Kapelletjes in Vlaanderen! Staat jouw kapel al geregistreerd?

Kapelletjes in Vlaanderen! Staat jouw kapel al geregistreerd?

Sinds enige tijd bestaat de website Kapelletjes in Vlaanderen. Ook wij willen vragen om jouw kapel of die uit je buurt te registreren.

Vlaanderen telt zo’n 15.000 kapelletjes. Je vindt ze in iedere straat. Van kleine gevelbeeldjes tot veldkapellen, het zijn monumentjes die ons landschap kleuren. Ze herbergen bijzondere objecten en zijn onlosmakelijk verbonden met eeuwenoude gebruiken en verhalen. Die kennis dreigt echter verloren te gaan. Typische tradities, zoals het bloemen vouwen en versieren van de kapel, worden minder en minder onderhouden. De gemeenschappen die jaren – zelfs decennia – zorg hebben gedragen voor zowel het gebouw als de tradities, nemen jaar na jaar af. Tijd dat die rijke kennis aan gebruiken, tradities en verhalen centraal verzameld wordt. Tijd dat we bestaande initiatieven in de kijker zetten en nieuwe initiatiefnemers inspiratie vinden om aan de slag te gaan. Dat is wat we realiseren met Kapelletjes in Vlaanderen.

Bij het ter perse gaan van dit artikel staan er in Mortsel 13 en in Edegem 8 kapelletjes (en de grot uiteraard) geregistreerd. Staat jouw kapel al geregistreerd?

Overzicht van de geregistreerde kappelletjes in Mortsel en Edegem. Klik hieronder om te zien welke kapelletjes er al geregistreerd staan. Je kan de jouwe met foto gemakkelijk toevoegen.           

https://kapelletjes.be/s/kapellen/zoek-kapellen?q=edegem&submit=

https://kapelletjes.be/s/kapellen/zoek-kapellen?q=mortsel&submit=

Wil jij een kapel toevoegen? Dat kan gewoon per mail. Hier vind je alle info.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

2 Comments so far

Sylvia PoppeliersPosted on3:57 pm - jul 18, 2023

Dirk,

Ik ben met een kapellekesroute in Mortsel bezig in het kader van open Monumentendag. Misschien heb jij nog info over kapellekes die ik kan gebruiken?

    Dirk Van de PoelPosted on9:44 am - jul 19, 2023

    Dag Sylvia,

    Ikzelf heb niet direct extra info. Ik stuur jouw vraag door naar mensen die er mogelijk meer over weten; ik zou ook eens informeren bij de heemkundige kring. Die hebben heel veel archief en info;

    Vriendelijke groet
    Dirk

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.