Berichten op een rij

Vrijwilligersfeest

Zonder de talrijke vrijwilligers zou onze pastorale eenheid stilvallen: catechisten, lectoren, bestuursleden van verenigingen, boekhouders en muzikanten, medewerkers in plaatselijke kerngroepen of kerkraad, kosters, secretariaatsmensen en leden van werkgroepen allerhande.

Om hen te bedanken voor hun inzet worden zij uitgenodigd voor het vrijwilligersfeest van de pastorale eenheid op vrijdag 21 februari 2025 om19:30u. Een bezinningsmoment in de kerk van Sint-Lodewijk (Osylei 74, Mortsel) gaat vooraf aan het feest in het Dieseghemhof (Osylei 43 Mortsel)

De meeste vrijwilligers hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen, maar mogelijks zijn er toch die we niet hebben kunnen bereiken. Daarom verwittigen we u ook via dit medium.

Vermeld dan:

  • voornaam en familienaam
  • als je partner meekomt, ook diens naam en voornaam opgeven

Inschrijven vóór 8 februari per e-mail bij Luc Fontaine fontaine_meeuws@skynet.be
Ook mogelijk per sms-bericht naar 0479 73 90 33.

Laten we samen genieten van deze avond!

Dankbare groet, Pastoor Tom, het team van de pastorale eenheid, en de organiserende werkgroep

Vijgen na Kerstmis,

Een rare titel, maar vijgen zijn nu eenmaal een versterkend voedingsmiddel om lang te bewaren. Mijn mijmeringen voor wat de jaarlijkse boodschap van Kerstmis mij kon bieden aan zingeving, kwamen achteraf. Kan deze Christelijke traditie voor mij een voedingsbodem zijn?

Is Kerstmis enkel een mooi sprookje? Kijk ik met een kinderlijke blijdschap terug, naar de engeltjes, die in de mis op Kerstdag rond het altaar zweven? Hoe is het gesteld met mijn vertrouwen, wat er werkelijk 2000 jaar terug in Bethlehem is gebeurd. Zelfs in mijn geloof blijf ik vrij rationeel en bedenk ik dat er wat te veel details in het verhaal staan. Die evangelisten hebben het ook niet rechtstreeks vernomen en het zoveel jaren later toch maar van horen zeggen.

Exegese is de kritisch benadering van de feiten en helpt mij om religieuze teksten te begrijpen en het verhaal historisch kritisch te evalueren. Het zegt ook iets meer over de literaire stijlen die in die tijd gebruikelijk waren. Maar gelijktijdig verengt en verwart het mij om het theologisch te duiden en geeft het mij een ontnuchtering van de feiten: enkel geschiedkundige aanwijzingen, maar geen harde bewijzen. Amper 1 of 2 % van de bevolking kon toen schrijven en lezen.  Bij het doorvertellen van het verhaal, over meerdere generatie heen, lag het accent niet op de exacte feiten. Zelf zou ik vandaag een vrij neutraal verslag, met concrete elementen vanuit mijn leefwereld weergeven. Maar wat toen echt doorgegeven werd, draait om de symboliek die in het verhaal zo krachtig maakt. De kern van het Kerstverhaal blijft de boodschap dat God mens is geworden. Dat kan enkel maar bijzonder zijn. Deze gebeurtenis is het belangrijkste en is niet verloren gegaan en is eeuwenlang doorgegeven op een verstaanbare manier voor vele generaties, in alle continenten.

Als ik mij blindstaar op ontbrekende details en bewijzen overschat ik mijn eigen rationaliteit en mis ik juist die tijding van hoop van 2000 jaar geleden. Loop ik dan vandaag mogelijk mee met de wijzen, als een sterveling die vandaag nuchter zoekende is en een lichtende ster wil volgen in een hectische wereld? Want er is een mens geboren met een Goddelijke ingeving: “Heb je naasten en je vijanden lief”. Dit is een grote tegenstelling op het recht van wraak: oog om oog en tand om tand. De Bergrede loont beloftevol.  Dit was zo vernieuwend, dat het in één eeuw tijd, de bevolking van het Middellandse zeegebied fascineerde en tot nieuwe inzichten bracht. Alleen om die redenen is de mens Jezus, die tot het uiterste ging, voor mij waarlijk de zoon van God. Het Christendom, zonder enige vorm van macht, brengt hoop en zin in een harmonieuze samenleving.

Als ik dan een mens ben met enige goede wil om mijn medemensen lief te hebben, krijg ik van Mattheüs (12:49-50) een aanmoedigende boodschap: Ik mag mij beschouwen als “Zijn” familie en volgens 1ste brief van Johannes (3:21-24) mag ik vrijmoedig omgaan met God. Dan ervaar ik in mij een vertrouwensband, die als een energiebron werkt, lang nadat Kerstmis voorbij is.

Gedachten na samenkomst van de gespreksgroep “ADEM-TOCHT”   J.D.

Festival van de HOOP

Op 8 februari en 15 februari organiseren de dekenaten van het vicariaat Kempen alvast het ‘Festival van de Hoop’. Het wordt een unieke avond. Een tiental korte getuigenissen van bekende en minder bekende mensen uit heel diverse werkgebieden brengen een korte persoonlijke getuigenis over wat hoop voor hen betekent. Die getuigenissen worden gecombineerd met bezinning en gebed, zang en samenzang, onder begeleiding van Ingeborg. Na afloop volgt een traktatie.
Voor parochianen uit het dekenaat Kempen West is de avond op 15 februari wellicht het meest aangewezen, in de prachtige net gerestaureerde Sint-Pieterkerk in het dorpscentrum van Berlaar. We starten er om 19.30 uur.

Iedereen is welkom. Inschrijven is wel verplicht want het aantal plaatsen is beperkt. We vragen een beperkte bijdrage van 10 euro om de professionele kosten voor licht en geluid te dekken.
Hieronder vindt u de uitnodiging voor het Festival van de Hoop, met knoppen voor een rechtstreekse link naar de inschrijvingspagina’s. In bijlage ook de flyer.
Inschrijven kan eveneens op de website van www.pe-sint-salvator.be (voor 15 februari in Berlaar) of www.deheiligeapostelen.be (voor 8 februari in Mol).
Zien we elkaar op deze unieke, hoopvolle avond? Ik hoop het.

In het Jubeljaar 2025, met als thema “Pelgrims van Hoop”, worden we uitgenodigd om stil te staan bij wat hoop voor ons betekent. Op dit “Festival van de Hoop” met gebed, bezinning, muziek, zang en samenzang, luisteren we naar hoopvolle getuigen. Van harte welkom op deze unieke, inspirerende avond.

Damiaanactie in actie in India (Film)

In Europa is lepra misschien een zeldzaamheid, maar de ziekte komt nog steeds voor in 124 landen wereldwijd, zijnde meer dan 2 landen op 3. Lepra treft de meest kwetsbare gemeenschappen, in landen waar toegang tot gezondheidszorg vaak geen realiteit is. Elke twee minuten wordt bij iemand lepra vastgesteld, waarvan meer dan de helft in India. 

Een moderne Damiaan…
Jyothi is een communautaire gezondheidswerkster in de staat Andhra Pradesh in India. In deze regio leven veel mensen met de fysieke en sociale gevolgen van deze ziekte. De beperkte toegang tot gezondheidszorg en aanhoudende stigmatisering staan een vroegtijdige diagnose ke vaak in de weg. 

Jyothi groeide op in het dorpje Amancharla. Als 12-jarig meisje werd ook bij haar lepra vastgesteld. Jyothi begrijpt dus heel goed welk isolement en welke pijn lepra met zich meebrengt. Vandaag is ze genezen, maar ze weet welke stigma’s er aan de ziekte kleven. Haar persoonlijke ervaringen hebben bij haar een diepe vastberadenheid aangewakkerd: de wil om anderen te helpen. 

Vandaag is Jyothi een symbool van hoop in haar dorp. Sinds ze werd opgeleid door Damiaanactie is ze in staat om zelf de eerste tekenen van lepra te herkennen. Wanneer ze een mogelijk geval van lepra opmerkt, geeft ze dit door aan het ziekenhuis van Damiaanactie in de stad Nellore. 

Als medische organisatie wil Damiaanactie de rol van plaatselijke gezondheidswerkers versterken. Zij vormen immers de essentiële link tussen de gemeenschappen en toegang tot kwaliteitszorg. 

Samen kunnen we een einde maken aan lepra.

Wil jij Damiaanactie steunen? Ga dan zeker onze stiftenverkopers het weekend van 25 en 26 januari niet voorbij!

Hoop voor Oekraïne

Breng ons vlug nog nuttige hulpgoederen voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne, zodat we weer begin februari een volgende ‘camion’  kunnen laden en sturen naar deze geteisterde regio.

Zijn je kleerkasten leeg, koop dan eens iets nieuw en nuttig voor deze mensen. (Kleding voor jongens en mannen krijgen we veel te weinig.)  Zijn de oude dekens ook al weggeven, koop dan eens een lekker warm (dons)deken of wat dan ook, want ze moeten het op zeer veel plaatsen stellen zonder elektriciteit, zonder verwarming in deze winterperiode, zonder verlichting, enz. Ook hygiënische producten en wasproducten zijn zeer welkom. Koop anders eens wat houdbaar voedsel: conserven, chocolade, pasta, enz.  Ook allerlei goed bruikbaar medisch materiaal (groot en klein) is meer dan welkom.


Het materiaal komt toe en Pastoor Volodymyr Kmet en zijn jongeren gaan aan de slag. Zij verdelen de goederen eerlijk.


Misschien heb je in je relatiekring wel iemand, die je nuttige zaken kan bezorgen aan een voordelige prijs. Misschien kan je met je groepje een soort groepsaankoop doen.

Laat je creatieve solidaire geest in actie schieten.
Heb je vragen, bezoek onze website: www.oekraine-project-edegem.be
of contacteer ons op het telefoonnummer: 03 288 73 65

Stel je even in de schoenen van deze soms zeer jonge en soms ook zeer oude oorlogsslachtoffers en laat dan je goed hart spreken. In hun maan danken we jullie van harte! 

Liliane. B.

Bezoek eens een kerk

Hebt u al eens rondgekeken in de kerk tijdens een viering? Oei betrapt, dat is niet erg, kerken zijn minstens ook bedoeld om in rond te kijken. Misschien heeft u dan ook dingen gezien waarvan u dacht: geen idee waarom het er is of waarom het zo is…

Laten we daarom eens een kerk van dichterbij bekijken en de schoonheid en symboliek ontdekken. We starten kort buiten om meteen al de beweging te maken naar binnen. We komen door de nartex, passeren de doopkapel en de biechtstoel. We staan stil bij de glasramen en de preekstoel en bewonderen natuurlijk het altaar, de ambo, de sedes… Als u intussen woorden bent tegengekomen die u niet kent, geen probleem dan is de avond net voor u.

Via het koor komen we bij het oude hoofdaltaar en keren we terug naar de sacristie. Daar opent zich een schatkamer met gewaden en voorwerpen, boeken… Nieuwsgierig? Dan is deze avond voor u.

In onze reeks vormingsavonden voor volwassenen bent u heel welkom op donderdag 16 jan om 20u in de kerk van Sint-Benedictus. Iedereen is welkom.

Met Lucas in bad

De verloren zoon, de barmhartige Samaritaan, de Emmaüsgangers, de herders bij de stal… we kunnen zo nog wel een tijdje doorgaan. Wie aan mensen vraagt om enkele bekende bijbelverhalen op te sommen zal vaststellen dat dit heel vaak verhalen zijn uit het evangelie volgens Lucas.

De evangelist Lucas is dan ook een meesterverteller die de boodschap dat Jezus de Christus, de langverwachte Messias, kon vertalen naar de brede wereld. Lucas schreef immers niet voor geboren Joden, maar voor de zogenaamde heidenen die zelfs nog niet wisten dat de Messias verwacht werd.

Sinds 1 december, de eerste zondag van de advent, zijn we begonnen in het C jaar. Dat betekent dat we tijdens de gewone zondagen van het jaar lezen uit het evangelie volgens Lucas. In het A jaar lezen we Matteüs en in het B jaar Marcus. Het evangelie van Johannes lezen we op bepaalde zondagen in alle jaren en in het B jaar omdat Marcus het kortste evangelie is.

Het spijtige is dat we elke zondag slechts een klein stukje lezen uit het evangelie. En hoewel elk verhaal op zich een boodschap van God brengt, zien we zo minder goed de rode draden doorheen het hele evangelie. Daar willen we in deze minireeks juist aandacht aan besteden.

Hoe is het evangelie volgens Lucas opgebouwd? Hoe slaagt Lucas er het meest in het evenwicht tussen vrouwen en mannen te bewaren? Wat zijn de belangrijkste boodschappen van Jezus die hij wil doorgeven aan de wereld? Hoe kon hij 2000 jaar geleden mensen die niets over de Bijbel of God wisten toch boeien? Zou hij dat in onze tijd ook kunnen?

In een reeks van drie avonden zal onze meester verteller pastoor Tom u meenemen op deze boeiende reis. De avonden zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Hoewel ze met drie samen een geheel vormen is het ook mogelijk een afzonderlijke avond te volgen.

De avonden gaan door in Johannes XXIII in de Heilig Kruisstraat 18 op 30 jan, 19 feb en 12 maart telkens om 20u.

Themaviering op 12 januari

Kom je mee voorbereiden op 7 januari? We verwachten je om 20 u. in de Vestinglaag 72 in Edegem.

Aanmelden voor de voorbereidingsavonden is niet verplicht, maar prettig: peter_devriendt@icloud.com of een sms’je naar 0475 87 45 37.

Zanggrage mensen zijn ook altijd welkom om de sfeer op te snuiven in het koor Rabboeni. Behalve voor Kerstmis en Pasen oefenen we enkel maar de dag zelf, 1 uur en een kwart voor de viering, dus om 10 u.

Thema rond het woordje ‘Vandaag’. 
‘Heden is u een redder geboren!’ kregen de herders te horen in de kerstnacht.
‘Thans zijn deze woorden in vervulling gegaan’, zei Jezus in de synagoge, nadat hij uit de boekrol van Jesaja had voorgelezen.
‘Vandaag’ is een heel belangrijk woordje in de bijbel.  Daarrond bouwen we een themaviering.

De themavieringen gaan op 12 januari door in de kerk van Heilige Familie, Kerkplein Edegem, om 11.15 u.

We werken dit jaar rond het boekje van de dominicaan Jean-Michel Poffet: 7 kleine woordjes uit het Evangelie.  Tijdens de voorbereidingsavond krijgen de deelnemers een korte samenvatting van betreffende hoofdstuk. Daarna ontstaat een geloofsgesprek, waarin we het thema op ons leven leggen. Al dat materiaal dient tot inspiratie voor de homilie en de opbouw van de themaviering zelf.

Hoeveel pannenkoeken ga jij bakken voor Lichtmis?

Met Lichtmis geven we in onze kerken de families van de dopelingen extra aandacht, maar ook jij bent van harte welkom!
Het is een feest van geloof, ontmoeting en… pannenkoeken!
Hoeveel pannenkoeken ga jij bakken?
Laat het ons weten via de formulieren achteraan in de kerk of via deze link. Klik HIER!

STERREN  KOMEN, STERREN GAAN…maar boven Heilig Kruis bleef er een stille staan!

5 januari 2025… putteke winter, maar het regent pijpenstelen. Zal er volk op onze kruispuntviering van Driekoningen afkomen? Vijf voor elf en de kerk is bijlange nog niet voor de helft gevuld. Zou nu liedjes inoefenen wel zin hebben? Nee toch?

Maar dan komt ineens een niet te stuiten mensenstroom op gang en wanneer we (rijkelijk laat zoals gewoonlijk) beginnen zit de kerk afgeladen vol met wat we absoluut een multigenerationeel publiek mogen noemen.

Dat doet deugd! Pastoor Tom is op dreef, de muziekgroep zet alweer haar beste beentje voor en de kerk zingt mee. Vandaag gaat het over een ster die je moet volgen en die je brengt … naar de plaats waar je moet zijn in je leven, naar de plaats waar licht schijnt, licht voor heel de wereld, voor alle mensen zonder uitzondering. Dat is de boodschap van het feest van Driekoningen: Jezus is licht voor heel de wereld.

Een hele klas kinderen (32!) volgt de begeleidsters naar de nevendienst. Er moet in allerijl extra knutselgerief bijgehaald worden. Later doen ze hun intrede, gekroond als even zoveel koningen en koninginnen. Of liever, zegt pastoor Tom, als prinsen en prinsessen, want uiteindelijk hebben we maar één koning en dat is Jezus.

Na de viering worden we op een fijne nieuwjaarsreceptie vergast, maar voor 25 dapperen bleef het daar niet bij: zij trokken verder naar Johannes XXIII. Daar wachtte ons een bord warme soep. Nog even onze koninklijke outfits in orde brengen, de liedjes oefenen en we gingen in 2 groepen op weg om Driekoningen te zingen ten voordele van “In de buurt” en “Gastvrij Edegem”.

De neerplenzende regen kon ons niet deren. En wie weet… stemde dat de mensen zelfs nog gunstiger tegenover de sterzangers voor het goede doel.  We werden in elk geval overal waar we aanbelden (de favoriete activiteit van de jongsten onder ons) supervriendelijk onthaald.

Terug in Johannes XXIII genoten we nog van een warme chocomelk en een stukje echte driekoningentaart.
Geen twijfel mogelijk: die ster blijft staan. Een nieuwe traditie is geboren in onze PE.

JV