruimentaart opnieuw lanceren.

Burgerinitiatief ‘Mortsel weer (h)eerlijk thuis!’ wil oude gerechten met een verhaal weer onder de aandacht te brengen, ‘zoals het eten van pruimentaartjes op Aswoensdag’, vertelt initiatiefnemer Dirk Brentjens aan Gazet van Antwerpen. De zwarte pruimen zouden verwijzen naar het askruisje op Aswoensdag.

Toch wat vreemd: taart op een van de vastendagen van de veertigdagentijd

De oorsprong van het gebruik gaat terug tot de zestiende en zeventiende eeuw, ontdekte de initiatiefnemer. Misschien werden die taarten toen toch eerder gebakken op vette dinsdag, de dag voor Aswoensdag. ‘Dan vieren we het einde van carnaval, het feest van de zotheid, de spot en de uitbundigheid,’ legt Brentjens uit. 

Marc Drexeler van het burgerinitiatief deed een oproep op sociale media naar oude recepten van de Mortselse carnavalstaarten of ‘Lobbeskoeken’, genoemd naar de voormalige carnavalsvereniging. 

Bakker Pieter Michielsen van bakkerij Michielsen dook in de familiearchieven en kwam met een nieuwe creatie: een hoed van bladerdeeg met amandeldeeg en abrikozenjam. Alleen jammer dat hij geen zwarte pruimen gebruikte. 

Oproep: welke lokale eettradities op vette dinsdag of Aswoensdag ken jij? Laat het ons weten via contact@kerknet.be of een reactie onderaan de pagina.

Bronnen: GvAMensen zijn Media

Kijk ook op Kerknet voor veel meer!

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.