Berichten op een rij

KERST in de KERK

Kerstmis: samenzijn in familie, warmte en gezelligheid, een diep verlangen naar vrede.

Maar ook: 
gedenken en beleven dat 2000 jaar geleden in een land dat thans verscheurd wordt door oorlog een kind geboren werd dat later de naam van VREDEVORST kreeg.

Je bent welkom om dat met ons te vieren en voor de vrede te bidden in een van de vele kerstvieringen in de kerken van Mortsel en Edegem. Hieronder vindt u een selectie. Al deze vieringen zijn eucharistievieringen.

 • Zaterdag 24 december om 17 uur in de Sint Benedictuskerk te Mortsel: gezinsviering, kinderen hartelijk welkom. We zingen samen oude en nieuwe kerstliedjes.
 • Zaterdag 24 december om 21 uur in de basiliek te Edegem: het Basilicakoor brengt je vanaf 20.30 uur al in de sfeer met aloude kerstliederen.
 • Zaterdag 24 december, klokslag middernacht in de kerk van de H. Familie, Elsdonk, Edegem: nachtmis met het Rabboenikoor.
 • Zondag 25 december om 9.30 uur in de basiliek te Edegem: kerstviering waarop communicanten en vormelingen in het bijzonder worden uitgenodigd.
 • Zondag 25 december om 11 uur in de St.- Jozefkerk, Molenveld, Edegem: kerstviering met het Familiakoor.
 • Zondag 25 december om 11 uur in de H. Kruiskerk, Mortsel: kerstviering met de Cantorij en samenzang.

Biechtgelegenheid in de aanloop naar Kerstmis!

Wie graag de een individuele biecht wil in de aanloop naar Kerstmis, is welkom op volgende momenten:

 • In de basiliek op zat 23 december van 14.00 u. tot 15.00 u.
 • In de Heilig-Kruiskerk zon 24 december 12.30 u. tot 13.30 u.

Een Kerstmis voor iedereen?

Velen onder ons zullen in de Kerst- en eindejaar periode thuis of elders in een gezellige sfeer kunnen aanschuiven aan een rijkgevulde tafel. Maar dat geluk is jammer genoeg niet voor iedereen weggelegd. Ook in onze directe omgeving leven mensen (soms in verdoken) armoede.

Het wordt stilletjesaan een traditie. In de Kersttijd bezorgen we  feestpakketten voor de kansarmen binnen onze pastorale eenheid. Concreet betekent dit dat we op donderdag 21 december iets extra’s voorzien in de voedselpakketten die Gastvrij Edegem uitdeelt.

Voor Mortsel delen we zelf pakketten uit op donderdag 28 december en dit in samenwerking met de protestantse kerken in Mortsel.

Voor Mortsel en Edegem gaat het samen om ongeveer 650 personen.

Als pastorale eenheid hebben we ons geëngageerd voor het volgende:

 • Financiering van de alcoholvrije aperitief, appelsap en appelsiensap
 • Een zelfgemaakte pudding, rijstpap of chocomousse, bij voorkeur één potje voor elke persoon

Hierbij een warm oproep om ook uw steentje hiertoe bij te dragen.

Op Kerstdag kan u een centje deponeren in een daartoe bestemde collectebus na elke viering in de kerk. Wij zorgen dan voor aankoop van de nodige drank.

Voor hulp bij de desserten neemt u contact met Reinhilde Van Hecken (reinhildevanhecken@outlook.be; 0485 36 33 14). En denk erom: alle beetjes helpen.

Wij zijn ervan overtuigd op steun en medewerking te mogen rekenen.

WARME SOEP – WARM AANBEVOLEN

Zondag 17 december kan u na de viering in de Basiliek en ook in Heilig Kruis genieten van een heerlijk kopje soep.

Waarom deze actie?
Soep op de stoep is een initiatief van Welzijnszorg.
Zij steunen meer dan honderd armoedeorganisaties die zich dagelijks inzetten voor mensen in armoede.
Hun campagne in 2023 luidt

 “SAMEN TEGEN ARMOEDE”

VOOR EDEGEM:

Omdat solidariteit één van de thema’s is binnen een catechesejaar willen we daadwerkelijk iets doen en zetten we onze schouders onder dit project.

In de Basiliek zal de soep gemaakt worden door de vormelingen en hun ouders

Met een vrije bijdrage kan u na de viering genieten van een kopje warme soep.

U kan ook potjes van een liter bestellen, deze kosten 5€ en kan u diezelfde zondag afhalen aan de kerk.

Wilt u zeker zijn van uw litertje soep, geef uw bestelling door via nicoledelaet58@gmail.com, met duidelijke vermelding van uw naam en het aantal liters.

De vormelingen en catechisten danken u HARTELIJK voor uw steun!!!!

VOOR MORTSEL

Wij zoeken enkele vrijwillige soepmakers om zowel na de viering van 17 december een kop warme soep aan te bieden tegen een vrije bijdrage of soep te verkopen tegen 5 euro per liter. Bent u bereid een beetje soep te maken? Neem contact op met Reinhilde Van Hecken via het diaconienummer: 0487/89 08 41 of per mail: reinhildevanhecken@outlook.be

Alvast van harte bedankt

De grote Godly Play adventsreis (Er zijn nog plaatsen voor zondag 10 december!)

Zondag kwamen we met een aantal kinderen samen voor de grote Godly Play adventsreis. 
Na een fijne kennismaking waren we helemaal klaar om ondergedompeld te worden in het verhaal.

Lang geleden, spraken de wijze profeten over een bijzonder kind dat zou komen. Ze vertelden over een sterke koning, een Redder die hoop en licht zou brengen in de wereld. 
In die tijd leefde er een jonge vrouw, Maria, die werd bezocht door de engel Gabriël. Hij vertelde haar dat zij de moeder zou worden van dit bijzondere kind. 
Maria en haar man Jozef reisden naar Bethlehem, waar het kindje Jezus geboren werd in een eenvoudige stal. Hij was het antwoord op alle voorspellingen van de profeten. 
Boven deze stal verscheen er een ster, die de herders en de drie wijzen naar Hem toe leidde.

Samen ontdekten we dat het adventsverhaal een verhaal vol hoop, geloof, liefde en vreugde is. Na het verhaal was het tijd voor een creatief moment.
Sommigen kozen om kerstlampjes te maken, anderen gingen aan de slag met stiften en kleurplaten, weer anderen maakten kerstkaarten.
We sloten deze bijeenkomst af met een gezellige babbel, hapje en drankje.

Voor allen die er niet konden bijzijn, niet getreurd, er zijn nog enkele plaatsen vrij op 10/12. 
Inschrijven kan nog via deze link https://forms.gle/vj8JJKYLcKZwyEcN9

Hartelijk welkom! 

Vormelingen en Solidariteit

Op donderdag 7 december is er een derde catechesemoment voor de kandidaat-vormelingen.

De advent is begonnen, het uitkijken naar het licht en ook wel naar die vele feestdagen. Maar er zijn gezinnen die niet naar deze periode uitkijken.  Dat willen we aan onze jongens en meisjes duidelijk maken. Daarom een catechese rond Solidariteit, wat kunnen zij doen. Want het is immers niet alleen luisteren, maar ook in actie schieten.

Voor die avond mogen we rekenen op 4 sprekers:

 • -Liliane die uitleg zal geven over het Oekraïne Project.
 • -Kristin, zij zal vertellen wat “Gastvrij Edegem” doet.
 • -Reinhilde komt Samana toelichten.
 • -en een grootvader van één van onze kandidaat-vormelingen is vrijwilliger bij “Ieder kind telt” en “Armen tekort”, hij zal deze projecten onder de aandacht brengen.

Maar waarschijnlijk denken jullie nu, vertellen, uitleg, toelichten… 
Wat gaan ze dan daadwerkelijk doen?

 • Voor het Oekraïneproject, brengen ze iets van speelgoed mee, de Sint is net geweest, dus dat zal wel lukken.  Ook schoolmateriaal is welkom.
 • Ze gaan kaartjes maken en daar een wens inschrijven voor de mensen uit Immaculata.
 • Gastvrij Edegem zal op 21 december extra dessertjes kunnen uitdelen, ook hiervoor kunnen ze thuis aan de slag.
 • En dan is er nog “Soep op de Stoep”, een actie voor Welzijnszorg. 

Zelfgemaakte, huisgemaakte soep door de jongeren en hun ouders.
Deze soep wordt in een bekertje aangeboden op 17 december na de viering van 9.30u. Hiervoor geeft u een vrije bijdrage.
U kan een liter soep bestellen voor 5€.
Hoe kan u dit doen, stuur een mailtje naar nicoledelaet58@gmail.com voor 14 december. Zodat we weten hoeveel liters we dienen te maken.

Alvast bedankt om deze actie te steunen.

Alle vijf op een rij

Met de start van de advent kijken we vooruit naar wat komen zal. Dat doen we ook met onze pastorale eenheid en dan kijken we naar het feestjaar 2024. Het is een jaar waarin een aantal feestelijke dingen samen komen en we willen daarbij twee begrippen centraal stellen: dankbaarheid en zegening. We zeggen God en elkaar dank voor alles wat geweest is en we vragen Gods zegen voor de weg die we samen willen gaan.

Op onze reis doorheen het feestjaar zijn er 5 belangrijke etappes en we nodigen u uit om naar Godsvrucht en vermogen hieraan deel te nemen. Om u tijdig te informeren zetten we nu al deze initiatieven op een rij:

Starten doen we op vrijdag 1 maart met ons vrijwilligersfeest. Je houdt het werkelijk niet voor mogelijk hoeveel handen, voeten, harten en hoofden Jezus heeft gevonden om te helpen gestalte te geven aan Zijn gemeenschap hier midden onder ons. Al wie dus meewerkt in tuinen of catechese, al wie zingt of organiseert, al wie poetst of verzorgt, al wie vergadert of voorgaat, al wie leest of schikt en nog zoveel meer… jullie zijn allemaal welkom op vrijdagavond 1 maart. De locatie maken we nog bekend.

Op zaterdag 16 maart is er een dankviering in de kerk van Sint-Benedictus gewoon tijdens de viering van 17u. We danken voor de diakenwijding van pastoor Tom 20 jaar geleden en voor zijn vijftigste verjaardag en bidden om de Heilige Geest in zijn werk. Iedereen is welkom ook voor een klein glaasje net na de viering.

Er is een eeuwenoude traditie om vanuit Mortsel dorp op bedevaart te gaan naar Scherpenheuvel op de zaterdag voor Pinksteren. In ons feestjaar willen we ook een bedevaart een plekje geven, maar we zullen u wel de keuze laten tussen de hele tocht te voet of een stuk ervan, misschien gaat u wel liever met de fiets en zelfs wie met de auto naar de slotviering wil komen is heel erg welkom. We vragen ook Maria’s zegen over onze gemeenschap.

Het kamp van 3 tot en met 6 juli bij de paters Kapucijnen in de Meerseldreef wordt zeker iets om naar uit te kijken. Het wordt een kamp waar iedereen welkom is, van jong tot oud… Wie wil zal binnen kunnen slapen op een bed of een eigen matje, er is buiten ruimte zat voor tenten én er is zelfs plek voor enkele mobilhomes en caravans. In het programma is er ruimte voor verdieping, verstilling en gebed én natuurlijk ook ontspanning en ontmoeting. We dromen ervan om toch met een 100tal op kamp te gaan.

Klap op de vuurpijl wordt natuurlijk het slotfeest van deze reeks op 15 september 2024. Het is dan exact 5 jaar geleden dat de start van de pastorale eenheid Heilige Maria Magdalena gevierd werd. Dat is natuurlijk een schitterende reden om God te danken én de zegen te vragen over de komende periode. Onlangs stuurde de bisschop een brief waarin ook de Heilige Thomas werd vermeld. Voorlopig is die nog geen patroonheilige van onze PE (grapje), maar we vieren in die periode wel het 20jarig priesterjubileum van pastoor Tom. In dit weekend zal de viering in de basiliek de enige viering zijn binnen onze pastorale eenheid.

Voila, het is goed mogelijk dat u links of rechts wordt uitgenodigd om mee te werken, maar schrijf nu alvast deze data in uw agenda we hopen u massaal te mogen ontmoeten.

Al gehoord van Projecten Heilige Maria Magdalena?

We hebben het geweldige geluk te mogen leven in een pastorale eenheid die van aanpakken weet. Het éne na het andere initiatief ziet het licht dat kan u zien op de website, in talloze flyers, affiches…
Toch merken we tegelijk dat niet alles helemaal gesmeerd verloopt. Soms heeft het te maken met de manier van aanpakken. Soms doen we te vaak beroep op steeds dezelfde mensen, soms is er te weinig tijd om iets goed door te denken voor we van start gaan…

Daarom werken we sinds begin november in onze pastorale eenheid met een projectmedewerker. Om het met een boutade te zeggen. De projectmedewerker moet zichzelf overbodig maken door de zaken efficiënter te organiseren, werkgroepen te ondersteunen zodat ze goed uit de startblokken geraken… De projectmedewerker moet dus zeker niet alles zelf doen, maar vooral ondersteunen en faciliteren.

We zijn de Heilige Geest super dankbaar dat we Elise Verlaeckt bereid hebben gevonden deze job alvast voor 1 jaar op zich te nemen. Ze krijgt hiervoor 13 uur per week wat mooi is, maar tegelijk betekent dat niet alles meteen kan veranderen. Na 1 jaar zullen we evalueren of en hoe we met deze functie verder zullen werken.

Elise werkt dus aan Projecten die de werking van de pastorale eenheid nog meer mogen verbeteren en optimaliseren.

Zo wordt er gewerkt aan een efficiënt draaiboek voor de jaarmarkten Edegem en Mortsel. Een ander project bestaat uit het samenstellen van een technische ploeg voor het patrimonium Mortsel – Edegem.

Een technische ploeg die op vaste en variabele tijdstippen werkzaamheden zal uitvoeren in Den Wolschaerder, Dieseghemhof, het parochiesecretariaat Johannes 23 en de Vestinglaan, de St. Jozefsite en het Elzenhof in samenwerking met een vernieuwde, fijne ploeg van de administratie.

Kleinere projecten, zoals het opwaarderen van de vergaderlokalen in Johannes 23, krijgen de tijd en kans om te groeien.

Dit willen we dan ook in onze pastorale eenheid doen doorheen de projecten: verbonden groeien als gemeenschap.

Doe je mee? We zijn alvast op zoek naar een technisch verantwoordelijke Klik HIER!

Kruispuntviering met eerste communicantjes in Heilig Kruis

(Volledige fotoreportage onderaan)

Bij de eerste adventszondag zat de kerk goed vol. De eerste communicantjes van Heilig Kruis en Heilige Bernadette kwamen mee vieren. Wat was het een vreugde om al die kinderen bij ons te hebben. Ze kwamen echt meedoen en dat hebben we geweten.

Ze zongen uit volle borst mee met de liedjes die ze al leerden. Toen pastoor Tom hen bij zich riep om uitleg te geven over de lezingen, stormden ze naar voor. Maar het werd geen overdrukke bende. In tegendeel. De kinderen luisterden. Ze kleefden aan Pastoor Toms lippen. Die straalde bij al dat enthousiasme.

Ondertussen waren ook de mensen van de kindernevendienst teruggekeerd met heel mooi werk bij de start van de advent. Een kaars, sterren en natuurlijk een hartje voor Jezus die binnenkort geboren wordt

Bij het onze vader klonken de kinderen als een geoefend koor. En toen mochten ze naar voor. Niet voor de communie (dat is voor 3 mei), maar voor een kruisje.

Na de viering werd het achteraan gezellig gemaakt in de ontmoetingsruimte. Daar wachtte koffie, thee , maar ook sapje de mensen op met heel veel koekjes en snoep voor de kinderen.

Dank aan de muziekgroep en ondersteunend koor. Dank aan de begeleiders van de nevendienst. Dank aan de begeleiders van de eerste communicantjes. Dank aan de mensen die voor het gezellige moment achteraf zorgden. Dank aan iedereen die deze viering tot een prachtige adventsstart maakte.

Een zinvolle wandeling

Ook in de winter kan het deugd doen om eens een flinke wandeling te maken. In de loop van volgende week geven we voor u een uitstekende tip.

Verken enkele straten van je wijk, je parochie of je gemeente. Steek intussen onze ‘Krant van Vuur’ in de brievenbussen.

Inderdaad; we verspreiden volgende week ons periodiek krantje in de 20.000 bussen van onze parochies (grosso modo Mortsel-Edegem en een klein stukje Boechout en Wilrijk).
We zoeken nog een aantal vrijwilligers om een straat of enkele straten te bedelen. Tijdens een wandeling is dat écht een nuttige bezigheid en een grote hulp voor ons.

Via DEZE LINK kan je opgeven welke straten u graag wil bedelen en op welke manier u aan de krantjes zal geraken. Dankjewel om snel te reageren (liefst vóór donderdag 7 december)

Wij zijn enorm dankbaar voor elke aangeboden hulp.