Kerk en Leven

Parochieblad van de pastorale eenheid Heilige Maria Magdalena

21 oktober 2021


LITURGISCHE VIERINGEN

Dertigste zondag door het jaar – Missiezondag met speciale omhaling

Edegem

O.L.V. VAN LOURDES
Zondag 24 oktober
09.30 u. Eucharistieviering voor echtgenoten Jeanne Hellemans en Florent Verhelst

SINT-ANTONIUS
Weekdagen in oktober
19.00 u. Rozenkransgebed
Zondag 24 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst

HEILIGE FAMILIE
Zondag 24 oktober
11.45 u. Woord- en communiedienst
13.00 u. Doopviering van Anna Berghmans
14.00 u. Doopviering van Nore Passchyn
15.00 u. Doopviering van Damien Verbruggen
16.00 u. Doopviering van Otis Seghers

SINT-JOZEF
Donderdag 21 oktober
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 22 oktober
08.00 u. Woord en communiedienst
Zondag 24 oktober
10.45 u. Woord- en communiedienst
Maandag 25 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst
Donderdag 28 oktober
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 29 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst

Mortsel

HEILIG KRUIS
Zaterdag 23 oktober
13.00 u. Huwelijksviering van Michiel Holvoet en Nele Van Hoof
16.00 u. Samen bidden van de Rozenkrans in verschillende talen in de weekkapel.
Zondag 24 oktober
11.00 u. Eucharistieviering; Missiezondagviering met een Afrikaans koor ter intentie van Louisa Stevens

SINT-BENEDICTUS
Zaterdag 23 oktober
14.30 u. Doopviering van Vince Van Belle
15.30 u. Doopviering van Jitse Vereycken
17.00 u. Eucharistieviering

HEILIGE BERNADETTE
Zondag 24 oktober
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-JOZEF
Zondag 24 oktober
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-LODEWIJK
Zondag 24 oktober
09.45 u. Woord- en communiedienst voor Katrien Gielis


PASTORALE EENHEID Tweede gemeenschapszondag van iederEEN vurig verbonden

Na de geslaagde gemeenschapszondag op 26 september (zie verslag in een vorig nummer) kondigen we graag onze tweede bijeenkomst aan, want ieder die eens wil komen proeven is welkom.

Praktisch
Zondag 24 oktober 2021 om 9.30 uur in de “Tandem”, de school achter de St.-Benedictuskerk; einde omstreeks 13.30 uur.

Thema: onder het motto  “wereldWIJd” bouwen we op deze missiezondag verder aan het thema van september: “Naar een steeds groter WIJ”.

Programma
– Onthaal met koffie en koekje
– Speelse kennismaking
– Volwassenen delen rond het thema; spel voor de kinderen
– Eucharistieviering
– Gedeelde maaltijd: ieder brengt een koud gerecht mee (genoeg voor zichzelf plus een beetje extra); wij zorgen voor soep, water, koffie en thee.
– Muziekinstrumenten welkom! (ook slagwerk voor de kinderen!)

Inschrijven
UITERLIJK op donderdag 21 oktober via volgende link: https://forms.gle/muV4NxSqqS1aX1eWA.
Als dit niet lukt, kun je ook bellen op nummer 0487 89 08 41
Ben je geïnteresseerd, maar kan je deze keer niet komen? De volgende bijeenkomsten gaan door op zondagen 28 november (12 u.) en 26 december (9.30 u.). We houden je op de hoogte.


ALS EEN LOPEND VUURTJE
Slotevenement Handelingen op 6 juni 2022 in Turnhout

We doen dit werkjaar een breed aanbod voor het project Handelingen waarover je alle informatie terugvindt op www.handelingen.be. We hopen je op de gespreksavonden, ontmoetingsmomenten met onze bisschop, tijdens de webinars en op onze vormingsmomenten zoveel talrijk mogelijk te mogen begroeten.

Maar waar je zeker verwacht wordt, alleen of in groep, met je netwerk, je vriendengroep, je medewerkers, je team, … is op het vurig afsluitevenement voor het project Handelingen op 6 juni 2022 in Turnhout onder het motto ‘Als een lopend vuurtje’.

Vanuit de dynamiek van Petrus en Paulus blikken we terug op het driejarig diocesaan project Handelingen, blikken we vooruit op nieuwe initiatieven, ontmoeten we mekaar feestelijk, vinden inspiratie en bemoediging met een gevarieerd programma voor iedereen, jong en oud. Het binnen –en buitenprogramma biedt ruimte voor doen, luisteren, spreken, zingen, zoeken, vieren, reflecteren, genieten, bezoeken, …

Save the date!

Het P22-team


PAROCHIE HEILIG KRUIS Leven in onze kerk

Zondag 3 oktober was een drukke dag in onze kerk, vooral gericht naar de jongste kinderen. De kinderen die dit jaar eindelijk hun eerste communie mochten vieren waren aanwezig, zij waren zowat de eregenodigden. Voor de homilie mochten zij vooraan in de kerk op de grond komen zitten. Ook de kinderen die nu in het derde, vierde en vijfde leerjaar zitten waren uitgenodigd als een stap tussen eerste communie en vormsel.
In zijn homilie schakelde pastoor Tom altijd tussen drie groepen: de eerste communicanten, de kinderen van de schakel tussen eerste communie en vormsel en de volwassenen.
De kleinste kinderen spraken af en knutselden in de weekkapel. Het evangelie werd daar creatief verteld en zij brachten na de voorbeden hun bordje mee naar voren.
Als slot voor deze dag waren er tussen 12.30 en 15.30 uur nog vier doopsels. Er is nog veel leven in onze kerk. Dit is de boeiende kerk die ik liefheb.


PAROCHIE HEILIGE FAMILIE Koster Jos Deca zwaait af

25 jaar heeft hij op de teller. Na een fijne carrière als studiemeester in Pius X vroeg pastoor Karel Heuten hem in 1996 om koster te worden in de kerk van H. Familie. Als een goede huisvader zorgde hij voor ‘zijn’ kerk.

Duizenden weekendvieringen, minstens zoveel uitvaarten en huwelijken, Jos was altijd op post. Voor generaties misdienaars was hij een vaderfiguur, na de viering van 9 uur organiseerde hij de ‘après-messe’ met koffie en speculaas. Voorgangers konden steeds op hem rekenen, niet alleen voor de logistieke ondersteuning, maar ook voor wijze raad, een grappige noot en heel veel bemoediging.

Muziekliefhebber, supporter van Malinois, cultuurmens, volkse figuur, man van de kerk, gezicht van ‘den Elsdonk’ … Wat zullen we hem missen.

In de themaviering van 24 oktober om 11.45 uur nemen we afscheid. Rabboeni zingt, maar er zullen nog andere muzikale ‘verrassingen’ zijn. En voor we naar huis gaan, drinken we samen een glas.

Bedankt, Jos, voor zoveel inzet en engagement.
Bedankt Jeannine, dat jij Jos al die jaren daarin steunde.


FEMMA SINT-BENEDICTUS Ontmoetingsfeest

Wij ontvingen het volgende verslag van het Femma team over de ontmoetingsavond van woensdag 6 oktober. Deze feestavond begon met een woordje van voorzitster Hedwige De Pooter, van wie wij stiekem een fotootje genomen hebben.

Eindelijk was het weer zover. Na zovele maanden konden we terug opstarten met de Femma-activiteiten. Daarom kozen we voor een ontmoetingsavond waarop onze leden op een ongedwongen manier terug met elkaar konden keuvelen.
Ze werden verwelkomd met een glaasje prosecco. Aan tafel werd er een lekker verwenbordje gepresenteerd met verse fruitsla, een potje riz condé, een macaron, slagroom en een miniglaasje limoncello. Ondertussen kwamen de tongen los en werd er gezellig gebabbeld; de laatste nieuwtjes werden zo ook uitgewisseld.
Het werd een geslaagde avond en hopelijk heeft iedereen er deugd van gehad mekaar terug te kunnen ontmoeten.

Het Femma-team


PAROCHIENIEUWS

SINT-ANTONIUS
Werd gedoopt
Op zaterdag 9 oktober werd Anne-Lieze De Vos gedoopt. Zij is het dochtertje van Andrea De Vos. Zij wonen in Willebroek.

HEILIGE FAMILIE
Werden gedoopt
Op zondag 10 oktober werd Juliette Bertrand gedoopt. Zij is de dochter van William Bertrand en Céline Waterkeyn. Het gezin woont in Edegem.

Die zondag 10 oktober werden ook Robin Moonen en Emiel Stroobants gedoopt. Robin is het dochtertje van Joris Moonen en Isabelle Stroobants uit Lint en Emiel is het zoontje van Christophe Stroobants en Femke Arnouts. Zij wonen in Ranst.

Gaven elkaar het jawoord
Op zaterdag 9 oktober huwden in onze kerk Valérie Coolen en Wim Verhelst. Zij wonen in Aartselaar.

HEILIG KRUIS
Werden gedoopt
Op zondag 10 oktober werd Emilia Vanpaemel samen met haar neefje Victor Peters gedoopt. Emilia is het dochtertje van Laurence Tanghe en Johannes Vanpaemel. Ze heeft een grote broer: Alexander. Dit gezin woont in Blanden. Victor is het eerste kindje van Magali Tanghe en Gert Peters. Zij wonen in Gent.
Op dezelfde dag ontving Charlotte Van Pul het doopsel. Zij is het dochtertje van Kristien Boumans en Yves Van Pul en de kleine zus van Lukas, Viktor en Rosalie. Zij wonen in Boechout.

Die zondag werd ook Simon Spagnoli gedoopt in onze kerk. Hij is het zoontje van Filip Spagnoli en Iwona Suska-Spagnoli. Hij heeft nog een broer en een zus: Sebastian en Pauline. Zij wonen in Edegem.

Tenslotte werd nog Arthur De Raedt gedoopt. Hij is het tweede kindje van Matthijs De Raedt en Birgit Borms. Zij wonen in Mortsel.

SINT-BENEDICTUS
Werden gedoopt
Arthur Vangool ontving op 9 oktober het doopsel. Arthur is het eerste kindje van mama Maud Istas en papa Olivier Vangool. Zij wonen in Deurne.


AGENDA

Woensdag 20 oktober
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 20 tot 22 u. – eerste van vijf avonden)

Maandag 15 november
Pastorale eenheid – Infoavond voor doopsels in Edegem (behalve St.-Antonius) – (Vergaderlokaal van de basiliek 20.00 tot 21.30 u.)

Dinsdag 23 november
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 10 tot 12 u. – tweede van vijf voormiddagen)

Woensdag 1 december
Pastorale eenheid – Infoavond voor doopsels in Mortsel en in St.-Antonius Edegem (Johannes XXIII 20.00 tot 21.30 u.)

Donderdag 2 december
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 20 tot 22 u. – tweede van vijf avonden)

Dinsdag 7 december
Cultuurproject Dieseghem – Flanders Boys Choir (Kerk St.-Lodewijk 20.15 u.)

Dinsdag 4 januari
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 10 tot 12 u. – derde van vijf voormiddagen)

Zondag 16 januari
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 20 tot 22 u. – derde van vijf avonden)

Maandag 24 januari
Pastorale eenheid – Infoavond voor doopsels in Edegem (behalve St.-Antonius) – (Vergaderlokaal van de basiliek 20.00 tot 21.30 u.)


13 oktober 2021


LITURGISCHE VIERINGEN

Negenentwintigste zondag door het jaar

Edegem

O.L.V. VAN LOURDES
Zaterdag 16 oktober
10.30 u. Vormselviering voor de werking van H. Familie
13.00 u. Vormselviering voor de werking van O.L.V. van Lourdes
Zondag 17 oktober
09.30 u. Eucharistieviering voor Louis en José Heps – Reyntjens , dochters Julienne en Rita en kleinzoon Victor Zaïdi; kruispuntviering: tussenstapviering en dankviering voor de eerste communicanten

SINT-ANTONIUS
Weekdagen in oktober
19.00 u. Rozenkransgebed
Zondag 17 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst
14.00 u. Doopviering van Lou Krizsa
15.00 u. Doopviering van Julian Michiels

HEILIGE FAMILIE
Zondag 17 oktober
11.45 u. Woord- en communiedienst
14.45 u. Doopviering van Carlo Waterkeyn
15.30 u. Doopviering van Juliette Bertrand

SINT-JOZEF
Donderdag 14 oktober
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 15 oktober
08.00 u. Woord en communiedienst
Zondag 17 oktober
10.45 u. Woord- en communiedienst
Maandag 18 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst
Donderdag 21 oktober
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 22 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst

Mortsel

HEILIG KRUIS
Zaterdag 16 oktober
16.00 u. Samen bidden van de Rozenkrans in verschillende talen in de weekkapel.
Zondag 17 oktober
11.00 u. Eucharistieviering voor Victor Mertens, vroegere pastoor van de parochie, en voor Julia  Van den Broecke en Antoon Van Dijck

SINT-BENEDICTUS
Zaterdag 16 oktober
17.00 u. Eucharistieviering als jaargetijde voor Frank Van den Bogerd

HEILIGE BERNADETTE
Zaterdag 16 oktober
09.30 u. Vormselviering voor de zaterdagwerking
11.00 u. Vormselviering voor de zondagwerking
Zondag 17 oktober
09.45 u. Plechtige eucharistieviering ter nagedachtenis van de overledenen in de periode november 2019 tot oktober 2020 waarvan we in onze kerk afscheid hebben genomen

SINT-JOZEF
Zondag 17 oktober
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-LODEWIJK
Zondag 17 oktober
09.45 u. Woord- en communiedienst met gregoriaanse gezangen


SAMEN OP WEG MET …

In het voorjaar waren er al drie. Drie gezinswandelingen om op een tegelijk ludieke én bezinnende manier te bouwen aan een levende gemeenschap in onze pastorale eenheid. Gezinnen leerden elkaar kennen, kinderen stelden soms diepe vragen, volwassenen gaven uitleg aan de kinderen en losten mee de opdrachtjes op.

Graag willen wij verder gaan op dit spoor. De volgende gezinswandeling, ingericht door de Pastorale eenheid H. Maria Magdalena, gaat door op zondag 7 november 2021 in de namiddag. Thema is deze keer Samen op weg met ….

We gaan op weg met enkele heiligen naar wie een paar parochies zijn genoemd: H. Jozef, H. Bernadette, H. Lodewijk en H. Antonius. We komen samen aan de kerk van Sint Jozef (Liersesteenweg 312, Mortsel) om 13.45 uur, maken een mooie wandeling met fijne opdrachtjes in het Frijthout (Hove) en komen daarna samen in de zaal Den Wolschaerder (Liersesteenweg 314, Mortsel) voor een vieruurtje en een gezellig slotmoment. Het einde is voorzien rond 16.30 uur. De wandeling is toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.

Info en inschrijvingen: www.mijnparochie.be of telefonisch op nummer 0487 98 08 41. Inschrijven kan tot 30 oktober 2021.


IederEEN vurig verbonden

Een ambitieuze titel. Want wie is iedereen? En hoe vurig zou dat allemaal worden?
Een dertigtal mensen gaven op onze kennismakingsdagen in juni aan dat ze met mekaar in zee wilden gaan. Alvast één werkjaar lang zouden ze maandelijks een zondagmiddag samenkomen. De vierde zondag van de maand.
De laatste echte nazomerzondag van september was het dus zover. De speelplaats van de Tandem baadde in warm herfstlicht en de tafels waren feestelijk gedekt voor een broodmaaltijd. De als waren het deze eerste keer zelf meegebrachte boterhammen, ze smaakten heerlijk, terwijl we ongedwongen kennis maakten met mekaar.
Om 13 uur zakten we af naar de Sint-Benedictuskerk voor een sfeervolle eucharistieviering. Jo en Veva zetten de toon voor een kindvriendelijk loflied op de schepping. Met toon, woord én gebaar. De kinderen waren er natuurlijk sneller mee weg dan de grote mensen. Daarna luisterden we naar de lezingen en de homilie van pastoor Tom en baden we vrij en vrank voorbeden. Vanuit onze kring van stoelen gingen we naar voor voor de communie.
Na afloop gingen de kinderen spelen onder leiding van Katrien.  Met de volwassenen bespraken we de lezingen en legden ze op ons leven. Een rijk en intens gesprek!  Afsluiten deden we met een prettig gestoord spel met jong en oud in de septemberzon.
Was het vurig? Jazeker. Waren we verbonden? Ongetwijfeld. Het smaakte naar meer. Bedankt aan de trekkers van deze eerste sessie.
Weet iedereen nog dat dit een open initiatief is en dat jullie hartelijk uitgenodigd zijn op 24 oktober? Meer info op de website www.mijnparochie.be (zie: Bij wie zijn wij gemeenschap).


ROZENREGEN REIKT DE HAND

Handen heb je om te geven van je eigen overvloed … zijn de woorden uit een bekend liedje. Ze zouden passen bij de viering van school Rozenregen bij de start van het schooljaar. De symboliek van een uitgestoken hand heette de leerlingen en de leerkrachten welkom bij de start van het nieuwe schooljaar. De uitgestoken hand bracht hen dichter bij God. Ook God neemt hen allen bij de hand als een herder doorheen het schooljaar.
Veel succes en leerplezier aan kinderen en personeel van Rozenregen.


HAAST JE!!!
Laatste dagen om te reserveren voor het Mortsel-Dorp Concert

Beste mensen,

Komende zondag 17 oktober om 15 uur (deuren 14.15 uur) heeft het 25ste Mortsel-Dorp Concert plaats, eerste van drie voor het seizoen 2021 – 2022. We hebben een strijkkwartet te gast. ‘Arco Brillante’ (schitterende boog) is de naam. En het zal een schitterend programma zijn, dat verzeker ik jullie! Ik heb namelijk al stiekem een repetitie bijgewoond!

De stuurgroep heeft mij als dirigentje opgedragen om nog even een herinneringsberichtje te sturen naar Kerk & Leven.
Zonder reservatie of overschrijving betaal je 13 euro aan de kassa. Maar als je deze week nog reserveert, betaal je 2 euro minder, en dat is toch de moeite!

Hoe reserveren?

  • – Je kan 11 euro overschrijven op de rekening BE36 7380 3925 2181 van de Mortsel-Dorp Concerten
  • – Je kan reserveren en betalen bij Jean Verslype, Rubensstraat 54 b, Mortsel
  • – Je kan telefonisch reserveren op 03 449 06 13 of 0476 55 86 46 van Wilfried en Denise De Cleyn – Buntincx.
  • – Je kan ook nog voor een abonnement kiezen: 27 euro voor de drie concerten, en dan krijg je vaste plaatsen vooraan.

O ja, bijna vergeten te melden: na het concert kunnen we opnieuw genieten van een gratis aangeboden drankje en hapje.
Tot zondag?

Uw dirigentje


FOTOZOEKTOCHT

Zon, vreugde om elkaar na lange tijd terug te zien, lekkere koffie en gebak maakten van donderdag 23 september een onvergetelijke dag voor een aantal leden van Samana Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
Het feit elkaar terug te kunnen ontmoeten zonder mondmasker aan de ingang van ’t Forum gaf een heel goed gevoel. Overal een lach van herkenning, even bijpraten hoe het met elkaar was en dan waren we klaar voor de start van de fotozoektocht.
Conny, een van onze nieuwe medewerksters, en Veerle hadden een gevarieerde vragenlijst, soms makkelijk, soms iets moeilijker, uitgestippeld en waren twee dagen voordien komen kijken of alles nog was zoals op de foto’s. Blijkbaar was er toch een uiltje verdwenen, maar gelukkig heeft iemand actie ondernomen zodat dit terug op de plaats werd gezet zoals op de foto. We hielpen elkaar met de vragen en werden soms ook geholpen door de mensen uit de buurt.
We sloten af in het Forum met koffie en gebak en een babbel, wat zelfs een beetje ‘ongewoon’ aandeed na die lange periode dat dit niet meer mocht! Iedereen was het erover ineens dat het een heel fijn samenzijn was.
Veerle & Conny


PAROCHIE SINT-JOZEF MORTSEL
Nieuwe voorzitter benoemt mee erevoorzitter

Het was via de grote poort dat Joris Boeykens binnenkwam in de kerkraad van Sint-Jozef in Mortsel. Ja, hij wilde wel mee helpen, maar dat hij op die eerste vergadering dan ook meteen tot voorzitter verkozen zou worden, dat had hij niet verwacht. Toch zette hij zich vanaf het begin sterk in voor de kerkraad. De zorg voor het gebouw ging hem heel erg ter harte. We denken dan aan dakgoten, schilderwerken en allerlei andere ingrepen om het gebouw goed te onderhouden. Maar we denken ook aan verfraaiingswerken die de kerk een meer – in zijn woorden – intimistisch karakter moesten geven.
Zorgen voor de kerk was voor Joris zowel zorgen voor het gebouw als zorgen voor de mensen en de gemeenschap. Hij werd dan ook voorganger in uitvaarten. Helaas heeft Joris sinds enige tijd zelf zorg nodig en was het niet meer mogelijk vergaderingen bij te wonen, al bleef hij tot enkele weken geleden achter de schermen actief bezig met het contacteren van aannemers.
Johan Deforche neemt nu zijn plaats in. Net verkozen in de kerkraad, neemt ook hij meteen de functie van voorzitter op.
Uit grote dankbaarheid voor wat Joris voor de parochie en de kerkraad heeft betekend werd hij dan ook eensgezind tot erevoorzitter benoemd. Proficiat voor uw grote inzet en een enorme dank je wel!

Pastoor Tom


OVEREIND KOMEN MET PETRUS
Van leesgroepen naar gespreksgroepen

In jaar drie van het project Handelingen hopen we om met zoveel mogelijk gelovigen in ons bisdom samen in de pertinente vragen te gaan staan diein het boek Overeind komen met Petrus van onze bisschop voorkomen. Samen in een vraag gaan staan, is immers de winst van elke dialoog. We zien het als een vervolg op de dynamiek van jaar 1 met als thema Neem en lees en nodigen je uit om in de volgende maanden het boek te lezen en kritisch stil te staan, zowel bij het exegetische deel als bij de vragen aan onze bisschop. Wat daagt je uit? Wat roept weerstand op? Waar ben je het niet mee eens? Welke vragen zou je zelf willen stellen aan onze bisschop?

Je kan deze oefening individueel maken of in groep in gesprek gaan met elkaar en samen de vragen exploreren door deel te nemen aan een gespreksgroep of er een op te starten

Wil je het boek individueel lezen?

Je kan het boek bestellen bij de uitgeverij Halewijn: Mgr. JOHAN BONNY, Overeind komen met Petrus, uitgeverij Halewijn, ISBN 978-90-8528-614-1, 192 p. – www.halewijn.info.

Bespreek je het boek bij voorkeur in groep?

Overeind komen met Petrus is daarom een uitnodiging tot gesprek: op de eerste plaats met onszelf, in een volgende fase met elkaar. En dus gaan we in gespreksgroepen met elkaar praten en van gedachten wisselen over geselecteerde thema’s die in het boek aan bod komen: over hoe we nu, anno 2021, best kerkgemeenschap vormen, de uitdagingen en kansen die daarin schuilen en ook over het belang om samen missionair onderweg te (blijven) gaan.

Je kan bestaande leesgroepen ‘Neem en lees’ uitnodigen om een gespreksgroep te vormen.

We selecteerden voor jullie de vijf belangrijkste hoofdstukken met de mogelijkheid ze met drie uit te breiden. Meer info op www.handelingen.be.

Vorming Overeind komen met Petrus in woord en daad

Voor wie een gespreksgroep rond de publicatie Overeind komen met Petrus wil opstarten of meer inzicht wil verwerven om het boek grondig te lezen of voorbereid aan een gespreksgroep wil deelnemen. De vormingen vinden plaats in het Theologisch Pastoraal Centrum (TPC) te 2020 Antwerpen op 10 november van 20 tot 22 uur en op 24 november van 14 tot 16 uur.

Gespreksgroep Overeind komen met Petrus’ vanuit CCV:

Wie zijn reflecties en reacties bij het boek Overeind komen met Petrus of met behulp van het werkboek bij de publicatie met anderen wil delen, kan hier terecht. De gesprekken vinden plaats in het Theologisch Pastoraal Centrum (TPC) te 2020 Antwerpen op 23 september, 21 oktober, 18 november, 16 december, 20 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april en 19 mei telkens van 19.30 tot 21.30 uur. Meer info op www.handelingen.be (vormingen).

Chris Van Vliet


PAROCHIENIEUWS

ONZE-LIEVE-VROUW VAN LOURDES
Gingen ons voor naar de Heer
Maurice Caluwaerts, echtgenoot van Louisa Broes, vader van Jean (+), Kristiaan en Véronique, grootvader van Chloë, Anaïs, Emilie en Camille werd geboren te Antwerpen op 25 juli 1932 en overleed er op 3 september 2021. Wij namen gelovig afscheid van deze man in de Basiliek op zaterdag 11 september. Dat Maurice mag verder leven in de liefde en de vrede van de Heer.

Roger Heyvaert was de echtgenoot van Vera Hellemans, vader van Christel en Koen, Petra en Koen en van Inge en Koen, lieve grootvader van verschillende kleinkinderen. Hij werd geboren te Mortsel op 19 juni 1947 en overleed te Antwerpen op 7 september 2021. Op 18 september namen wij in de Basiliek gelovig afscheid van Roger. Dat hij mag thuiskomen in het huis van de Vader.

Op vrijdag 24 september herdachten wij in de Basiliek pater Geraard Boeve sj. Hij werd geboren op 20 juni 1925 en overleed op 30 augustus 2021. Pater Boeve verbleef in Huize Stracke te Boechout. Dat hij rust en vrede mag vinden bij de Heer.

Renée Claessens werd geboren te Antwerpen op 2 mei 1937 en overleed te Edegem op 23 september 2021. Zij was de echtgenote van Jules Janssens, moeder van Linda en Ann, zeer geliefde grootmoeder van Julie, Axelle en Kevin. Op vrijdag 1 oktober namen wij in de Basiliek afscheid van deze vrouw. Dat zij ruste in vrede.

HEILIGE FAMILIE
Werden gedoopt
Op zondag 3 oktober werd Julie Vanden Eede gedoopt. Zij is de dochter van Martin Vanden Eede en Caroline Claeys. Het gezin woont in Hove.

Die zelfde zondag werd Louis Vaes gedoopt. Hij is de zoon van Tim Vaes en Evy Eyzermans. Dit gezin woont in Boom.

En ook Jerome Van Gaal werd die zondag gedoopt. Hij woont met zijn ouders Tom Van Gaal en Elke Berghmans in Edegem.

Tenslotte werd ook nog Noémie Van Uden die dag gedoopt. Zij is de dochter van Yannick en Valentine De Schepper en dit gezin woont in Edegem.

Gingen ons voor naar de vader
Mevrouw Carolina Bastiaensen – Janssens is geboren in Lier op 15 januari 1934, als jongste kind van 10 kinderen. Ze groeide op in de ouderlijke boerderij in Boechout, waar ze voor haar ouders zorgde en ook haar man André leerde kennen. Na hun huwelijk ging ze even bij haar zus wonen, en dan aan de Weverstraat in Boechout waar ze met André een bouwbedrijfje opbouwde. Ze kregen er drie kinderen: Johan, Peter en Linda. Peter moest ze afstaan op achtjarige leeftijd na een verkeersongeval. Meer dan 40 jaar zou ze samen met haar man leven aan de Weverstraat. Toen het huis te groot en te afgelegen werd om er nog goed te leven, verhuisden ze naar de Struisbeeklaan op Elsdonk. ‘Met haar verstand’, zoals ze zei, want ‘met haar hart’ heeft ze Boechout nooit verlaten. Na het overlijden van haar man trok ze naar een assistentiewoning in Sint-Bavo Wilrijk. Na een plotse hersenbloeding is ze op vrijdag 17 september 2021 onverwacht overleden. Uitvaart in H. Familie op 2 oktober.

Mevrouw Diane Likower werd geboren in Antwerpen op 27 september 1933. Ze huwde Fernand Van de Werf en kreeg drie kinderen. Er waren de moeilijke periodes: de oorlog, de ziekte van moeder, de plotse dood van vader, … Ze sloeg zich er steeds doorheen en trok zich op aan de periodes van geluk en liefde. Diane putte energie uit de liefde die ze kreeg, en gaf zo oneindige veel liefde terug. De laatste jaren in Edegem genoot ze van wandelingetjes in het park, van een Latte Macchiato of Cappuccino, een pannenkoek, wafel of croque-monsieur. Ook al gaf haar eigen lichaam het langzaam op, haar heldere en alerte geest had best honderd kunnen worden. Die geest nam de enig mogelijke juiste beslissing. Diane ging moe maar tevreden van ons heen op 27 september 2021 in Edegem. Uitvaart in H. Familie op 2 oktober.

HEILIG KRUIS
Werden gedoopt
Op zondag 3 oktober werd Joey De Leebeecke gedoopt. Hij is het eerste kindje van mama Leen Van Olmen en papa Glenn De Leebeecke. Hij woont met zijn ouders in Stabroek.

Ook Charlie De Ley ontving het doopsel op die zondag. Hij is het zoontje van Valerie De Ley. Zij wonen in Mortsel.

Als laatste die dag werd Matthieu Dierckx gedoopt. Hij is het eerste kindje van Claudine Kuypers en Dries Dierckx. Ook dit gezin woont in Mortsel.

SINT-BENEDICTUS
Werden gedoopt
Marcel Rossi werd op zaterdag 2 oktober gedoopt in onze kerk. Hij is het zoontje van Graziella Flores Baez en Jeroen Rossi. Hij heeft een grote zus: Olivia. Dit gezin woont in Mortsel.

Gaven elkaar het jawoord
Op zaterdag 2 oktober huwden in onze kerk Joachim Hernalsteen en Annelies Kerckhofs. Zij wonen in Berchem.

Gingen ons voor naar de Vader

Marc Van Landeghem werd geboren te Mortsel op 12 januari 1934 en is ingeslapen in WZC Mayerhof op 21 september 2021. Hij was de weduwnaar van Jeanne Moerenhout, vader van Guy (+), grootvader van Jens en broer van Jan en Rita. Zijn verrijzenisviering vond plaats op 28 september in de kerk van Sint-Benedictus.

Op 4 oktober hebben wij in onze kerk afscheid genomen van Lucien ‘Lus’ Bastijns. Hij werd geboren te Wilrijk op 19 april 1927 en is rustig ingeslapen thuis te Mortsel op 26 september 2021. Lucien was de weduwnaar van Jetje Van Aelst en vader van Nicole.

Wij bieden de getroffen families onze oprechte deelneming aan en bidden dat onze dierbare overledenen mogen verder leven in Gods koninkrijk van liefde en vrede.

SINT-JOZEF MORTSEL
Gaven elkaar het jawoord
Op zaterdag 2 oktober huwden in onze kerk Elise Heylen en Ivar Tossens. Dit paar woont in Duffel.


AGENDA

Zaterdag 16 oktober
Parochies Mortsel – Vormselviering (Kerk H. Bernadette 09.30 voor de zaterdagwerking, 11.00 u. voor de zondagwerking)
Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van H. Familie (Basiliek 09.30 en 11.00 u.)
Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van O.L.V. van Lourdes (Basiliek 13.00 en 14.30 u.)
Zondag 17 oktober
Mortsel-Dorp Concert – Strijkkwartet Arco Brillante (Kerk St.-benedictus 15 u.)
Woensdag 20 oktober
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 20 tot 22 u. – eerste van vijf avonden)
Vrijdag 5 november
Pastorale eenheid – Infoavond project Burkina Faso (Zaal ‘t Parkske, Edegemsestraat Mortsel 20.00 u.)
Maandag 15 november
Pastorale eenheid – Infoavond voor doopsels in Edegem (behalve St.-Antonius) – (Vergaderlokaal van de basiliek 20.00 tot 21.30 u.)
Dinsdag 23 november
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 10 tot 12 u. – tweede van vijf voormiddagen)
Woensdag 1 december
Pastorale eenheid – Infoavond voor doopsels in Mortsel en in St.-Antonius Edegem (Johannes XXIII 20.00 tot 21.30 u.)
Donderdag 2 december
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 20 tot 22 u. – tweede van vijf avonden)
Dinsdag 7 december
Cultuurproject Dieseghem – Flanders Boys Choir (Kerk St.-Lodewijk 20.15 u.)


6 oktober 2021


LITURGISCHE VIERINGEN

Achtentwintigste zondag door het jaar

Edegem

O.L.V. VAN LOURDES
Zondag 10 oktober
09.30 u. Eucharistieviering met getuigenis van Samana

SINT-ANTONIUS
Weekdagen in oktober
19.00 u. Rozenkransgebed
Zaterdag 9 oktober
13.45 u. Doopviering van Anne-Lieze De Vos
Zondag 10 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst

HEILIGE FAMILIE
Zaterdag 9 oktober
15.00 u. Huwelijk van Wim Verhelst en Valérie Coolens
Zondag 10 oktober
11.45 u. Woord- en communiedienst
14.00 u. Doopviering van Robin Moonen en Emiel Stroobants

SINT-JOZEF
Donderdag 7 oktober
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 8 oktober
08.00 u. Woord en communiedienst
Zondag 10 oktober
10.45 u. Woord- en communiedienst
Maandag 11 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst
Donderdag 14 oktober
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 15 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst

Mortsel

HEILIG KRUIS
Zaterdag 9 oktober
16.00 u. Samen bidden van de Rozenkrans in verschillende talen in de weekkapel.
Zondag 10 oktober
11.00 u. Eucharistieviering verzorgd door Samana met als thema: Dag van de chronisch zieke mensen. Dit jaar is er geen ziekenzalving in de viering.
12.30 u. Doopviering van Emilia Vanpaemel en Victor Peters
13.30 u. Doopviering van Charlotte Van Pul
15.30 u. Doopviering van Simon Spagnoli

SINT-BENEDICTUS
Zaterdag 9 oktober
12.30 u. Doopviering van Arthur Vangool
17.00 u. Eucharistieviering

HEILIGE BERNADETTE
Zondag 10 oktober
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-JOZEF
Zondag 10 oktober
09.45 u. Woord- en communiedienst voor de overledenen van de familie Buytaert – Vermeiren

SINT-LODEWIJK
Zondag 10 oktober
09.45 u. Woord- en communiedienst

OVEREIND KOMEN MET PETRUS

In zijn boek “Overeind komen met Petrus” gaat onze bisschop Johan Bonny in gesprek met een lepelsnijder. Aanzet tot kritische bevraging is de ontmoeting tussen Petrus, Johannes en de verlamde bedelaar bij de tempelpoort uit het boek Handelingen. Maar ook wij worden bevraagd! Wat daagt ons uit? Wat roept weerstand op? Waar zijn we het niet mee eens?
In onze pastorale eenheid wordt een gespreksgroep opgericht om over geselecteerde thema’s die in het boek aan bod komen van gedachten te wisselen. De cruciale vraag hierbij is hoe we nu anno 2021 best kerkgemeenschap vormen en de uitdagingen en kansen die daarin schuilen kunnen ontwikkelen. Hoe kunnen wij samen missionair onderweg (blijven) gaan?
Wij willen jullie hiervoor graag uitnodigen in Johannes XXIII in Mortsel voor vijf voormiddagen of vijf avonden.

  • Optie 1: 20 oktober, 2 december, 16 januari, 10 februari en 17 maart, telkens van 20 tot 22 uur.
  • Optie 2: 12 oktober, 23 november, 4 januari, 8 februari en 15 maart, telkens van 10 tot 12 uur.

De deelname is gratis maar vooraf inschrijven voor de hele reeks is noodzakelijk. Bij inschrijving gelieve te vermelden of u kiest voor ochtend of avond. De inschrijvingen worden verwacht voor 15 oktober en kunnen gericht worden aan michelevandenput@telenet.be.


KRUISJESVIERING VAN DE VORMELINGEN

Nu de coronaregels deels versoepeld zijn is er duidelijk een inhaalperiode. Dat worden we zeer goed gewaar in de kerk. Zo waren er elk weekend op zaterdag en zondag 2 tot 3 dopen in de voorbije periode. De uitgestelde vieringen met de communicantjes hebben plaats. Ook de vormelingen werden na een jaar met beperkte activiteiten eindelijk gevormd.
Op zondag 12 september was er in de kerk van het Heilig Kruis voor een paar kinderen de naamopgave met de vraag om gevormd te worden en 25 kinderen ontvingen het vormselkruisje. Het was een mooie, sobere viering en niettegenstaande dat het de eerste maal was dat ze samen mochten zingen klonk het toch vrij mooi.
We wensen allen een mooie vormselviering op zaterdag 16 april 2022. Dan zullen de vormelingen van de Mortselse parochies in twee vieringen gevormd worden.


PAROCHIE SINT-BENEDICTUS: Goud verdiend

In het weekend waarin België in de ban was van de wereldbeker wielrennen, vierden we in de kerk van Sint-Benedictus het gouden bruiloftsjubileum van Martin en Danny Franken – Everaert. Hartelijk gefeliciteerd voor dit prachtige getuigenis van echtelijke liefde. We bidden dat de liefde en verbondenheid nog vele jaren in goede gezondheid mag blijven duren.
Wonderlijk was dat er in dezelfde viering nog twee koppels aanwezig waren die dit jaar hun gouden huwelijksjubileum vieren. Dat brengt ons bij de boodschap dat ieder die graag een jubileum in de zondagsviering wil vieren, steeds heel erg welkom is. Als kerkgemeenschap willen we immers lief en leed met elkaar delen. En ja jubilea zijn er met allerlei soorten getallen, u hoeft niet te wachten tot 50 …


HET WEEKEND VAN 25 EN 26 SEPTEMBER IN DE KERK VAN HET H. KRUIS

Een heel gewoon weekend en dan verwacht je ook niets bijzonders, buiten een huwelijk op zaterdag om 13.30 uur en zondag een eucharistie om 11 uur, gevolgd door 2 dopen om 12 uur en dan nog een doop om 13.30 uur. Helemaal niet abnormaal voor een parochie.
Maar het was de viering van 11 uur die plots de aandacht kreeg van een bijzonder gebeuren. Vooraan in de kerk in haar rolstoel zat een mooie dame met naast haar een paar familieleden. Het was juist die dame die de aandacht kreeg want zondag 26 september was ze jarig. Ja, dat gebeurt wel meer dat iemand verjaart juist op een zondag. Maar die dame Denis Waelbers vierde die dag haar 106de verjaardag. Zij genoot ten volle van de aandacht die ze kreeg en was er ook heel dankbaar voor. En als je haar uw leeftijd gaf, antwoordde ze heel vlot “Ge zijt nog een snotneus“.
Wij wensen haar een mooie feestdag en hopelijk tot volgend jaar.


19 SEPTEMBER: VIERING 2 JAAR PASTORALE EENHEID: EEN DÉJÀ VU?

Ja en nee.

Ja, want:
Het was een stralende dag, net zoals op de startdag van onze pastorale eenheid op 15 september 2019.
Er was een schitterend koor dat de gemeenschap enthousiast voorging in de samenzang, net zoals…
Er was een heus orkest, samengesteld uit muzikanten uit Edegem en Mortsel, net zoals…
Er werden mensen uit onze gemeenschap gezonden voor een nieuwe taak, net zoals…
Er was een fijn ontmoetingsmoment achteraf, op het voorplein van de basiliek, net zoals…

Nee, want:
Was onze startviering uitbundig feestelijk, dan was deze viering van onze tweede verjaardag toch intenser en vervuld van dankbaarheid.
Intenser omdat we intussen 2 jaar gezamenlijke geschiedenis achter de rug hebben: jaren van grenzen die vervagen, van het leren kennen van andere mensen en werkingen, van samenwerking die leidde tot diepe wederzijdse appreciatie over de verschillen heen.
Intenser ook omdat we quasi direct zwaar op de proef gesteld werden door (nu ja, ik ga het C-woord niet nog eens uitspreken!).

Dankbaar om alles wat we (toch) hebben kunnen en mogen realiseren in deze eerste twee jaren. We hebben gebouwd aan gemeenschap.

Dankbaar om Mariluz, Myriam en Michèle die ja gezegd hebben op de roep om nieuwe voorgangers in onze liturgie (en er komt er nog een bij!). Wat stonden ze te blinken in hun stralend witte albe en gebedssjaal. Onze gemeenschap mag waarlijk fier zijn op hen.

Tijdens de viering kwamen Elise en Marie-Louise ook iets vertellen over hun beleving van deze eerste jaren en over de rouwgroep “de witte vlinder”. Inderdaad: ook hier twee dames. Past dit niet buitengewoon in een pastorale eenheid die als patrones Maria Magdalena heeft?

Nog een laatste verschil met onze startviering: deze keer ging pastoor Tom uiteraard zelf voor als zijn eigen enthousiaste zelf. Uit zijn homilie onthoudt iedere aanwezige zeker de gevleugelde woorden, jammer genoeg enkel voor insiders: “Kijk altijd naar de fiets, niet naar de zak”.

Nvdr: Bij dit artikel horen meer foto’s maar door plaatsgebrek moeten we die verplaatsen naar een volgend nummer.


CULTUURPROJECT DIESEGHEM
Die Kunst der Fuge

Zoals vorige week aangekondigd concerteren op dinsdag 12 oktober om 20.15 uur in de St.-Lodewijkkerk te Mortsel het Helix Strijkkwartet en Masako Honda, orgel, met een selectie fuga’s van Johann Sebastian Bach uit zijn werk Die Kunst der Fuge. Kwartet en orgel spelen afwisselend. Dit werk van Bach vergt uiterste (muziek)technische eisen op het gebied van contrapunt. Voor het strijkkwartet is dit wel een speciale uitdaging vermits Bach nooit de bezetting van het werk heeft gedefinieerd. Benieuwd welke ‘muzikale vonken’ dit zal geven! Nadien praten we in ’t Centrum (Osylei 43) na met de uitvoerders.

Tickets: 12 euro via neuriske@telenet.be, tel: 03 295 02 04 of aan de kassa vóór het concert.


PAROCHE SINT-JOZEF MORTSEL-BOECHOUT
Okra werd vorig jaar 50

Op 24 oktober 1970 werd OKRA-trefpunt Mortsel St.-Jozef, toen nog onder de benaming “Katholieke Bond van Gepensioneerden” boven de doopvont gehouden. Een Coronavirus, genaamd Covid-19, belette dat een gouden jubileumviering in 2020 werd gehouden. Maar binnenkort, op zondag 17 oktober 2021, zal de viering van het 50-jarig bestaan van ons trefpunt toch gehouden kunnen worden.

Met een plechtige, door het koor opgeluisterde eucharistieviering om 9.45 uur in onze St.-Jozefskerk vangt de viering aan. Aansluitend is er een receptie achteraan in de kerk. Iedereen is welkom!

Nadien volgt nog een uitgebreide feestmaaltijd en een gezellig samenzijn, dit echter alleen voor de leden.


SINT-BENEDICTUSKERK: “Arco Brillante” ofte “Schitterende boog” op 17 oktober!

Beste muziekliefhebbers,

Ik mag jullie opnieuw uitnodigen, met héél veel plezier uiteraard, op ons eerste Mortsel-Dorp concert van het negende seizoen. Het is een ZILVEREN concert, want het 25ste uit de reeks!

Op zondag 17 oktober om 15 uur verwelkomen wij het strijkkwartet ‘Arco Brillante’: Edith Haesendonckx en Marleen Valvekens, viool, Veerle Demey, altviool en Ingrid Switsers, cello.

Dit ensemble zal ons een ‘bourgondische’ menukaart met glansrijke werken serveren. Wie houdt er nu niet van – en hiermee licht ik een héél klein tipje van de sluier op – het menuet van Boccherini?!!! En op hun ‘dienblad’ liggen nog andere prachtige werken, van de 18de eeuw tot nu. Beethoven, Dvorak, Shostakovitch, Grieg en enkele hedendaagse componisten (zelfs met filmmuziek) komen aan bod.

Kom u een uurtje helemaal ontspannen! En blijf nadien nog wat ‘desserten’, want, als er geen verstrengingen komen, kunnen wij eindelijk weer ‘socialisen’ bij een hapje en een drankje. Gezelligheid is opnieuw troef!
Praktisch
Reserveren door overschrijving van 11 euro op BE36 7380 3925 2181 van Mortsel-Dorp Concerten of bij Jean Verslype, Rubensstraat 54 b, Mortsel.
Zonder reserveren betaal je aan de kassa 13 euro.

Uw dirigentje


PAROCHIE SINT-LODEWIJK: Terugblik op een mooi parochiefeest

Zaterdag 25 september was een zonovergoten dag. Voor Sint-Lodewijk viel dit super mee want we hielden ons parochiefeest samen met mensen van de Arkgemeenschap Mortsel.
Pastoor Tom zorgde, zoals we het van hem gewoon zijn, voor een feestelijke viering in de kerk. Een bewoonster van de Ark las een voorbede voor en een andere bewoonster gaf uitleg bij de voorstelling van hun gemeenschap.
In de namiddag waren stoelen gebracht, tentjes opgesteld en alles aangehaald om ’s avonds, na de Eucharistieviering, gezellig na te praten in de kerktuin bij een hapje en een drankje. De werkjes, door de bewoners zelf gemaakt, vielen in de smaak bij de kooplustigen. Prachtige keramieken bordjes en kommetjes, kussentjes, draagtassen, kaarsen ….  gingen vlot van de hand.,  Voor velen was dit een eerste en interessante kennismaking met de vzw. De Ark.
Dankbaar kijken we terug op een geslaagde dag.


PAROCHIENIEUWS

ONZE-LIEVE-VROUW VAN LOURDES
Gaven elkaar het jawoord
Op 18 september huwden in onze kerk Ellen Michiels en Wouter Philips. Zij wonen in Edegem.

SINT-ANTONIUS
Werd gedoopt
Op zaterdag 25 september ontving Martha Tielens het doopsel. Zij is het dochtertje van Karen Rochtus en Steven Tielens. Het gezin woont in Mariekerke.

HEILIGE FAMILIE
Werden gedoopt
Op zaterdag 25 september werd Marthe Peeters gedoopt.

Diezelfde zaterdag werd ook Louise Deffontaine gedoopt. Zij is de dochter van Julien Deffontaine en Charlotte De Winter. Het gezin woont in Wilrijk.

Op zondag 26 september werd Jef Schramme gedoopt. Hij is de zoon van Jorn Schramme en Jill Bosschaert. Het gezin woont in Edegem.

Op zondag 26 september werd Anne-Lou Gossé gedoopt. Zij is de dochter van Cédric Gosse en Margot Claessens. Het gezin woont in Edegem.

Ook op die zondag werd Julian Lambrechts gedoopt. Julian is de zoon van Guillaume Lambrechts en Gaëlle Smekens en het gezin woont in Edegem.

En dezelfde dag werd ook Jax Hachez gedoopt. Jax is de zoon van Arthur Hachez en Aurelie Smekens. Ze wonen in Edegem.

Gingen ons voor naar de Vader
Mevrouw Paula Verhoeven – Somville, werd geboren op 13 augustus 1930 in Wilrijk. Ze huwde Tom Verhoeven in 1957 en ze woonden aan de Eekhoornlaan in Wilrijk. Ze gaf enkele jaren les tot ze zes kinderen kreeg. Het gezin sloot aan bij de gezinsgroep destijds in de parochie. Paula klaagde niet, werd nooit ziek en stelde zich nooit voorop. Vele activiteiten met familie en vrienden hielden haar jong van hart. Ze overleed op 6 september 2021. Uitvaart in H. Familie op 14 september.

Mevrouw Annie Maes – Sels werd geboren op 15 januari 1937 in Kontich. Als kind al hielp ze haar moeder in de crèmerie, waar ze later Frans Maes ontmoette en huwde. Ze kregen twee zonen en de zaak breidde uit met een frituur en een restaurant. Mooie reizen maken, een hofke onderhouden en naar de caravan in Zeeland, daar kon ze van genieten. Ook van het opvangen van de klein- en achterkleinkinderen. Twee jaar geleden overleed Frans, maar ze zette door. Wat een banale ziekenhuisopname leek in augustus 2021, bleek haar laatste te worden. Annie overleed op zaterdag 11 september 2021 in nabijheid van haar gezin. Uitvaart in H. Familie op 20 september.

De heer Juul De Belder werd geboren in Brasschaat op 12 mei 1926, huwde Paula Mulkers en ze kregen zes kinderen. Hij ging bij Bell werken als technisch ingenieur, deed het onderhoud van de reistelefoon van koning Boudewijn en gaf les. Juul gaf zijn gezin mooie kampeervakanties, deed zijn deel van het huishouden en volgde vele cursussen zoals beeldhouwen. Een man met breed uiteenlopende interesse. Hij zorgde met liefde voor Moeke Paula, ook in de laatste jaren van haar leven. Met innige en tedere getuigenissen, met heerlijke muziek, met zachte rituelen en gebeden namen we afscheid van hem in de H. Familiekerk op woensdag 22 september 2021.

De heer Edgard De Winter werd geboren in Denderhoutem op 16 januari 1930. Hij werd de echtgenoot van Marie Witters. Dokter De Winter werkte als neuroloog, psychiater en radioloog. Hij overleed op 18 september 2021, een van de laatste mooie zomeravonden. Zijn plechtige uitvaartdienst ging door in H. Familiekerk op vrijdag 24 september.

SINT-JOZEF EDEGEM
Ging ons voor naar de Vader

Mevrouw Godelieve “Lieve” Hendrickx – De Kegel is geboren in Aalst op 15 november 1931. Ze huwde met Willy en vormden een deugddoend koppel verbonden met vrienden en met het koninklijk Sint-Ceciliakoor te Turnhout. Het overlijden van Willy was voor haar een blijvend gemis. Ze sprak elke avond met hem, kijkende naar zijn foto op de kast. Lieve was deelkoster in Sint-Jozef, bestuurslid van Okra, lector, en ze zette zich ook in op het parochiesecretariaat. Ze hadden geen kinderen maar Lieve leefde steeds mee met kinderen van buren en van vrienden. Dagelijks had ze ochtend- en avondtelefoons met haar enige zus die in Aalst woont. Na enige tijd in WZC Ter Eycken ging ze terug naar Willy, naar haar ouders, naar de eeuwige thuis. Gesterkt door Gods zalvende liefde is ze overleden op 9 september 2021. We namen afscheid tijdens haar plechtige uitvaartdienst, voorgegaan door bevriende priester Dirk Van der Linden, in de St.-Jozefkerk Edegem op 18 september.

HEILIG KRUIS
Werden gedoopt
De neefjes Nolan De Vos en Aiden Vertessen werden samen gedoopt op 26 september. Aiden is het zoontje van Joyce Huysmans en Randy Vertessen. Hij is de kleine broer van Kyano. Zij wonen in Lint. Nolan woont met mama Ines Huysmans, papa Tom De Vos en broer Milo in Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Op dezelfde dag werd ook Achille Snoeks uit Edegem gedoopt in onze kerk. Hij is het tweede kindje van An Silkens en Mathieu Snoeks. Hij heeft een grote broer: Jules.

Gaven elkaar het jawoord
Op zaterdag 25 september huwden in onze kerk Lotte Ogiers en Jérémy Schlenker. Zij wonen in Mortsel.

SINT-BENEDICTUS
Gingen ons voor naar de Vader

Marcel Driesen werd geboren te Berchem op 15 januari 1929 en overleed te Mortsel op 13 september 2021, gesterkt door de ziekenzalving. Hij was de weduwnaar van Yvonne Delanoeye, vader van Marc, Lutgart, Hilde, Lieve en Mieke, bompa van 19 kleinkinderen en 18 achterkleinkinderen. Marcel was jarenlang voorzitter van het Sint-Vincentiusgenootschap en organisator van de voedselbedeling in Sint-Benedictus. Zijn verrijzenisviering vond plaats op 23 september.

Op 24 september namen wij afscheid van Walter Pairon. Hij werd geboren te Borgerhout op 15 maart 1926 en is overleden in WZC Meerminnehof op 16 september. Walter was de echtgenoot van Denise Jans, vader van Lutgarde, Koenraad, Wilfried, Guido en Godelieve en geliefde bompa van 10 klein- en 16 achterkleinkinderen.

Wij bieden de families onze oprechte deelneming aan en bidden dat hun geliefden mogen verder leven in Gods koninkrijk van liefde en vrede.

Op 25 september hebben wij in onze kerk afscheid genomen van Petra De Wilde. Zij werd geboren te Brussel op 10 januari 1968 en is zacht ingeslapen thuis te Bornem op 18 september 2021. Petra was de dochter van Gustaaf (+) en Josephine De Wilde – Helsen en moeder van Steffen Derycke.

SINT-LODEWIJK

Gaven elkaar het jawoord

Op zaterdag 25 september huwden in onze kerk Sint-Lodewijk Zoë Vandenberghe en Jonathan Hens. Zij wonen in Edegem.


AGENDA

Woensdag 6 oktober
Pastorale eenheid – Infoavond voor doopsels in Mortsel en in St.-Antonius Edegem (Johannes XXIII 20.00 tot 21.30 u.)

Dinsdag 12 oktober
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 10 tot 12 u. – eerste van vijf voormiddagen)

Cultuurproject Dieseghem – Helix kwartet en Masako Honda (Kerk St.-Lodewijk 20.15 u.)

Zaterdag 16 oktober
Parochies Mortsel – Vormselviering (Kerk H. Bernadette 09.30 voor de zaterdagwerking, 11.00 u. voor de zondagwerking)

Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van H. Familie (Basiliek 09.30 en 11.00 u.)

Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van O.L.V. van Lourdes (Basiliek 13.00 en 14.30 u.)

Zondag 17 oktober
Mortsel-Dorp Concert – Strijkkwartet Arco Brillante (Kerk St.-benedictus 15 u.)

Woensdag 20 oktober
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 20 tot 22 u. – eerste van vijf avonden)

Maandag 15 november
Pastorale eenheid – Infoavond voor doopsels in Edegem (behalve St.-Antonius) – (Vergaderlokaal van de basiliek 20.00 tot 21.30 u.)

Dinsdag 23 november
Pastorale eenheid -Gespreksgroep rond het boek “Overeind komen met Petrus (Johannes XXIII 10 tot 12 u. – tweede van vijf voormiddagen)


28 september 2021


LITURGISCHE VIERINGEN

Zevenentwintigste zondag door het jaar

Edegem

O.L.V. VAN LOURDES
Zondag 3 oktober
09.30 u. Eucharistieviering zondag voor Gustaaf Van Dyck
16.00 u. Startviering vormelingen Edegem (niet publiek toegankelijk)

SINT-ANTONIUS
Weekdagen in oktober
19.00 u. Rozenkransgebed
Zondag 3 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst

HEILIGE FAMILIE
Zondag 3 oktober
11.45 u. Woord- en communiedienst
13.00 u. Doopviering van Julie Vanden Eede
14.00 u. Doopviering van Louis Vaes
15.00 u. Doopviering van Jerome Van Gaal
16.00 u. Doopviering van Noémie Van Uden

SINT-JOZEF
Donderdag 30 september
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 1 oktober
08.00 u. Woord en communiedienst
Zondag 3 oktober
10.45 u. Woord- en communiedienst
Maandag 4 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst
Dinsdag 5 oktober 2021
19.30 u. Gebedsmoment Oekraïne Project Edegem
Donderdag 7 oktober
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 8 oktober
08.00 u. Woord- en communiedienst

Mortsel

Zaterdag 2 oktober
16.00 u. Samen bidden van de Rozenkrans in verschillende talen in de weekkapel.
Zondag 3 oktober
11.00 u. Eucharistie viering; kruispuntviering met intenties voor Julienne Van den Broecke en Antoon Van Dijck, voor Christiane Monbaliu – Bonte en voor de families Backx – van Beckhoven en Backx – Van den Eynde
12.30 u. Doopviering van Joey De Leebeecke
13.30 u. Doopviering van Charlie De Ley
14.30 u. Doopviering van Matthieu Dierckx

SINT-BENEDICTUS
Zaterdag 2 oktober
11.30 u. Huwelijk van Annelies Kerckhofs en Joachim Hernalsteen
15.30 u. Doopviering van Marcel Rossi
17.00 u. Eucharistieviering voor de familie Schoesetters – Van den Bos

HEILIGE BERNADETTE
Zondag 3 oktober
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-JOZEF
Zaterdag 2 oktober
14.00 u. Huwelijk van Elise Heylen en Ivar Tossens
Zondag 3 oktober
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-LODEWIJK
Zondag 3 oktober09.45 u. Eucharistieviering


PAROCHIE HEILIG KRUIS: Eerste zondag van de maand

Zondag 3 oktober is de eerste zondag van de maand. Er is dan na de viering de maandelijkse ontmoetings-bijeenkomst in zaal Johannes XXIII. Iedereen is hartelijk welkom om zo ook kennis te maken met elkaar en om na te praten over de viering en de dagdagelijkse gebeurtenissen.


OEKRAÏNE-PROJECT EDEGEM
Hoe kunnen we onze ‘geestelijke immuniteit’ versterken in deze moeilijke tijd?

Oekraïne-Project Edegem nodigt uit op een b ezinnende avond

Niemand van ons zal ontkennen dat we leven in een moeilijke tijd, gekenmerkt door tal van crisissen. Hierbij is het voor velen onder ons niet eenvoudig om het hoofd koel te houden, rustig te blijven en geen slachtoffer te worden van de vele schrikaanjagende berichten van de mainstream media of andere informatie, die ons via internet bereiken. Er is niet alleen het virus, dat nu al sinds de lente van vorig jaar dag in dag uit onze levenswijze beïnvloedt, maar ook de klimaatverandering, die tegenwoordig voor extreme weersomstandigheden zorgt. Dan is er nog de mentale crisis, die minder zichtbaar is. Om nog maar te zwijgen van de economische crisis, althans voor bepaalde bevolkingsgroepen, want voor sommigen heeft het coronavaccin geen (financiële) windeieren gelegd.
Het is dus hoogtijd om ons geestelijk sterk te maken. Beter gewapend tegen elke vorm van besmetting, niet alleen op fysisch vlak, maar ook tegen vele negatieve invloeden van onze steeds meer ontkerstende omgeving. Ben je geïnteresseerd in ‘geestelijke voedselsupplementen’ om uw immuniteit op te drijven in deze ongezonde of moeilijke tijd, kom dan eens naar ons gebedsmoment. Het duurt een half uurtje. Toegang is gratis en achteraf is er kans tot napraten.
Iedereen is van harte welkom op 5 oktober om 19.30 uur in de St. Jozefkerk in de Molenveldlaan 2 in Edegem. Voor meer info: 03 288 73 65 of liliane.bollaerts@outlook.be.


ROZENKRANSGEBED

Op 7 oktober wordt het liturgisch feest van Maria, Koningin van de Rozenkrans gevierd. Bij uitbreiding is oktober daarom de rozenkransmaand. Zij dankt haar naam volgens de overlevering aan een openbaring van Maria zelf: iedere keer dat een ‘Wees Gegroet’ wordt gebeden, schenkt men Haar een mooie roos. Elke complete rozenkrans is, zo heet het, voor Maria een kroon van rozen.
Tijdens het rozenkransgebed gedenkt men de geloofsmysteries, per vijf gegroepeerd: de ‘blijde’, de ‘ droevige ‘ en de ‘ glorievolle’ mysteries . In 2002 heeft paus Johannes Paulus II daar de vijf ‘gebeden van het Licht’ aan toegevoegd. Bij elkaar geven zij een soort samenvatting van het evangelie. Hierdoor kan het bidden van de rozenkrans iemand duidelijker bewust maken van de Blijde Boodschap.
Iedere weekdag van oktober wordt om 19 uur in de St.-Antoniuskerk te Edegem het rozenkransgebed gebeden. U ben van harte welkom!

Rita Cauchie – Gijsbers en Michèle Van den Put


CULTUURPROJECT DIESEGHEM Die Kunst der Fuge

Op dinsdag 12 oktober concerteren in de St.-Lodewijkkerk te Mortsel het Helix Strijkkwartet en Masako Honda, orgel, met als motto Die Kunst der Fuge. Dit werk van J.S. Bach is een samenballing van de uiterste technische eisen op het gebied van contrapunt. Kwartet en orgel spelen afwisselend een selectie fuga’s. Vermits Bach nooit de bezetting van dit werk heeft gedefinieerd, vormt dat voor het strijkkwartet wel een speciale uitdaging.
De uitvoerders
Het Helix Strijkkwartetwerd in 2011 opgericht en bestaat uit vier jonge en gedreven Antwerpse muzikanten: Dries Brouwers (viool), Jeroen Vernimmen (viool), Lotte Stuyck (altviool) en Mathias Van den Plas (cello). Het werd op het Koninklijk Conservatorium gecoacht door gerenommeerde kwartetmeesters als Francis Reussens (Ensor Strijkkwartet) en Leo de Neve (Spiegel Strijkkwartet). Aan het Conservatoire Royal de Bruxelles werden zij begeleid door Guy Danel (Quatuor Danel).
Masako Honda werd geboren in Japan waar ze afstudeerde als licentiate in de West-Europese geschiedenis. In België studeerde zij orgel aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen en behaalde er het meesterdiploma. Naast haar opdracht als lesgever is zij verbonden aan de St. Laurentiuskerk (Antwerpen), de St. Lambertuskerk (Ekeren) en de Dominicanenkerk (Brussel).
Praktisch
Dinsdag 12 oktober 2021 om 20.15 uur concert in de St.-Lodewijkkerk (Osylei 74, Mortsel). Na het concert kan er met de uitvoerders nagepraat worden in ’t Centrum (Osylei 43).

Tickets: 12 euro via neuriske@telenet.be, tel: 03 295 02 04 of aan de kassa vóór het concert. Abonnementen voor de drie concerten: individueel 26 euro of gezin 49 euro.

Wenst u in de toekomst persoonlijk op de hoogte gehouden te worden van de activiteiten van CP Dieseghem? Stuur dan een berichtje naar het secretariaat van CP Dieseghem, Neuris 7, 2640 Mortsel, tel. 03 295 02 04, e-postadres: neuriske@telenet.be, giro BE59 0689 0002 4126.


IN DE NAAM VAN JEZUS
Filmaanbod najaar voor het project Handelingen

Vanaf 9 september bieden we vanuit het project Handelingen elke donderdag om 19.45 uur via het YouTube-kanaal Bisdom Antwerpen een nieuwe filmreeks aan ‘In de naam van Jezus’. Zo zetten we het aanbod verder dat reeds sterke edities als Dagelijkse Verbinding, De Kruk, De Schat en Van Naderbij Bekeken kende.
Onze bisschop geeft elke donderdag een korte toelichting bij één van de Jezusnamen in het boek Handelingen. Daarna laten we telkens vier getuigen uit een andere pastorale eenheid in ons bisdom aan het woord die vertellen hoe ze ter plekke handen en voeten geven aan die naam van Jezus. Er komen kenmerkende plekken uit de pastorale eenheid in beeld, naast mooie kunstwerken en opvallende objecten.
Op www.bisdomantwerpen.be vind je onder de tegel ‘in de naam van Jezus’ het zendschema en een smaakmakende trailer.

De filmcrew Handelingen


PAROCHIENIEUWS

ONZE-LIEVE-VROUW VAN LOURDES
Werden gedoopt
Op 18 september werden de zussen Clarisse en Morgane Ponjée gedoopt. Zij zijn de dochtertjes van Kim Entbrouxk en Benoit Ponjée en de jongere zussen van Evelyne en Senne. Zij wonen in Bazel.

Op dezelfde dag ontving Helena Philips tijdens de huwelijksviering van haar mama en papa Ellen Michiels en Wouter Philips het doopsel. Dit gezin woont in Edegem.

Gaven elkaar het jawoord
Op 18 september huwden in onze kerk Ellen Michiels en Wouter Philips. Zij wonen in Edegem.

HEILIGE FAMILIE
Werden gedoopt
Amandine Elsen is het dochtertje van Séverine Vermeylen en Olivier Elsen en de kleine zus van Victoria. Zij werd op zaterdag 18 september gedoopt. Het gezin woont in Kontich.

Op zondag 19 september werd Estelle Lambrechts gedoopt. Estelle is het dochtertje van Julie De Vel en Laurent Lambrechts. Zij wonen in Hove.

Die zelfde zondag werden ook Alix en Maxine Troubleyn gedoopt. De zusjes zijn de kinderen van Loan Tran en Yves Troubleyn. Zij wonen in Edegem.

Gaven elkaar het jawoord
Op vrijdag 17 september huwden in onze kerk Lies Peeters en Wouter Franken. Zij wonen in Kontich.
Op zaterdag 18 september huwden in onze kerk Laura Van der Beken en Floris Borms. Zij wonen in Mortsel.
Die zaterdag traden ook Joanna Styrkowicz en Filip Martens in het huweljk. Zij wonen in Wilrijk.

SINT-BENEDICTUS
Ging ons voor naar de Vader

Leo Brison werd geboren te Mortsel op 27 juli 1939 en overleed op de palliatieve eenheid van GZA Sint-Jozef op 12 september 2021, gesterkt door de ziekenzalving. Hij was de echtgenoot van Louisa Van Thielen, vader van Rudi en trotse bompa van Jorg. Leo woonde met zijn vrouw op de Liersesteenweg. Zijn verrijzenisviering had plaats op 20 september.

HEILIGE BERNADETTE
Ging ons voor naar de Vader
Op 9 september namen we in onze kerk afscheid van Maria Maes, de weduwe van Alois Vervecken. Maria werd geboren in Arendonk op 17 december 1925 en overleed in Leopoldsburg op 3 september 2021. Ze is de moeder van Walter en de grootmoeder van Alix en Stefan.
We bidden dat Maria thuis mag komen bij de Vader en bij de dierbaren die haar zijn voorgegaan. Aan haar familie bieden we oprechte gevoelens van medeleven aan.

SINT-JOZEF
Werd gedoopt
Op 19 september werd Lukas Dillen De Herdt gedoopt. Hij is het zoontje van Davina De Herdt en Kristof Dillen en de kleine broer van Elise en Julie. Het gezin woont in Boechout.


AGENDA

Woensdag 6 oktober
Pastorale eenheid – Infoavond voor doopsels in Mortsel en in St.-Antonius Edegem (Johannes XXIII 20.00 tot 21.30 u.)
Dinsdag 12 oktober
Cultuurproject Dieseghem – Helix kwartet en Masako Honda (Kerk St.-Lodewijk 20.15 u.)
Zaterdag 16 oktober
Parochies Mortsel – Vormselviering (Kerk H. Bernadette 09.30 voor de zaterdagwerking, 11.00 u. voor de zondagwerking)
Zaterdag 16 oktober
Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van H. Familie (Basiliek 09.30 en 11.00 u.)
Zondag 17 oktober
Mortsel-Dorp concert – Strijkkwartet Arco Brillante (St.-Benedictuskerk 15 u.)
Zaterdag 16 oktober
Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van O.L.V. van Lourdes (Basiliek 13.00 en 14.30 u.)
Maandag 15 november
Pastorale eenheid – Infoavond voor doopsels in Edegem (behalve St.-Antonius) – (Vergaderlokaal van de basiliek 20.00 tot 21.30 u.)


21 september 2021


LITURGISCHE VIERINGEN

Zesentwintigste zondag door het jaar

Edegem

O.L.V. VAN LOURDES
Zondag 26 september
09.30 u. Eucharistieviering voor Gustaaf Van Dyck

HEILIGE FAMILIE
Zaterdag 25 september
15.00 u. Doopviering van Marthe Peeters
Zondag 26 september
11.45 u. Woord- en communiedienst; jaargetijde van Magda Veithen – Meerkens
13.00 u. Doopviering van Louise Deffontaine
14.00 u. Doopviering van Jeff Schramme
15.00 u. Doopviering van Anna-Lou Gossé
16.00 u. Doopviering van Julian Lambrechts en Jax Hachez

SINT-ANTONIUS
Zaterdag 25 september
14.00 u. Doopviering van Martha Tielens
Zondag 26 september
08.00 u. Woord- en communiedienst

SINT-JOZEF
Donderdag 23 september
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 24 september
08.00 u. Woord en communiedienst.
Zondag 26 september
10.45 u. Woord- en communiedienst
Maandag 27 september
08.00 u. Woord- en communiedienst
Donderdag 30 september
19.30 u. Eucharistische aanbidding.
Vrijdag 1 oktober
08.00 u. Woord en communiedienst

Mortsel

HEILIG KRUIS
Zaterdag 25 september
13.30 u. Huwelijk van Lotte Ogiers en Jérémy Schlenker
16.00 u. Samen bidden van de Rozenkrans in verschillende talen in de weekkapel.
Zondag 26 september
11.00 u. Eucharistieviering voor Hélène en Margueritte Van den Langenbergh, voor Louisa Stevens en voor Denise Waelbers die op deze dag haar 106de verjaardag viert
12.00 u. Doopviering van Aïden Vertessen en Nolan De Vos
13.30 u. Doopviering van Achille Snoeks

SINT-BENEDICTUS
Zaterdag 25 september
09.30 u. Eerste communieviering voor de kinderen van van Heilig Kruis en Sint-Benedictus
17.00 u. Eucharistieviering voor de echtgenoten Flor Blyweert – Thérèse Borms en uit dank voor 50 jaar huwelijk van Danny en Martin Franken – Everaert
Zondag 26 september
15.30 u. Doopviering van Nora Lauwers

HEILIGE BERNADETTE
Zondag 26 september
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-JOZEF
Zondag 26 september
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-LODEWIJK
Zaterdag 25 september
12.00 u. Huwelijk van Zoë Vandenberghe en Jonathan Hens
18.30 u. Eucharistieviering ter gelegenheid van de parochiefeesten
Zondag 26 september
09.45 u. Vandaag uitzonderlijk geen viering


JAARMARKT EDEGEM … EEN SUCCESVERHAAL!

Het weekend 4 en 5 september hebben we ter gelegenheid van de jaarmarkt van Edegem met onze Pastorale Eenheid de deuren van de Sint-Antonius kerk opengezet. Vele passanten brachten een bezoekje, kregen uitleg over de werking van de P.E. Heilige Maria Magdalena, informatie over de kerk, de kleuren in het schilderij. Voor iedereen was er wel iets inspirerend.

Zaterdagavond kon je een kaarsje komen branden. Het werden er 600!!! Hoe hartverwarmend was dat. Ook zondag kwamen er nog veel bezoekers. Veel zon, veel warme ontmoetingen maakten er een prachtig weekend van. Maar zoiets kan alleen met vrijwilligers achter en voor de schermen. Deze wil ik een dikke, dikke dank je wel zeggen voor hun medewerking. Voor mij was het een weekend waarin ik me verbonden voelde met heel wat mensen. Een weekend dat me deugd heeft gedaan. Reken maar dat we volgend jaar terug present zijn.
Nicole


DROMENLAND IN ZICHT

Goed slapen is belangrijk, dat leer je gaandeweg in het leven. Eén van de wonderlijke dingen die in zo’n goede slaap voorkomen zijn dromen. Aan de ene kant verwerken ze wat er al is geweest, aan de andere kant, openen ze een blik op wat nog gaat komen. Niet voor niets hebben de Hebreeuwse woorden voor droom en venster dezelfde wortel.

Jozef de dromer uit het Oude Testament is bekend, ook Jezus droomde in de zaligsprekingen van een heel nieuwe wereld en ook Martin Luther King zette heel wat in beweging met zijn toespraak I have a dream.

In dat spoor bevindt zich het jaarthema van scouts en gidsen Vlaanderen. Het was dan ook passend dat de 60ste naar jaarlijkse traditie met dit thema de bezinning bij de start van het werkjaar hield tijdens de weifeesten op zondag 5 september.

Ook onze meisjes en jongens van de 60ste dromen van een wereld waarin er ruimte is voor spel, voor engagement, voor kinderen met diverse afkomst … en zoals bij de grote dromers zoals Jozef, Jezus en Martin Luther King blijft het niet bij beelden of woorden, maar komen ze dit jaar in actie om die dromen te helpen uitkomen.

Wij duimen en bidden voor een fijn scoutsjaar en hopen dat kinderen, jongeren en ouders weer snel samen op het appel mogen zijn.


MORTSEL-DORP CONCERT

Zondag 12 september was het eindelijk de beurt aan het Duo Eolienne om onze concertreeks van seizoen 2020-2021 af te sluiten. En ze deden dat schitterend! Ik ben er nog altijd van in de wolken! Even een kort verslag.

Het Duo Eolienne, dat zijn Kurt Bertels, saxofoon en Emma Wauters, harp. Een vrij zeldzame combinatie, deze twee instrumenten samen. Maar wat een openbaring was dat! Ze vulden mekaar perfect aan en gingen in harmonische dialoog met mekaar ook. Kurt Bertels leidde telkens de stukken in. Van 17de tot 21ste eeuw genoten we van pareltjes, niet alleen van buitenlandse componisten, maar ook van Belgische.

Eén van hen, Wilfried Westerlinck, was aanwezig, en vertelde over zijn ‘Berceuse voor een prinses’, opgedragen aan koning Philip. En Emma Wauters leidde een harp-solo in met uitleg over de werking van de zeven pedalen.
Het enthousiaste applaus na elk stuk en vooral ook aan het eind van dit optreden was veelbetekenend!

In de Buurt

Na het concert werd door de stuurgroep een cheque van 1000 euro overhandigd aan de voorzitter van de vzw In de Buurt, Filip Uyttersprot. Hij dankte de organisatie en legde uit hoe In de Buurt al 160 gezinnen ondersteunt met voedselpakketten.

Seizoen 2021-2022

De volgende data en ensembles staan op het programma:

  • Zondag 17 oktober 2021 om 15 uur: het strijkkwartet ‘Arco Brillante’
  • Zondag 20 februari 2022 om 15 uur: het ensemble SAHF4 (lees Safier)
  • Zaterdag 23 april 2022 om 20 uur: het vocaal ensemble Just for Fun

En, als corona er niet anders over beslist, kunnen we vanaf nu weer gezellig nakaarten bij een drankje en een hapje. Tot dan!
Uw dirigentje


PAROCHIENIEUWS

SINT-ANTONIUS
Werden gedoopt
Op 12 september werden de zussen Nina en Tessa Labus gedoopt. Zij zijn de dochters van mama Elsy Schoelynck en papa Tom Labus. Zij wonen in Kontich.

Daarna was het de beurt aan Stef Moons om het doopsel te ontvangen. Hij is het zoontje van Carine Moons. Zij wonen in Edegem.

Tenslotte werd die zondag Fran Rynders gedoopt in onze kerk. Zij is het eerste kindje van Sofie Lebbe en Roel Rynders. Het gezin woont in Edegem.

HEILIGE FAMILIE
Werden gedoopt
Op zondag 5 september werd Gisèle Declerck gedoopt. Zij is de dochter van Michaël Declerck en Valérie Van de Keybus. Het gezin woont in Edegem.

Op zaterdag 11 september werd Axelle Kindermans gedoopt. Zij is de dochter van Jan Kindermans en Valérie Robberecht. Het gezin woont in Edegem.

Ook die zaterdag ontving Mila Pevenage het doopsel. Zij is de dochter van Christophe Pevenage en Erika Lenoir en woont in Kontich.

In dezelfde viering werd ook James Bastiaenssens gedoopt, zoontje van Philippe Bastiaenssens en Stephanie Pevenage uit Edegem.

Op zondag 12 september werd Leon Rycken gedoopt. Hij is de zoon van Nicolas en Anouk Marinus. Het gezin woont in Edegem.

Dezelfde dag werd ook Victor Laureyssens gedoopt. Hij is de zoon van Vincent Laureyssens en Elise Avonts en dit gezin woont in Hove.

Tenslotte ontving die zondag ook Tuur Van Riet het doopsel. Zijn ouders zijn Sara Van Riet en Brenda Ardaen en deze mensen wonen in Edegem.

Gaven elkaar het jawoord
Op zaterdag 4 september was er in onze kerk het huwelijk van Kai De Schrijver en Talia Fransen.

Op zondag 5 september huwden in onze kerk Arne Bogaerts en Astrid Theunis.

Vierden mee eucharistie
In een fijne viering met pastoor Tom ontvingen 34 kinderen op zaterdag 11 september de Eerste Communie in de kerk van H. Familie.

HEILIG KRUIS
Werden gedoopt
Op 5 september werd Samuel Van Gramberen gedoopt in onze kerk. Samuel is het zoontje van Bert Van Gramberen en Katleen Borms en de kleine broer van Julia. Zij wonen in Wilrijk.

Rechtzetting
Vorige week werd bij de viering van 19 september een intentie voor de 106de verjaardag van Denise Waelbers vermeld. Dat was een week te vroeg. Die intentie hoort bij de viering van 26 september zoals het ook in dit nummer aangeduid is. Wij verontschuldigen ons voor deze vergissing en ook vanuit de redactie wensen we het allerbeste aan mevrouw Waelbers.

SINT-BENEDICTUS
Werd gedoopt
Op zaterdag 11 september werd Alexine Bruggeman gedoopt in onze kerk. Zij is het dochtertje van Sibylle Demeyere en Preben Bruggeman. Ze heeft een grote broer: Nathan. Zij wonen in Mortsel.

HEILIGE BERNADETTE
Werd gedoopt
Elise Pauwels ontving het doopsel op 11 september. Elise is het tweede kindje van Ariane Gils en Michiel Pauwels. Elise is de kleine zus van Nora. Het gezin woont in Edegem.


AGENDA

Voor een uitgebreide agenda klik HIER!


14 september 2021


LITURGISCHE VIERINGEN

Vijfentwintigste zondag door het jaar

Edegem

O.L.V. VAN LOURDES
Zaterdag 18 september
14.15 u. Doopviering van Morgane en Clarisse Ponjée
15.30 u. Huwelijk van Ellen Michiels en Wouter Philips en doopsel van Helena Philips
Zondag 19 september
09.30 u. Eucharistieviering voor Jozef De Hert; kruispuntviering bij de tweede verjaardag van de pastorale eenheid met aansluitend gezellig samenzijn
12.30 u. Eerste communieviering Sint-Jozef Edegem

SINT-ANTONIUS
Zondag 19 september
08.00 u. Woord- en communiedienst

HEILIGE FAMILIE
Vrijdag 17 september
11.00 u. Huwelijk van Wouter Franken en Lies Peeters
Zaterdag 18 september
11.30 u. Huwelijk van Floris Borms en Laura Van der Beken
14.00 u. Huwelijk van Filip Martens en Joanna Styrkowicz
16.00 u. Doopviering van Amandine Elsen
Zondag 19 september
11.45 u. Eucharistieviering
14.00 u. Doopviering van Estelle Lambrechts
15.00 u. Doopviering van Maxine en Alixe Troubleyn

SINT-JOZEF
Donderdag 16 september
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 17 september
08.00 u. Woord- en communiedienst
Zaterdag 18 september
15.00 u. Doopviering van Xander Van Herbruggen
Zondag 19 september
10.45 u. Vandaag uitzonderlijk geen viering; we sluiten aan bij de viering in de basiliek
Maandag 20 september
08.00 u. Woord- en communiedienst
Donderdag 23 september
19.30 u. Eucharistische aanbidding.
Vrijdag 24 september
08.00 u. Woord en communiedienst

Mortsel

HEILIG KRUIS
Zaterdag 18 september
16.00 u. Samen bidden van de Rozenkrans in verschillende talen in de weekkapel.
Zondag 19 september
11.00 u. Eucharistieviering bij de Heilige Kruisverheffing; intentie voor Familie Claessen – Keyenbergh, voor een bijzondere intentie en voor Denise Waelbers die op deze dag haar 106de verjaardag viert; kruisjesviering van de Mortselse vormelingen
14.00 u. Doopviering van Simon Spagnoli

SINT-BENEDICTUS
Zaterdag 18 september
17.00 u. Eucharistieviering; kruisjesviering van de Mortselse vormelingen

HEILIGE BERNADETTE
Zondag 19 september
09.45 u. Eucharistieviering

SINT-JOZEF
Zondag 19 september
09.45 u. Woord- en communiedienst
15.00 u. Doopviering van Lukas Dillen De Herdt

SINT-LODEWIJK
Zondag 19 september
09.45 u. Woord- en communiedienst met gregoriaanse gezangen


PAROCHIE SINT-LODEWIJK
Parochiefeest

Op zaterdag 25 september gaat het Parochiefeest van St.-Lodewijk door. Dat wist u al, en ook dat de opbrengst ten voordele van De Ark is. We geven hier nog even een overzicht van die dag.
Vanaf 14 uur: inzameling van kaarsresten, aluminium kaarshoudertjes van theelichtjes, wijnkurken en plastic doppen. Er zijn ook nog helpende handen welkom in de kerktuin voor de opbouw van het feest.
18.30 uur in de kerk: Feestelijke Eucharistieviering.
Na de viering is er de voorstelling van vzw De Ark en daarna verhuizen we naar de kerktuin voor een receptie waarop iedereen welkom is. Wel graag op voorhand inschrijven, bij voorkeur per email: alice.dierckx@gmail.com of per telefoon: 0487 46 15 88 of https://bit.ly/2WPymN6.


Eerste gemeenschapszondag van IederEEN vurig verbonden

Een paar weken geleden kondigden we aan dat “iederEEN vurig verbonden”, het initiatief van een groep mensen die willen bouwen aan een nieuwe kerngemeenschap in onze pastorale eenheid, van start gaat met een maandelijkse gemeenschapszondag. Ieder die eens wil komen proeven is ook welkom.

Vandaag nodigen we u uit voor de eerste bijeenkomst op zondag 26 september om 12 uur (welkom vanaf 11.45 uur in de “Tandem”); einde omstreeks 16.30 uur in de St.-Benedictuskerk en school de Tandem, achter de kerk.

Het thema van deze eerste bijeenkomst: is “Naar een steeds groter WIJ”.

Programma
Picknick (zelf mee te brengen; wij zorgen voor thee, koffie en water)
Eucharistieviering
Gespreksgroepjes (intussen spel voor de kinderen)
Kennismakingsspel (voor alle leeftijden)
Vieruurtje (aangeboden)

Inschrijven
Uiterlijk op 19 september via de link https://forms.gle/j2Wb2ScnHmS4RYgv6. Als dit niet lukt, kun je ook bellen op nummer 0487 89 08 41.
Ben je geïnteresseerd, maar kan je deze keer niet komen? De volgende bijeenkomsten gaan door op zondagen 24 oktober (9.30 u.), 28 november (12 u.) en 26 december (9.30 u.). We houden je op de hoogte.

CULTUURPROJECT DIESEGHEM HEEFT ZIJN 41STE CYCLUS OP STAPEL STAAN

Na het ‘corona reces’ programmeert Cultuurproject Dieseghem voor het seizoen 2021-2022 drie concerten. Deze vinden plaats om 20.15 u. in de St.-Lodewijkkerk, Osylei 74 te Mortsel.
De aftrap op dinsdag 12 oktober 2021 wordt gegeven door het Helix kwartet en Masako Honda. Met het motto Die Kunst der Fuge spelen het Strijkkwartet en Masako Honda op orgel afwisselend een selectie fuga’s van Bach. Het werk is een samenballing van de uiterste technische eisen op het gebied van contrapunt. Vermits Bach nooit de bezetting van dit werk heeft gedefinieerd, vormt dat voor een strijkkwartet een interessant uitgangspunt.
Op de tweede cultuuravond van de cyclus op dinsdag 7 december 2021 is het de beurt aan het Flanders Boys Choir o.l.v. Dieter van Handenhoven. De hoofdbrok is de prachtige Messe de Minuit van Marc-Antoine Charpentier. Op het programma verder kerstmuziek van Vlaamse kapelmeesters uit de barokperiode. Nobele onbekenden zoals Henricus Liberti, Petrus Hurtado en Franciscus Munninckx worden figuurlijk van onder het stof gehaald.
Dinsdag 8 maart 2022 sluit het duo Zeitspiel (Bart Rodyns, harmonium en Nicolas Callot, piano) de cyclus af. Met als titel Bach Sessions worden aria’s en koralen van Bach in arrangementen voor harmonium en piano gebracht. ZEITSPIEL bundelt zijn krachten tot wervelende programma’s doorheen verschillende eeuwen en tradities en illustreert met deze slingerbeweging dat eender welke klank van eender welk instrument en uit eender welke tijd connectie met elkaar kan maken. Bach Sessions is hun nieuwste zoektocht naar schoonheid.  Hun advies? “Laat je meevoeren in een vacuüm van tijdloosheid en geef je over aan de magie van de klank”.

Praktisch
Zoals steeds blijven we trouw aan het motto ‘kwaliteit tegen een matige prijs’. Een abonnement voor de 3 concerten kost slechts 49 euro voor een gezin en 26 euro individueel. De inkom per concert is 12 euro. Kaarten kan men aanschaffen bij Cultuurproject Dieseghem (BE59 0689 0002 4126) , Neuris 7, tel 03 295 02 04. of aan de ingang van de kerk vóór het concert. De kaarten zijn niet genummerd en wie vroeg komt, kiest dus uit de beste plaatsen


VURIG SLOTEVENEMENT HANDELINGEN IN TURNHOUT
Save the date: 6 juni 2022

Schrijf maandag 6 juni 2022 van 9.30 tot 18 uur alvast in je agenda: dan palmen we met ons pastoraal project Handelingen de Turnhoutse binnenstad in met een gevarieerd binnen- en buitenprogramma voor alle leeftijden: lezingen, workshops, optredens, een vredeswandeling, escape rooms, bezinningsmomenten, …

Afsluiten doen we met een ‘vurig’ afsluitmoment op de Grote Markt in aanwezigheid van Mgr. Bonny. Pinksteren is en blijft immers een hoogtepunt om als kerkgemeenschap naar buiten te treden en ons geloof vol vuur te verkondigen.

Meer informatie volgt in een volgend nummer.

Nathalie Milio


PAROCHIENIEUWS

HEILIGE FAMILIE
Werden gedoopt
Op zondag 5 september werd Gisèle Declerck gedoopt. Zij is de dochter van  Michaël en Valérie Van de Keybus. Het gezin woont in Edegem.

Gaven elkaar het jawoord
Op zaterdag 4 september was er in onze kerk het huwelijk van Kai De Schrijver en Talia Fransen.

Op zondag 5 september huwden in onze kerk Arne Bogaerts en Astrid Theunis.

Ging ons voor naar de Vader
De heer Marc Driessens werd geboren op 7 november 1950 in Wilrijk. Hij was de echtgenoot van mevrouw Yolande Ketels. Hij had twee kinderen en vier kleinkinderen. Marc overleed in Edegem op 27 augustus 2021. Dankbaar om het gelukkig samenzijn, maar bedroefd om zijn heengaan werd de uitvaartplechtigheid in H. Familie gehouden op 3 september in intieme kring.

HEILIG KRUIS
Werden gedoopt
Op 5 september werd Samuel Van Gramberen gedoopt in onze kerk. Samuel is het zoontje van Bert Van Gramberen en Katleen Borms en de kleine broer van Julia. Zij wonen in Wilrijk.

SINT-BENEDICTUS
Gingen ons voor naar de Vader

Op 2 september hebben wij in de kerk van Sint-Benedictus afscheid genomen van Rita Matthys. Zij werd geboren te Mortsel op 25 september 1950 en is zacht ingeslapen in GZA Sint-Augustinus op 27 augustus 2021, gesterkt door de ziekenzalving. Rita woonde in Boechout op de Oude Steenweg, voorheen woonde zij in Mortsel.

Willy Van Walle werd geboren te Waasmunster op 21 januari 1943 en overleed

na een moedige strijd thuis te Deurne op 26 augustus 2021. Hij was de levenspartner van Marjolein Hendrickx, vader van Inge en Peggy en grootvader van 3 kleinkinderen. Zijn verrijzenisviering vond plaats op 2 september.

Wij bieden de getroffen families onze christelijke deelneming aan en bidden dat onze dierbare overledenen mogen leven in Gods heerlijkheid.


AGENDA

Zondag 19 september
Parochie Sint-Jozef Edegem – Eerste communie (kerk St.-Jozef 12.30 u.)
Zaterdag 25 september
Parochies Heilig Kruis en Heilige Bernadette – Eerste communie (kerk H. Bernadette 09.30 u.)
Parochie St.-Lodewijk – Parochiefeesten (In en rond de kerk vanaf 14.00 u.)
Zondag 26 september
IederEEN vurig verbonden – Gemeenschapszondag met thema “Naar een steeds groter WIJ” (Kerk St.-Benedictus en school de Tandem 12 tot 16.30 u.)
Dinsdag 12 oktober
Cultuurproject Dieseghem – Helix kwartet en Masako Honda (Kerk St.-Lodewijk 20.15 u.)
Zaterdag 16 oktober
Parochies Mortsel – Vormselviering (Kerk H. Bernadette 09.30 voor de zaterdagwerking, 11.00 u. voor de zondagwerking)
Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van H. Familie (Basiliek 09.30 en 11.00 u.)
Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van O.L.V. van Lourdes (Basiliek 13.00 en 14.30 u.)


7 september 2021


LITURGISCHE VIERINGEN

Vierentwintigste zondag door het jaar

Edegem

O.L.V. VAN LOURDES
Zaterdag 11 september
09.30 u. Eerste communieviering voor H. Familie
Zondag 12 september
09.30 u. Eerste communieviering voor O.L.V. van Lourdes

SINT-ANTONIUS
Zondag 12 september
08.00 u. Woord- en communiedienst
12.30 u. Doopsel van Nina en Tessa Labus
13.30 u. Doopsel van Stef Moons
14.30 u. Doopsel van Fran Reynders

HEILIGE FAMILIE
Zaterdag 11 september
09.30 u. Eerste communieviering
11.00 u. Doopsel van Axelle Kindermans
Zondag 12 september
11.45 u. Woord- en communiedienst
13.00 u. Doopsel van Léon Rycken
14.00 u. Doopsel van Victor Laureyssens
15.00 u. Doopsel van Tuur Van Riet

SINT-JOZEF
Donderdag 9 september
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 10 september
Vandaag uitzonderlijk geen viering
Zondag 12 september
10.45 u. Woord- en communiedienst; jaargetijde van Danny Rosette Blanco
Maandag 13 september
08.00 u. Woord- en communiedienst
Donderdag 16 september
19.30 u. Eucharistische aanbidding.
Vrijdag 17 september
08.00 u. Woord en communiedienst

Mortsel

HEILIG KRUIS
Zaterdag 11 september
16.00 u. Samen bidden van de Rozenkrans in verschillende talen in de weekkapel.
Zondag 12 september
11.00 u. Eucharistieviering met intenties voor Familie Mels – Kuijpers en voor een bijzondere intentie; we gedenken ook Andrea De Block, Godelieve Vermeulen, Irene  Hellemans, Paula Vandebriel en Jenny Raemdonck van de parochie St.-Lodewijk

SINT-BENEDICTUS
Zaterdag 11 september
11.00 u. Eerste communieviering van Sint-Benedictus en Sint-Jozef Mortsel
15.30 u. Doopsel van Alexine Bruggeman
17.00 u. Eucharistieviering voor Maurits Op de Beek en voor E.H. Rob Heylen

HEILIGE BERNADETTE
Zaterdag 11 september
13.30 u. Doopsel van Elise Pauwels
Zondag 12 september
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-JOZEF
Zondag 12 september
09.45 u. Woord- en communiedienst voor de overledenen van de familie Buytaert – Vermeiren

SINT-LODEWIJK
Zondag 12 september09.45 u. Woord- en communiedienst


TWEEDE VERJAARDAG VAN ONZE PASTORALE EENHEID

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat we de startviering hielden van onze pastorale eenheid H. Maria Magdalena. Wie had er kunnen denken dat we meer dan helft van die periode geteisterd zouden worden door de zwaarste pandemie in honderd jaar?
Maar Corona weerhield er ons niet van om enthousiast uit de startblokken te schieten. Een krachtig team nam het roer in handen. Nieuwe werkgroepen zagen het levenslicht, originele activiteiten brachten mensen samen, als biddende en vierende gemeenschap vonden we mekaar, online en in kleine groepjes in onze kerken.
Twee is geen rond getal, maar laten we er toch maar iets speciaals van maken. Op zondag 19 september zijn jullie allemaal om 9.30 uur welkom in de eerste kruispuntviering van het nieuwe werkjaar in de Basiliek. Er zullen getuigenissen zijn en ook muzikaal zetten we ons beste beentje voor.
Tijdens de viering worden ook een aantal nieuwe voorgangers aangesteld voor de woord- en communiediensten. Zij hebben hun opleiding afgerond en zullen binnenkort voorgaan in de verschillende parochies. Het gaat om Michèle Van de Put, Myriam Liénard en Mariluz Garcia. Binnenkort stellen we hen uitgebreider aan u voor.
Na de viering drinken we buiten een kopje koffie of thee. En we doen hierbij een warme oproep aan enthousiaste bakkers en baksters om cup cakes of muffins te bakken.
Op deze website vind je een tegel ‘2de verjaardag’  Daar kan je je aanmelden als bakker of bakster. Wie dat liever telefonisch doet, belt naar Peter De Vriendt 0475 87 45 37. Geef a.u.b. het aantal cakejes door dat je wil bakken ten laatste op 12 september. We kiezen dus uitdrukkelijk voor individuele hapjes, niet voor grote cakes of taarten die in stukken moeten worden gesneden.
Ook een warme uitnodiging om ons gelegenheidskoor te komen versterken: we oefenen op woensdag 15 september om 19.30 uur in de basiliek. Ook om je hiervoor aan te melden, vind je een link op dezelfde plaats op de website.
Wie niet naar de viering zelf kan komen door engagementen in de eigen kerk, kan nog aansluiten bij de receptie rond 10.30 uur. De viering in Sint-Jozef Edegem van 10.45 uur gaat om die reden uitzonderlijk niet door.


SINT-LODEWIJK VIERT H. LODEWIJK

5 augustus was een feestdag voor onze parochie. Dan vierden we onze patroonheilige met een zeer mooie eucharistieviering, voorgegaan door pastoor Tom.

Met de vrije voorbeden bracht iedereen een kaarsje naar het beeld van H. Lodewijk. Zo hebben we hem letterlijk in het licht gezet.

In de homilie verduidelijkte pastoor Tom dat heiligen geen perfecte mensen zijn, maar wel een groot geloof hebben. De H. Lodewijk was zeer vroom en om zijn rechtvaardigheid werd hij heilig verklaard.

Onze pastoor eindigde met de opmerking dat hij de viering was voorgegaan, met twaalf apostelen rondom hem.


MORTSEL-DORP CONCERT
Laatste reservaties mogelijk voor ‘Kleppen en snaren’

Wanneer je dit nummer van Kerk & Leven ontvangt, zijn we al bijna aanbeland in het weekend van 11-12 september. Dus nog een ultieme oproep aan de cultuurliefhebbers.
Duo Eolienne
Zondag 12 september om 15 uur sluiten we het achtste seizoen van de Mortsel-Dorp Concerten af met het Duo Eolienne: Kurt Bertels, saxofoon, en Emma Wauters, harp. Zij brengen hun programma ‘Kleppen en snaren’, een wonderwel samengaan van twee instrumenten, een ‘tandem’ die zeldzaam is als combinatie. En toch zijn ze in harmonie met elkaar. We zullen meegevoerd worden doorheen uiteenlopende periodes, van de 17detot eind 20ste eeuw, en door uiteenlopende emoties en sferen: van intiem en beheerst (Joseph Engels, Henry Eccles) tot uitgelaten en hartstochtelijk (Astor Piazzolla). Er zal ook hulde gebracht worden aan kunstenaars van eigen bodem: Joseph Jongen, Jan Hendrik Van Damme, Alphonse Hasselmans, Wilfried Westerlinck  en Nazaire Beeckman.

Kaarten
Je kan nog kaarten reserveren à 11 euro:
– bij Jean Verslype, Rubensstraat 54b 2640 Mortsel; wel graag betaling met gepast geld.
– telefonisch bij Wilfried en Denise De Cleyn-Buntincx: 03 449 06 13.
Je kan ook nog, zonder reservatie, aan de kassa betalen: 13 euro.
Praktisch
Het concert gaat door zondag 12 september om 15 u in de Sint-Benedictuskerk, Dorpsstraat 1 in 2640 Mortsel.
Deuren open vanaf 14.15 uur.

Ik hoop jullie daar te ontmoeten!
Uw dirigentje


GENOOTSCHAP CANTECROY
Derde verjaardag

Op zondag 19 september vieren we de derde verjaardag van het Genootschap Cantecroy. Het voorbije jaar is bijzonder geweest door de coronamaatregelen. Vorig jaar ging onze tweede verjaardag door in mineur met enkel een misviering en de persvoorstelling van ons boek.
Nu kan er weer iets meer. Dit doen we door een traditie in ere te herstellen. Vroeger schonken de heren van Cantecroy ‘tarwe’ in de vorm van brood aan de ‘armentafel’ als bijdrage voor mensen in armoede. Vanaf dit jaar zetten we deze traditie verder door een cheque te schenken aan ‘In de buurt’ zodat zij hiervoor brood of voeding kunnen aankopen voor de mensen die het nodig hebben.
Om 14 uur starten we met een verwelkoming op het kasteeldomein Cantecroy en het voorlezen van gedichten die op onze vraag geschreven werden door enkele dichters van Kunstkring Sirkel. Aansluitend volgt een symbolische zegening van een mand met brood.
Om 14.30 uur start een rondleiding met gids van anderhalf uur in het kasteeldomein Cantecroy, waarvoor u kan reserveren (kristel@genootschapcantecroy.be). Het aantal deelnemers hiervoor is beperkt tot 25. Deelname is gratis. Het dragen van een mondmasker in binnenruimtes is nog wel verplicht.
Vervolgens zal een misviering doorgaan om 17 uur in de Sint-Benedictuskerk. Daar wordt ook de cheque overhandigd aan een bestuurslid van ‘In de buurt’. De klokken zullen luiden ter herdenking van de heren en vrouwen van Cantecroy! Afsluiten mogen we weer met een drankje.


BESTUUR VZW BOUWT VERDER OP VOORGANGERS

De voorbije decennia zijn de taken en de verplichtingen van vzw’s alsmaar verder uitgebreid. Denken we maar aan de dubbele boekhouding, opvolging van brandveiligheid en allerhande controles, wetgeving ivm verhuur en gebruik van panden, zalen … Dat onze dekenale vzw het nu behoorlijk goed doet hebben we te danken aan een hele geschiedenis van mensen die het beste van zichzelf hebben gegeven. Op vrijdag 27 augustus nam het huidige bestuur zo afscheid van Jos Kempenaers die vroeger voorzitter was en Herman Boyart die secretaris was. We willen hen dan ook uitdrukkelijk danken voor die vele jaren inzet. Het werd zoals u kan zien een fijne ontmoeting op het vernieuwde terras van het Meihof naast de Basiliek.


PAROCHIEFEEST SINT-LODEWIJK

Zoals we reeds vroeger hebben gemeld, houden wij op 25 september samen met De Ark Mortsel ons parochiefeest. Dit doen we met een eucharistieviering om 18.30 uur, gevolgd door een receptie in de kerktuin. Wie aanwezig wil zijn, dient wel vooraf in te schrijven zodat wij kunnen weten wat er voorzien moet worden. Dat inschrijven kan per telefoon op 0487 46 15 88. of online via https://forms.gle/Ni8LyuWsegzNDCrx9. We zetten deze informatie ook op de website.

Breng uw goed humeur mee en het wordt een prachtig feest!


ST.-JOZEF MORTSEL VOOR ‘IN DE BUURT’

Twee dagen trokken ze in het weekend 28-29 augustus rond. Een ploeg gezellige jongelui en Katrien trokken van huis tot huis om goederen en centjes op te halen voor ‘In de Buurt’. Het werd een groot succes ondanks het feit dat niet iedereen thuis was (Sfinks, vakantie, feestjes, Hove feesten, …).
De toffe en enthousiaste kinderen en jongeren zorgden voor een zalige sfeer. Heel wat gulle mensen doken hun kelder in om spullen, hygiëneproducten en voeding te delen. ‘t Was zalig om een heel weekend mee te doen en je in te zetten voor mensen die het moeilijker hebben.
Dikke proficiat jongelui. En een grote dankjewel!


NIEUW FILMAANBOD HANDELINGEN NAJAAR 2021
In de naam van Jezus

Na een deugddoende zomer kijken we ernaar uit om elkaar weer fysiek te ontmoeten op gespreksavonden, vormingen, uitwisselingen, … Daarnaast willen we het rijke en gevarieerde filmaanbod sinds maart 2020 vanuit ons bisdom kwaliteitsvol verderzetten met een nieuwe reeks ‘In de naam van Jezus’.
Het najaarsprogramma loopt van september tot november met een uitzending elke maandag- en donderdagavond om 19.45 uur via het YouTube-kanaal van het bisdom Antwerpen. Op maandag geeft onze bisschop toelichting bij de Jezusnamen die we terugvinden in het boek Handelingen.
Op donderdag beluisteren we getuigenissen van lokale medewerkers uit 12 pastorale eenheden in ons bisdom. Ze vertellen ons hoe ze in hun pastorale leven handen en voeten geven aan een naam van Jezus die aansluit bij de naam van hun pastorale eenheid. Daarbij komen telkens aan bod: een markant kunstwerk, een krachtige plek, info over de naam en dynamiek van de eenheid, en een voorbeeld van een sterk lokaal initiatief.
Meer informatie vanaf eind augustus op: www.handelingen.be en www.bisdomantwerpen.be.

Bart Paepen


PAROCHIENIEUWS

ONZE-LIEVE-VROUW VAN LOURDES
Gingen ons voor naar de Vader

HEILIGE FAMILIE
Werden gedoopt
Oscar Snoeks, zoontje van Nicolas Snoeks en Céline Lambrechts

Henry Roosendaal, zoontje van Mathieu Roosendaal en Caroline De Hovre

Finn Celis, zoontje van Philippe Celis en Karen Peeters.

Gingen ons voor naar de Vader
Mevrouw Maria ‘Nini’ De Vos werd geboren op 12 juni 1936 in Antwerpen. Zij was de weduwe van Henri Vanmonfort. Zij overleed op 2 augustus 2021 in Edegem en we namen gelovig afscheid van haar in de kerk van H. Familie op 7 augustus.

De heer Yves Tuyttens werd geboren op 24 mei 1931 in Antwerpen. Hij was gehuwd met Françoise Rousseaux en had vier kinderen en vele kleinkinderen. Hij overleed in Knokke op 29 juli. We namen afscheid van hem op 9 augustus in de H. Familiekerk.

De heer Luc Colardyn werd geboren op 24 augustus 1954 in Leopoldstad, Belgisch Congo. Hij was gehuwd met Lily Reyniers en had twee kinderen en kleinkinderen. Dankbaar voor wat hij deed en voor wie hij was, namen we plechtig afscheid van hem in de kerk van H. Familie in Edegem op 21 augustus.

HEILIG KRUIS
Werden gedoopt
Op zondag 29 augustus werd Oscar Van den Broeck gedoopt. Hij is de zoon van Gert Van den Broeck en Liesbeth Luts. Hij zal zijn eerste communie binnenkort doen in Sint-Lodewijk. Hij is de kleine broer van Liz en Nand en het gezin woont in Mortsel.

Op zondag 29 augustus werd ook Valerie Dhoey gedoopt. Zij is de dochter van Benoît Dhoey en Femke Verswijvelt en de kleine zus van Mariloe en Sybe. Het gezin woont in Wilrijk.

SINT-BENEDICTUS
Werden gedoopt
Op zaterdag 28 augustus werd Odette Jacobs gedoopt. Zij is de dochter van Gunter Jacobs en Hanne Thiré. Ze heeft een grote broer: Ties. Het gezin woont in Mortsel.

Op dezelfde dag werd ook Sep Noppe gedoopt. Hij is het eerste kindje van Kevin Noppe en Ellien van Tilloo. Het gezin woont in Kontich.

En die zaterdag werd ook Zella-Joanna Siefert gedoopt. Zij is de dochter van Stefaan en Isabelle Hendrickx. Het gezin woont in Mortsel.

Gaven elkaar het jawoord
Op zondag 29 augustus huwden in Sint-Benedictus Sandy Almansour en Eihab Alebrahim. Het paar gaat in Duitsland wonen.

Gingen ons voor naar de Vader

Frans Smolderen werd geboren te Antwerpen op 27 april 1924 en overleed in WZC Meerminnehof op 20 augustus 2021, gesterkt door het Heilig sacrament der zieken. Hij was weduwnaar van Simonne Jennes en levensgezel van Jacky Van Dongen. Frans was de vader van Marcel en Andrée en trotse grootvader van 5 kleinkinderen en 4 achterkleinkinderen. Zijn verrijzenisviering vond plaats op 28 augustus

Op 27 augustus namen wij in onze kerk afscheid van Mia De Ruijter. Zij werd geboren te Antwerpen op 2 oktober 1926 en overleed in WZC Mayerhof op 20 augustus 2021, gesterkt door de ziekenzalving. Mia was de weduwe van Staf De Jongh en  moeder van Erik, Vera, Johan en Krista. Haar 10 kleinkinderen en 16 achterkleinkinderen waren haar oogappels.

Wij bieden de families onze oprechte, christelijke deelneming aan en bidden dat onze dierbare overleden mogen thuiskomen bij onze God en Vader.


AGENDA

Zaterdag 11 september
Parochie Heilige Familie – Eerste communie (kerk H. Familie 09.30 u.)
Parochies St.-Benedictus en St.-Jozef Mortsel – Eerste communie (kerk St.-Benedictus 11.00 u.)

Zondag 12 september
Parochie O.L.V. van Lourdes – Eerste communie (Basiliek om 09.30 u.)
Mortsel-Dorp concert – Duo Eolienne met hun programma Kleppen en snaren (Kerk St.-Benedictus 14.00 u.)

Zondag 19 september
Parochie Sint-Jozef Edegem – Eerste communie (kerk St.-Jozef 12.30 u.)

Zaterdag 25 september
Parochies Heilig Kruis en Heilige Bernadette – Eerste communie (kerk H. Bernadette 09.30 u.)
Parochie St.-Lodewijk – Parochiefeesten (In en rond de kerk vanaf 14.00 u.)

Zaterdag 16 oktober
Parochies Mortsel – Vormselviering (Kerk H. Bernadette 09.30 voor de zaterdagwerking, 11.00 u. voor de zondagwerking)
Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van H. Familie (Basiliek 09.30 en 11.00 u.)
Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van O.L.V. van Lourdes (Basiliek 13.00 en 14.30 u.)


31 augustus 2021


LITURGISCHE VIERINGEN

Drieënentwintigste zondag door het jaar

Edegem

O.L.V. VAN LOURDES
Zondag 5 september
09.30 u. Eucharistieviering

SINT-ANTONIUS
Zondag 5 september
08.00 u. Eucharistieviering

HEILIGE FAMILIE
Zaterdag 4 september
11.30 u. Huwelijk van Talia Fransen en Kai De Schrijver
Zondag 5 september
11.45 u. Woord- en communiedienst
12.45 u. Doopsel van Gisèle Declerck
14.00 u. Huwelijk van Astrid Theunis en Arne Bogaerts

SINT-JOZEF
Donderdag 2 september
19.30 u. Eucharistische aanbidding
Vrijdag 3 september
08.00 u. Woord- en communiedienst
Zondag 5 september
10.45 u. Woord- en communiedienst
Maandag 6 september
08.00 u. Woord- en communiedienst
Donderdag 9 september
19.30 u. Eucharistische aanbidding.
Vrijdag 10 september
Vandaag uitzonderlijk geen viering

Mortsel

HEILIG KRUIS
Zaterdag 4 september
16.00 u. Samen bidden van de Rozenkrans in verschillende talen in de weekkapel.
Zondag 5 september
11.00 u. Eucharistieviering voor Julienne Van den Broecke en Antoon Van Dijck; start van het nieuwe werkjaar van de Pastorale Eenheid; kruispuntviering met als thema “Scheppingzondag en Project Ecokerk”
12.30 u. Doopsel van Samuel Van Gramberen

SINT-BENEDICTUS
Zaterdag 4 september
17.00 u. Eucharistieviering

HEILIGE BERNADETTE
Zondag 5 september
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-JOZEF
Zondag 5 september
09.45 u. Woord- en communiedienst

SINT-LODEWIJK
Zaterdag 4 september
10.00 u. Eerste communieviering (mogelijk wordt deze viering verplaatst naar H. Bernadette; dat weten we pas als de ministeriële besluiten i.v.m. Corona beschikbaar zijn)
Zondag 5 september
09.45 u. Woord- en communiedienst


STARTEN MET ECOKERK

September is voor velen het startsein om allerlei tradities op te nemen. Dat doen we ook in onze pastorale eenheid. Op zondag 5 september hebben we de eerste kruispuntviering van het nieuwe werkjaar in Heilig Kruis. Bijna even traditioneel sluiten we die zondag aan bij het thema van scheppingszondag.
Bijna achteloos zouden we zeggen: ha ja natuurlijk. Inderdaad, de eerste zondag van september is de start van de kruispuntvieringen en inderdaad, we hebben al enkele jaren gehoord over de zorg voor de schepping. De realiteit van de laatste jaren en zeker ook de afgelopen zomer heeft ons echter doen inzien dat het thema van scheppingszondag geen traditioneel thema is of toch niet zou mogen zijn. Het is helaas voor heel wat mensen bittere ernst.

Sterker dan anders sluiten we dit jaar daarom aan bij het project Ecokerk. Zoals u ook in de Krant van Vuur kan lezen zet de kerk in op 7 domeinen in verband met ecologie. De kruispuntviering van september is dus niet zomaar de start van een liturgische reeks, maar ook van een prioriteit waar we met zijn allen toe geroepen zijn: de zorg voor de schepping. Die zorg kunnen we samen dragen in onze manier van wonen, eten, reizen … en dus ook in het beheer van kerken en andere parochiale gebouwen.
Als christenen geloven we dat God de kracht heeft om steeds weer opnieuw te scheppen en ons Zijn Geest te zenden opdat ook wij herschapen kunnen worden. Iedereen welkom dus om dat met ons te vieren op zondag 5 september om 11 uur in de kerk van Heilig Kruis te Mortsel. En ongetwijfeld wordt dat weekend ook in andere vieringen aandacht besteed aan scheppingszondag en het project Ecokerk.


TWEEDE VERJAARDAG VAN ONZE PASTORALE EENHEID

In de kruispuntviering van 19 september in de basiliek staan we stil bij de tweede verjaardag van onze pastorale eenheid. Een aantal nieuwe voorgangers van woord- en communiedienst krijgen er hun albe en schapulier. Achteraf is er gelegenheid om mekaar te ontmoeten op het voorplein, met een kopje koffie of thee en een lekkere versnapering.
Allen welkom dus op 19 september om 9.30 uur. Meer info volgt in het volgende nummer.


DE BRIEVEN VAN PAULUS

In de Paastijd lezen we in de tweede lezing een stukje uit het boek Handelingen. Bijna alle andere zondagen lezen we een stukje uit de brieven, meestal van Paulus. Je zou dus kunnen zeggen dat we goed vertrouwd zijn met die brieven, maar dat is niet echt het geval. Lector én toehoorders worstelen zich soms een weg doorheen moeilijke woorden en beelden.

Paulus is een apostel van de tweede lijn. Hij heeft Jezus bij leven nooit ontmoet, maar gaat er zelf wel prat op een echte apostel te zijn omdat hij zijn zending van de verrezen Heer zelf heeft ontvangen. Het gaat in zijn brieven dan ook meer over de betekenis van Christus en over het concrete christelijke leven dan over wat de historische Jezus heeft gezegd of gedaan.
Maar wat wilde Paulus eigenlijk zeggen? En vooral, is zijn boodschap ook voor onze tijd nog relevant? Aan de vraagtekens te zien op vele gezichten kan het geen kwaad daar eens uitgebreid bij stil te staan.
Het programma van het CCV biedt daar komend jaar dé geschikte ruimte voor. In acht maandagavonden, één per maand, komt telkens één brief aan bod. In welke context moeten we die brief plaatsen, wat is de centrale boodschap, welke elementen klinken ons als muziek in de oren, maar ook met welke boodschap hebben we het misschien moeilijk? Deze en andere vragen komen uitgebreid aan bod.
Iedereen kent de bevlogen stijl waarmee pastoor Tom deze avonden zal vullen en bovendien gaan de avonden nu door in het parochiecentrum van de parochie van O.L.V. van de Bloeiende Wijngaard in Wijnegem, dichtbij de deur dus. Het centrum ligt zelfs op wandelafstand van tram 5. De avonden gaan door op 27 september, 25 oktober en 29 november 2021 en op 31 januari, 21 februari, 28 maart, 25 april en 30 mei 2022. Zij starten om 19.30 uur en duren tot ongeveer 21.30 uur.

Inschrijven kan via antwerpen@ccv.be of 03 287 35 83. Meer info: www.kerknet.be/node/97973.


MORTSEL-DORP CONCERT
Kleppen en snaren

Beste muziekliefhebbers,

De leden van de stuurgroep Mortsel-Dorp Concerten hebben mij opgedragen om jullie uit te nodigen, en ik doe dat héél graag. Op zondag 12 september om 15 uur verwelkomen wij het Duo Eolienne: Emma Wauters (harp) en Kurt Bertels (saxofoon). Zij brengen ons het programma ‘Kleppen en Snaren’. De heel aparte combinatie saxofoon – harp is een bezetting die in de hedendaagse kamermuziekscène zelden aan bod komt. Heel onterecht, want de ronde, warme tonen van de saxofoon en de zachte, parelende resonanties van de harp mengen uitstekend tot een rijke klankkleur! Kleppen en Snaren betreedt nieuwe paden door bekende en minder bekende composities nieuw leven in te blazen (en te tokkelen).

Van intiem en beheerst bij Joseph Jongen en Henry Eccles naar uitgelaten en grenzeloos hartstochtelijk bij Astor Piazzolla. Ook veel kunstenaars van eigen bodem komen aan bod, zoals Wilfried Westerlinck, Jan Hendrik Van Damme en anderen.
Kom genieten van dit fris en origineel programma! Zoals de vorige keren zal alles volledig coronaproof georganiseerd zijn, met reserveren in bubbels en toewijzing plaatsen door stewards.

Uw dirigentje

Praktisch
Reserveren door overschrijving van 11 euro op BE36 7380 3925 2181 van Mortsel-Dorp Concerten of bij Jean Verslype, Rubensstraat 54 b, Mortsel.


PAROCHIE SINT-LODEWIJK
Parochiefeesten

Het is bijna zoals ‘van oudsher’, onze parochiefeesten St Lodewijk komen eraan! Zij het toch in een beetje vernieuwd kleedje en coronagewijs. Op zaterdag 25 september zal Pastoor Tom om 18.30 uur de eucharistieviering verzorgen. Deze zal mee voorbereid worden en mee ingevuld worden met de mensen van DE ARK Mortsel. De voorbereidingen starten bij wijze van een soort creatieve workshop om 14 uur. Alle vrijwillige handen kunnen we hierbij gebruiken. Zo kunnen er mooie contacten worden gelegd en handen in mekaar worden geslagen.

Na de viering zal DE ARK haar bestaan en activiteiten extra in de verf zetten. Daarop volgt een mooie receptie (ook gedeeltelijk in de tuin van de Kerk) en zal DE ARK haar creatief winkeltje etaleren. Een drankje en een hapje worden voorzien , en door de aankoop van allerlei moois waaronder zelfgemaakte kaarsen kunnen we de lade van DE ARK mee een beetje vullen.
Wees welkom iedereen en breng iemand extra mee uit de buurt of uit de familie.


HET GELD ZIT IN DE WOLKEN

Het materiële beheer van parochies wordt juridisch beheerd door de dekenale vzw. In ons geval heet die vzw voluit Dekenij Rupel Nete regio Kontich. Binnen die vzw vormen alle parochies en ook de parochiecentra aparte afdelingen zodat we te allen tijde kunnen volgen welke inkomsten en uitgaven bij welke afdeling thuishoren.
Tot voor kort gebeurde die boekhouding via Excel-documenten op de server van onze vzw die bij een bestuurder thuis stond. Die server kwam echter aan het einde van zijn carrière en was aan vervanging toe. Of we konden ook meteen een nieuwe stap zetten in de richting van de toekomst.
Sinds 20 augustus worden de Excel-bestanden beheerd via Microsoft Teams. Dat heeft onder meer als voordeel dat ‘onze server’ niet meer kan opbranden en alle gegevens wissen. De gegevens worden nu bewaard en beveiligd ‘in the cloud’. Ook alle akten, contracten … worden daar netjes bijgehouden.
Bovendien krijgen onze boekhouders daarvoor toegang tot Teams en de laatste versie van de Office-programma’s. Op de foto ziet u bestuurder Luc die uitleg geeft aan de boekhouders én de ICT-man die samen met hem alles op orde heeft gebracht.
Dit is alvast een goed moment om Luc en alle boekhouders uitdrukkelijk te danken voor het opvolgen van de boekhouding en dit stuk van de administratie. Als iemand het voelt kriebelen, neem dan contact met pastoor Tom. We zijn op zoek naar een tweetal mensen om deze ploeg te versterken.


OVEREIND KOMEN MET PETRUS
In gesprek met jezelf, met elkaar en met onze bisschop

Tijdens het eerste jaar van het pastoraal project Handelingen werden we onder het motto ‘Neem en lees’ uitgenodigd om hoofdstuk per hoofdstuk in de tekst van het boek Handelingen te gaan staan en het van kaft tot kaft grondig door te lezen. In leesgroepen konden vragen, inzichten en opmerkingen uitgewisseld en besproken worden. Ondanks de corona-beperkingen bleven velen verder lezen en uitwisselen, ook digitaal.

Onze bisschop nodigt ons vanaf september 2021 opnieuw uit om ook zijn nieuwe publicatie ‘Overeind komen met Petrus’ te lezen en stil te staan bij de vragen die de lepelsnijder hem stelt over de Kerk in ons bisdom, vandaag en morgen. Dat kan zowel individueel als in gespreksgroepen, die aansluiten op bestaande leesgroepen of een nieuwe groep vormen.

Per dekenaat zal vanaf november tot mei de kans geboden worden om hierover live en digitaal met onze bisschop in gesprek te gaan. Meer informatie over de gespreksgroepen en ontmoetingen met de bisschop vind je vanaf eind augustus op: www.handelingen.be en www.bisdomantwerpen.be.

Meer info over het boek vind je op: www.kerknet.be.

We organiseren in onze pastorale eenheid een groepsaankoop van dit boek. U kan het bestellen door in te tekenen op de lijsten in de kerk en meteen 18 euro contant te betalen of door 18 euro te storten op het nummer BE87 7310 3581 4694 met vermelding van uw naam, adres en de titel van het boek. Tijdens het werkjaar zullen we ook gespreksmomenten organiseren rond de inhoud van dit boek. De juiste info zal nog ter beschikking gesteld worden.
Chris Van Vliet


PAROCHIENIEUWS

ONZE-LIEVE-VROUW VAN LOURDES
Gingen ons voor naar de Vader
Raymond Lesy was de weduwnaar van Anne Van Hove, vader van Nico, Jan, Marie en Lies en grootvader van Bavo, Arthur, Eva, Romy, Uras en Wannes. Hij werd geboren te Brugge op 12 augustus 1935 en overleed plots te Edegem op 13 juli 2021. Raymond was verschillende jaren actief in de parochie. Op maandag 19 juli namen wij in de basiliek afscheid van deze zeer gelovige man.
Wij wensen zijn de familie en vriendin Nicole De Rijdt veel sterkte bij dit verlies. Moge God Raymond verwelkomen in Zijn huis van liefde en vrede.

Joanna (Fieke) Steurs, weduwe van Domien Eyckmans, was de moeder van Goedele, Lieven, Dirk(+) en Rupert en grootmoeder van Charlotte, Domien, Rosalie, Jef, Aurélie en Jens. Zij werd geboren te Westerlo op 10 november 1933 en overleed te Mortsel op 21 juli 2021. Op vrijdag 30 juli namen wij in de basiliek afscheid van deze sterke en gelovige vrouw.
Dat Fieke mag rusten in de vrede van de Heer.

Maria (Maggy) Van Esser was de weduwe van Rik Geraets, moeder van Jan, Bart, Marleen en Hilde en grootmoeder van Lien, Wim, Wout, Hanne, Kaat , Lena, Katrijn, Tom en Tine.  Zij werd geboren te Molenbeersel op 2 maart 1936 en overleed te Antwerpen op 28 juli 2021. Maggy was lid van de Christelijke Basisbeweging CBB, vriendin van de Arkgemeenschap en lid van het solidariteitskoor Frappant. Wij hebben haar in de handen van de Heer gelegd in de basiliek op woensdag 4 augustus.

Josée Auwerkerken, echtgenote van Lodewijk Dupont, werd geboren te Borgerhout op 11 september 1926 en overleed te Antwerpen op 14 augustus 2021. Het gezin woonde in de Kontichstraat. Wij namen op 20 augustus gelovig afscheid van Josée in de basiliek.
Wij wensen Lodewijk veel sterkte bij het verlies van zijn dierbare echtgenote. Dat Josée mag rusten in de vrede van de Heer.

HEILIGE FAMILIE
Werd gedoopt
Op zaterdag 21 augustus werd Georges Buisseret gedoopt. Hij is de zoon van Henri Buisseret en Catheline Spaas en zij wonen in Edegem

Op zondag 22 augustus werd Oscar Snoeks, zoon van Mathieu Snoeks en An Silkens gedoopt. Zij wonen in Edegem.

Ook Henry Roosendael ontving die zondag het doopsel. Henry is de zoon van Mathieu Roosendael en Caroline De Hovre en ook dit gezin woont in Edegem.

Gaven elkaar het jawoord
Op zaterdag 21 augustus huwden in onze kerk Karolien Van der Donck en Nicolas De Greef.

HEILIG KRUIS
Werden gedoopt
Op zondag 22 augustus werden maar liefst vier kinderen gedoopt in onze kerk! Eerst was Jules Coart aan de beurt. Hij is het zoontje van Katrin Sano en Laurens Coart. Hij heeft een grote zus: Josephine. Zij wonen in Mortsel.

Vervolgens werden de broers Flynn en Owen Jacobs gedoopt. Zij zijn de kinderen van Rose Vandewalle en Tomas Jacobs. Het gezin woont in Mortsel.

Tenslotte ontving Emma Van Hemelrijck het doopsel. Zij is het eerste kindje van Cassy Callebaut en Glenn Van Hemelrijck. Zij wonen ook in Mortsel.


AGENDA

Zaterdag 4 september
Parochies St.-Lodewijk – Eerste communie (kerk St.-Lodewijk 10.00 u.)
Zaterdag 11 september
Parochie Heilige Familie – Eerste communie (kerk H. Familie 09.30 u.)
Parochies St.-Benedictus en St.-Jozef Mortsel – Eerste communie (kerk St.-Benedictus 11.00 u.)
Zondag 12 september
Parochie O.L.V. van Lourdes – Eerste communie (Basiliek om 09.30 u.)
Zondag 19 september
Pastorale eenheid – Kruispuntpuntviering rond het project Ecokerk met aansluitend gezellig samenzijn (Basiliek 09.30 u.)
Parochie Sint-Jozef Edegem – Eerste communie (kerk St.-Jozef 12.30 u.)
Zaterdag 25 september
– Parochies Heilig Kruis en Heilige Bernadette – Eerste communie (kerk H. Bernadette 09.30 u.)
Parochie St.-Lodewijk – Parochiefeesten (In en rond de kerk vanaf 14.00 u.)
Zaterdag 16 oktober
– Parochies Mortsel – Vormselviering (Kerk H. Bernadette 09.30 voor de zaterdagwerking, 11.00 u. voor de zondagwerking)
Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van H. Familie (Basiliek 09.30 en 11.00 u.)
Parochies Edegem – Vormselviering voor de werking van O.L.V. van Lourdes (Basiliek 13.00 en 14.30 u.)error

Volg ons ook via...