Berichten op een rij

‘Wie is Jezus?’ een terugblik naar 10 oktober…

Op 10 oktober kwamen een zestigtal geïnteresseerden samen om te zoeken naar een antwoord op de vraag : ‘ Wie is Jezus’ ?’ .

De bovenzaal van het parochiehuis Johannes XXIII werd bevolkt door jonge en oudere parochianen uit onze PE , ouders van kinderen die in 2025 hun eerste communie doen, ouders van vormelingen, ouders van dopelingen en ook enkele jong-volwassenen die hun vormsel of doop hebben aangevraagd . Ook enkele ouders en catechisten uit onze naburige PE Immanuel waren aanwezig .

Op de vraag van pastoor Tom hoe wij Jezus benoemen werd spontaan geantwoord: Leidsman, Gids, Rabbi, Messias, de Gezalfde, Zoon van God, Mensenzoon, leraar, kindervriend, Rabboeni …

Pastoor Tom vroeg ons Jezus niet vast te pinnen op 1 naam , maar zijn verschillende namen te gebruiken die elk als de facetten van een diamant, een deelaspect van Zijn wezen belichamen .

Hij is immers 100 % menselijk èn 100% goddelijk en daardoor nooit in één volzin te vatten .

Hij wordt ook de nieuwe Mozes genoemd, omdat Hij de Wet en de 10 geboden die Mozes ontving van Jaweh, niet kwam afschaffen, maar tot voltooiing  brengen . De band tussen Oud en Nieuw Testament werd hierdoor onderstreept

De vergelijking met een drinkglas werd gemaakt : zonder bodem kunnen we niet uit een glas drinken / zonder wetten, geboden en instructies kunnen we niet volwaardig en vrij met elkaar samen gemeenschap vormen .

Maar uit een leeg glas valt niet veel te drinken ! Jezus vult met zijn boodschap van Liefde, met zijn levengevende kracht, dit glas waaraan wij ons kunnen laven . Hij is de Weg, de Waarheid en het Leven. Wie uit zijn bron drinkt zal nooit nog dorst hebben .

Na de uiteenzetting van onze pastoor Tom verdeelden de deelnemers zich in specifieke doelgroepen : jonge ouders van communicanten verzamelden met de opdracht om dit thuis en in de catechese in eenvoudige taal aan hun kinderen uit te leggen . Catechumenen werden apart door pastoor Tom verder ingeleid . De andere parochianen verdiepten zich verder rond de vraag: ‘Wie is Jezus voor mij ‘

Het werd een boeiende avond. De gedrevenheid en het charisma van onze herder Tom was daar niet vreemd aan . Zijn liefde voor Jezus en diens boodschap was voelbaar . En dat werkt aanstekelijk !

Deze eerste avond rond verkondiging voor volwassenen bleek alvast een schot in de roos .

Iedereen is welkom op de volgende samenkomst op donderdag 14 november in Johannes XXIII om 20 u met als thema: ‘ Het doopsel’

Startdag met de vormelingen, ouders, broers, zussen, van Mortsel en Edegem.

Vormeling,
sta op tijd eens stil
om te weten waar je staat
om zicht te krijgen op je leven,
op je unieke plaats tussen mensen
op je eigen onvervangbare taak
in de kleine
en de grote wijde wereld

Vormeling,
sta op tijd eens stil,
om achterom te kijken,
zie hoever je al bent,
en kijk vooruit
om bij te sturen,
om richting te bepalen
om je te heroriënteren
op de etappe van morgen.

Vormeling,
sta op tijd eens stil
al was het allemaal maar
om tot rust te komen,
om nieuwe krachten te verzamelen,
om met volle teugen te genieten
van het goede,
om verbondenheid te vieren.

(Carlos Desoete)

We trokken op pad om de pelgrim te voorzien van wat hij nodig heeft:

We geven de pelgrim een wandelstok, daar kan hij op leunen als dat nodig is.

Wat geeft jou steun, waarop vertrouw jij?

We geven de pelgrim een hoed. Om in slechte tijden de regen op te vangen, of hem te beschermen tegen de felle zon.

Wie of wat kan jou beschermen als het even tegenzit?

We geven de pelgrim een drinkbus, om bij te tanken als hij dorstig is.

Wat kan ons verfrissen en weer kracht geven?

We geven de pelgrim wandelschoenen, om elke dag verder naar zijn eindbestemming te stappen.

Waar wil jij naartoe gaan? Wat wil jij allemaal ontdekken?

We geven de pelgrim een rugzak. Daarin past niet zoveel, dus neemt hij alleen mee wat echt nodig is.

Wat is er voor jou zó belangrijk dat je het niet kan achterlaten?

We geven de pelgrim een schelp. Zo kan iedereen zien dat hij niet zomaar een wandelaar is, maar een pelgrim. De schelp symboliseert het achterlaten van het oude leven en het begin van een nieuwe reis. Ook jouw leven wordt nog een hele tocht. Wie weet waar naartoe?

KWB wordt RaaK

’t Is gebeurd: voortaan gaat kwb verder door het leven als Raak.

Een naam die vertrouwd en herkenbaar in de oren klinkt, en een naam die aangeeft dat we trouw blijven aan ons DNA en onze roots.

Daarnaast verwijzen we met “RaaK ook naar verbinding, een thema dat centraal staat in onze organisatie. Wij gaan niet op zoek naar breukvlakken, maar naar Raakpunten, raakvlakken waarin we kunnen samenwerken en verbondenheid kunnen realiseren.

Samenwerken aan buurten waar iedereen welkom is en zich kan thuis voelen!

De nieuwe naam lag niet zo ver te zoeken hoor, want al meer dan 60 jaar droeg ons maandelijks verbondsblad de naam “RaaK” – en dit wijzigt naar “RaaK-Magazine”

REVEIL24 MORTSEL: Welkom op de begraafplaats Mortsel-Dorp

Reveil is al aan de tiende editie toe. Wij kondigen dit initiatief graag aan.

Reveil Mortsel heet iedereen welkom op 1 november 2024 tussen 17 en 18 uur op de begraafplaats van Mortsel-Dorp aan de Lepelstraat.

In kleine groepen maken we een ingetogen wandeling op de begraafplaats. Onderweg brengen Mortselse dichters en muzikanten, leerlingen van de academie voor muziek, woord en dans van Mortsel-Kontich-Edegem muziek en poëzie.

Kaarsjes verlichten het erepark voor de oorlogsslachtoffers van het bombardement op 5 april 1943.

Deze editie geven we extra aandacht aan kinderen. De leerlingen van de Tandem tooien de begraafplaats met mooie vlinders, symbool voor transformatie. Kom je graag op 1 november je eigen vlinder maken ? Dat kan. Wij voorzien een apart plekje voor de kinderen om te luisteren naar een verhaal en materiaal om nadien een eigen vlinder te versieren.

We ronden af met een warme tas soep die de Kompanie voor ons voorziet.

Veilig op de elektrische fiets

Okra St.-Lodewijk en Raak Heilig Kruis St.-Lodewijk nodigen je uit op 26 oktober 2024 Fort 4 Fortstraat 2640 Mortsel

  • Theorie van 13:30 u. tot 14:30 u.
  • Praktijk van 14:30 u. tot 15:30 u. en
  • Praktijk 15:30 u. tot 16:30 u.

Deelname € 3,00-
Voor leden van RaaK en Okra: GRATIS

BRENG JE EIGEN FIETS MEE!

Allerheiligen/Allerzielen

Tijdens de uitvaart werd een kruisje met de naam van de overledene op de kist of naast de urne geplaatst als teken van hoop en als teken van verbondenheid met de Verrezen Christus. 

Alle kruisjes van de overledenen van het afgelopen jaar ( 1.11’23-1.11.’24 ) werden tot nu geplaatst achteraan in de kerk, als uitnodiging aan de geloofsgemeenschap de overledene in gebed te blijven gedenken.

Het kruisje kan – tijdens onderstaande vieringen –  door nabestaanden worden meegenomen naar huis als hoopvol aandenken en symbool van ons geloof, ondanks alles ….

Leden van de werkgroep rouwzorg ‘ De Witte Vlinder’ zullen aanwezig zijn op deze speciale viering. Nadien wordt U een kopje warme koffie aangeboden en worden aan alle aanwezigen tulpenbollen uitgedeeld. U kan ze in de eigen tuin planten of ze kunnen worden bijgezet in de bloembakken voor de Basiliek .

Zo ook blijven we verbonden
met de natuur, waaruit steeds weer nieuw leven ontkiemt, 
met elkaar, als bron van troost en bemoediging
met God, die alles ten goede brengt

  • 31.10 – 17 u: Sint Benedictus Mortsel
  • 1.11 – 09.45 u  : Heilige Bernadette Mortsel
  • 1.11 – 09.45 u : Sint Jozef Mortsel
  • 1.11 – 11 u: Heilig Kruis Mortsel
  • 1.11 – 19 u : Heilige Familie Edegem
  • 2.11 – 19 u : Basiliek Edegem
  • 2.11 – 19 u : Sint Jozef Edegem

Meer info over de witte vlinder? Klik HIER!

Stopzetting van de zondagsvieringen in Sint-Jozef Edegem in 2025 Open parochieraad op donderdag 24 oktober om 15 u.

U leest hier een licht aangepaste versie van de homilie die Peter De Vriendt op 6 oktober hield.

Beste mensen, ik wil het ook nog over iets totaal anders hebben, namelijk de zondagsvieringen in deze parochie en hoe we naar volgend jaar kijken.  2025 is namelijk vooropgesteld om de zondagsvieringen hier in deze kerk stop te zetten.

Overal in ons bisdom zijn die processen bezig. In onze eigen pastorale eenheid hield Sint-Lodewijk Mortsel eind augustus haar laatste zondagsviering, Heilige Bernadette koos voor eind 2025. Ook Sint-Jozef Mortsel moet noodgedwongen nadenken over de toekomst.  Voor Heilige Familie zijn gesprekken bezig met de gemeente voor een langer tijdspad. Met de kerkraad en het PKG (de plaatselijke kerngroet vroeger het pastoraal team) van de Edegemse Sint-Jozefparochie  waren we tot overeenstemming gekomen dat we ook ‘ergens’ in 2025 de moeilijke stap zouden zetten om de zondagsvieringen te beëindigen.

De argumenten zijn duidelijk. Vandaag zitten we hier met 19 mensen, lector, organist, voorganger en kosters inbegrepen. Onze liturgische ploeg steekt in verhouding te veel tijd in het verzorgen van al die kleine diensten.  Nog steeds vragen wij aan verschillende voorgangers twee vieringen per zondag  voor te gaan, terwijl ze dat eigenlijk niet willen.

Anderzijds voelen we aan dat onze zondagskerken meer vrouw- en mankracht nodig hebben.  De mensen die erbij waren op de verjaardagsviering van 15 september hebben zeker de kracht van zo’n gemeenschappelijk initiatief gevoeld. Tientallen vrijwilligers uit heel de pastorale eenheid, waaronder ook heel wat van onze voorgangers hebben die dag mee gedragen.

Een niet onbelangrijke factor is ook de gemeentelijke overheid, die de rekeningen van al die kerkraden niet langer wil bijpassen. De financiële inspanning van de gemeente Edegem voor de basiliek en Sint-Antonius bedraagt de komende jaren honderdduizenden euro’s. Het is logisch dat ze in de volgende legislatuur niet voor nog eens 2 andere Edegemse kerken wenst garant te staan.

Een oude boom kan je niet verplanten, zeggen ze.  Maar dat mag ons niet weerhouden om een jonge boom te verzorgen en voedsel te geven. Verschillende pastorale eenheden in ons bisdom stuiken in mekaar, omdat parochies geweigerd hebben om iets nieuws op te starten en alleen geprobeerd hebben om op al die eigen plekjes verder te doen.  Zo houd je op de duur niks over.

Donderdag 24 oktober komen we om 15 u. samen in de Schrans naast de Sint-Jozefkerk.  Dit is een open vergadering met  geïnteresseerde parochianen, de Plaatselijke Kerngroep (het vroegere PT), de kerkraad,  de pastoor, en enkele leden het team van de Pastorale Eenheid.  Daar zullen we de knoop doorhakken.  Is het op het feest van Sint-Jozef in maart?  Met Pinksteren? Is het eind juni?  Is het in het najaar?  We moeten daar een feestelijk gebeuren van maken, met veel nostalgie en met een verdrietig randje, maar ook met grote dankbaarheid.

Oktober: gebedsmaand

In onze pastorale eenheid mogen we blij zijn met een overvloed aan gebedsinitiatieven. Op sommige dagen zitten we zelfs met een keuzeprobleem. Om mensen de kans te geven kennis te maken met verschillende vormen van gebed hebben we in de werkgroep liturgie beslist wat meer structuur aan te brengen in het aanbod.

Oktober is traditioneel de rozenkransmaand. Ook dit jaar bidden we een rozenhoedje om 19 uur in de St. Antoniuskerk, maar nu enkel op maandag, dinsdag en woensdag.

Op de donderdagen verzorgt de ploeg van St. Jozef, Edegem een aanbiddingsgebed. Dat is al een lange traditie die we graag extra onder de aandacht brengen. Daarom verhuist dit gebed in de maand oktober naar de St. Antoniuskerk. (19 uur)

Op vrijdag blijft om 15 uur het “Uur van barmhartigheid” in de basiliek.

Tenslotte wordt in H. Kruis de internationale rozenkrans gebeden op zaterdag om 16 uur.

Hieronder volgt een tekst van Rita als uitnodiging voor het rozenkransgebed.

“Het rozenkransgebed wordt al honderden jaren gebeden. 
Onze Hemelse Moeder vraagt ons zelf o.a. in Lourdes en Fatima dit gebed te bidden.
Toen Jezus aan het kruis hing en Hij zijn Moeder zag, schonk Hij haar als Moeder aan de ganse mensheid.  Maria heeft dit met veel liefde aanvaard.  Zij is bekommerd om alle mensen, wil ons steeds helpen in alle mogelijke situaties en ons dichter brengen bij haar Zoon.
Op 7 oktober vieren we de feestdag “Maria, Koningin van de Rozenkrans”.  Daarom wordt oktober “de Rozenkransmaand” genoemd.
Bij elk weesgegroetje dat gebeden wordt, schenken we onze Hemelse Moeder een roos.  Een volledige rozenkrans betekent voor Maria een hele krans van rozen.
Bij elk tientje overwegen we een stukje uit de Blijde Boodschap.
In  oktober bidden we een rozenhoedje op maandag, dinsdag en woensdag om 19 u in de Sint-Antoniuskerk te Edegem.

Iedereen is van harte welkom!”

‘Wie is Jezus!’

Op 10 oktober te 20 u gaat de eerste van een reeks vormende initiatieven van het nieuwe werkjaar  door in het parochiehuis Johannes XXIII te Mortsel .

Het thema luidt: ‘Wie is Jezus!’

De inleidende uiteenzetting is voor IEDEREEN bedoeld waarna specifieke doelgroepen zich opsplitsen .

We hopen dat het tot een ontmoeting komt tussen de deelnemers en verwachten naast ouders van de 1e communicanten en vormelingen en onze catechumenen ook ieder die interesse heeft .  Ook jij bent van harte welkom !

Het beloofd een ontmoetingsmoment  te worden waarin jong en minder jong elkaar mogen bevragen, vertrouwen , getuigen en op weg helpen .

Zo kunnen  we elkaar in onze geloofs-zoektocht  bevestigen en ons geloof verder uitdiepen .

Kerk & Leven in 2025

Elke week vind je op de pagina’s van Kerk & Leven lokaal nieuws en inspirerende verhalen uit jouw buurt. Dat is het resultaat van het werk van vele plaatselijke vrijwilligers. Verderop in je vertrouwde Kerk & Leven vind je elke week een dosis inspiratie, verdieping en actualiteit. Binnenkort staat de herabonnering opnieuw voor de deur.

Dit jaar besliste de overheid om de subsidie voor het verzenden van kranten en weekbladen te beëindigen. We zijn helaas genoodzaakt om deze stijging (een verzesvoudiging van de verzendkosten) door te rekenen in onze nieuwe abonnementsprijs.

Door de stijging van die posttarieven zullen er in 2025 niet één, maar twee verschillende abonnementsformules bestaan. Abonnees kunnen kiezen tussen een Digitaal + Print abonnement of een (goedkoper) Digitaal abonnement. Meer info over deze twee formules volgt in de maand oktober, via de herabonneringsbrief en via uw Kerk & Leven.

We lanceren ook een nieuw initiatief: het Otheo Magazine. Elk seizoen ontvang je als abonnee een magazine van 80 pagina’s vol verhalen van geloof, hoop en liefde. Met uitgebreide interviews, fotoreportages en inspirerende analyses.

Tarieven in 2025

Vanaf 1 januari gelden volgende tarieven:

  • Digitaal abonnement: € 3,99 per maand via domiciliëring
  • Digitaal + Print abonnement: € 7,99 per maand via domiciliëring (of € 96.00 per jaar als u betaalt via de herabonneringsbrief).

U haalt dus een pak meer uit uw abonnement in 2025 dankzij onze twee formules. Je ontvangt elke week je weekblad in de bus voor minder dan 2 ezuro. Voor het eerst zal je, indien je wil, ook via een maandelijkse domiciliëring kunnen betalen.

Nu al uw abonnement vernieuwen? Voorlopig hoeft u nog niets te doen. Uw abonnement loopt nog tot 31 december 2024. Binnenkort ontvangt u van ons een e-mail of brief met daarin alle details van uw verlenging. We kijken er alvast naar uit om u ook in 2025 te mogen blijven inspireren.