Berichten op een rij

Hosanna!

Zo klonk het in al onze kerken, zo klonk het ook in de basiliek. Met dat verschil dat we daar alweer een dertigtal kinderen te gast hadden. Zij trokken als eerste de kerk binnen in de palmprocessie.

Om dan meteen af te draaien naar het nevendienstlokaaltje. Daar vertelden we de hele Goede Week, van Palmzondag tot Paasmorgen en de kinderen knutselden een paastuin. Met een palmtakje, een kruis met daaronder Maria en Johannes, met een graf met een grote steen ervoor. Die mogen ze met Pasen plechtig wegrollen. En als de hun paastuin elke dag water geven, ziet hij op de grote dag frisgroen van de …. tuinkers.

Bedankt Elise voor het idee. Bedankt, Stephanie en enkele ouders om alles mee te begeleiden.

Goede Week gestart met palmwijding in Sint-Benedictus Mortsel

De eerste viering van de Goede Week vond vorige zaterdag plaats om 17u in de Sint-Benedictuskerk in Mortsel. Daar zegende pastoor Tom meteen ook de palmtakjes voor een aantal andere parochies van onze Pastorale Eenheid, die daags erna op Psalmzondag verdeeld zouden worden.

De viering voor Palmzondag startte met een specifieke intrederitus en psalmwijding.

(lees verder onder de foto)

Zoals elke  weekendviering kan deze opnieuw bekeken worden via het digitale aanbod op onze website (zie digitaal aanbod), maar ook via het youtube-kanaal van Sint-Benedictus.

Stefan

Wouter Druwé: Gebed en Geloof

Op 29 mei 2025 om 9.30u wordt Wouter Druwé in de basiliek van Edegem tot diaken gewijd, in voorbereiding op het priesterschap. In deze laatste editie staan we stil bij gebed en geloof.

5. GEBED EN GELOOF

Hoe belangrijk is gebed voor jou?

Gebed is voor mij wezenlijk. Ik begin elke dag met gebed en eindig ook elke dag met gebed. Gebed is voor mij echter niet beperkt tot de momenten van stil verwijlen of van het lezen van gebedsteksten, zoals het getijdengebed, maar gaat om een fundamenteel besef van gedragenheid door en verbondenheid met God, een besef dat voor mij vertrekt van oprechte dankbaarheid om al wat ik mag ontvangen.

Voor mij is ook het gemeenschapskarakter van het gebed belangrijk. Dit kan zowel lokaal zijn, door de heel concrete aanwezigheid van mensen rondom ons, van een viering in gemeenschap. Het kan ook een wereldwijde gemeenschap zijn, bv. door te beseffen dat overal ter wereld nu dezelfde teksten worden gelezen en overwogen. Toen ik bijvoorbeeld in Krakau, Polen, was, voelde ik me bijvoorbeeld meteen thuis in de kerk, hoewel ik de taal niet sprak. Dat universele aspect van ons Kerk-zijn koester ik erg.

Als Jezus jou zou vragen: “Wie zegt gij dat Ik ben?”, wat zou je dan antwoorden?

Dat is geen eenvoudige vraag, omdat alle woorden hier tekortschieten. Als ik toch een poging zou doen, dan is Jezus voor mij Gods liefde die mens is geworden, God die zo nabij is en ons zo liefheeft dat Hij zijn leven voor ons wil geven, de Liefde tot het uiterste toe. Jezus zegt ons in het evangelie: “Wat ge voor de minsten van de mijnen hebt gedaan, hebt ge voor Mij gedaan.” Ik probeer naar Jezus’ aansporing Hem te herkennen in de mensen rondom mij.

Natuurlijk evolueert mijn godsbeeld wel. Toen ik kind was, kende ik voornamelijk de Jezus van de evangelieteksten uit de kinderbijbels, met Jezus die zieken geneest of parabels vertelt. Pas later, tijdens mijn theologiestudie, kreeg ik ook woorden mee om over dat diepere mysterie van God, over God als Vader, Zoon en heilige Geest te spreken. Precies die Drie-Eenheid is me intussen heel erg dierbaar geworden. Geregeld mediteer ik bij de geloofsbelijdenis van Nicea, die dit jaar haar 1700ste verjaardag viert. 

Jezus brengt een Blijde Boodschap. Wat betekent die boodschap dan voor jou?

Voor mij is de boodschap van Christus een boodschap van hoop. We leven in een wereld vol onzekerheid en onveiligheid, maar er is zoveel meer goedheid in de wereld dan kwaad. Het versterken van die goedheid is voor mij het ruimte maken voor Gods liefde.  De boodschap van Christus, ook in onze huidige wereld, is: “Ik laat jullie niet los, Ik ben er voor jullie, Ik houd van jullie.” Dat is een boodschap van hoop, waarvan de Kerk, in woor en liefst ook via concrete initiatieven, mag getuigen. Aan dat getuigenis draag ik graag bij.

Meimaand, Mariamaand

Op drie mei knopen we opnieuw aan met een traditie van jaren: Edegem gaat op bedevaart naar… Edegem.

Vorig jaar kon de meiviering aan de grot niet doorgaan maar dit jaar pikken we de draad weer op. Op drie mei zal pastoor Tom er een eucharistieviering celebreren om 19.00 u. Naar goede gewoonte zal het een viering zijn waarin we samen bidden en samen zingen in het bijzijn van Maria en ter ere van haar.

We hopen op mooi weer. Bij regenweer wijken we uit naar de basiliek. In elk geval vergasten we u na de viering op een kopje koffie.

Alvast tot dan!

Waar men ga langs Vlaamse wegen komt men u, Maria, tegen

Wisten jullie dat de Stad Mortsel nog een Veldkapel heeft? Deze is gelegen op de hoek van de Mayerlei en de Boechoutselei. Volgens Wikipedia is een veldkapel “een bouwwerk als bescherming van een beeld dat een heilige of de Maagd Maria voorstelt en heeft als doel om voorbijgangers aan te sporen voor een kort moment van gebed. Het wordt onderhouden door buurtbewoners.”

Onze veldkapel heeft ook een rijke geschiedenis. Ze werd namelijk in opdracht van Henriëtte Mayer van den Bergh in 1901 gebouwd als eerbetoon en herinnering van haar zoon Fritz. Deze kwam om na een dodelijke val tijdens het paardrijden en was maar 43 jaar oud. Het kapelletje heeft dan ook nummer 43 in de Mayerlei …

Zoals dikwijls staan veldkapelletjes onder een lindeboom, wat helaas ook negatieve gevolgen heeft voor het gebouw. Toch hebben een aantal leden van de Kerkfabriek van Sint-Benedictusde handen uit de mouwen gestoken en het kapelletje een nieuw elan gegeven: opruimen, het altaartje een degelijke beurt gegeven, de muren geschilderd, enzovoort Maar vooral werd het Mariabeeld terug in zijn mooie oorspronkelijke staat gezet, zodat de veldkapel terug haar naam waardig is.

Nu er met de lente mooie wandeldagen komen, is een klein ommetje zeker de moeite waard!!

Cross That Bridge een lovend moment voor Pasen

Deze samenwerking tussen De Verrezen Heer, De gemeenschap Chemin Neuf, onze eigen pastorale eenheid Heilige Maria Magdalena en Cross That Bridge bracht zoveel enthousiaste mensen bij elkaar dat men de muur van de kerk moest openen om nog meer mensen een plek te geven. Al voor het verhaal startte werd er ingezongen, want zo’n voorstelling is helemaal geen voorstelling. Het is een gezamenlijk lovings- en belevingsmoment waar je als toeschouwer evenzeer deelnemer bent. En dat is een hartverwarmende ervaring voor iedereen.
Wie erbij was, zal zeker enthousiast getuigen van de warme en integere manier waarop het volledige Goede Week- en Paasverhaal gebracht werden. Zingen, kijken, luisteren loven, bidden…. Het was een totaalervaring.

Wil jij deze mensen ook aan ’t werk zien? Ga begin mei naar het Art of Faith festival. Ze staan daar met een aangepast programma op het podium.

Gespreksavond over Oost-Congo op donderdag 8 mei!

In het oosten van de DR Congo heeft de burgerbevolking zeer zwaar te lijden van geweld. Er zijn daar vele rebellen, gewapende groepen en milities. Eerder dit jaar werden de grote Congolese steden Goma (Noord-Kivu) en Bukavu (Zuid-Kivu) ingenomen door de rebellen van M23/AFC. Deze rebellen, die steun krijgen vanuit Rwanda, hebben ook heel wat andere plaatsen onder controle.

Het gewapende geweld veroorzaakte een aanzienlijke humanitaire crisis, met miljoenen ontheemden. Talloze Congolezen moesten hun dorpen ontvluchten om elders iets van veiligheid te vinden. In geïmproviseerde kampen voor ontheemden, in scholen, in kerkgebouwen, bij opvanggezinnen. Het ontbreekt deze ontheemden doorgaans aan de meest elementaire dingen: genoeg voedsel, huishoudartikelen, medische verzorging, sanitair, onderwijs voor de kinderen.

Op donderdag 8 mei 2025 is er in het Geloofscentrum van de pastorale eenheid Immanuel – de kerk van Sint-Jozef in Hove – een gespreksavond over Oost-Congo en wat daar gaande is. Zijn er oplossingen mogelijk voor de militaire en humanitaire crisis? We gaan in gesprek met journaliste Elien Spillebeen (MO Magazine) en onderzoeker Kristof Titeca  (Universiteit Antwerpen). Zij zullen ons helpen om de situatie beter in beeld te krijgen en te begrijpen wat de burgerbevolking in het oosten van Congo allemaal moet meemaken.

De gespreksavond is gratis toegankelijk. Het publiek wordt wel warm uitgenodigd om een vrije bijdrage te geven ten bate van Afrikin, een Belgische vereniging die zich engageert voor kwetsbare kinderen, vrouwen en families in Congo (Goma) en Oeganda (Buikwe). Welkom vanaf 19.30u.

Ook het Masereelfonds doet zijn best, bijvoorbeeld hier: https://www.masereelfonds.be/activiteiten/oorlog-en-humanitaire-crisis-in-oost-congo-wat-is-er-aan-de-hand/

5 april-herdenking en kruispuntviering in het Heilig Kruis

Dat onze kruispuntvieringen bruisen van leven, weet men ondertussen al. Ook deze zondag 6 april was dat niet anders. De zon scheen net zoals op 5 april 1943 en er werd tijd gemaakt voor de herdenking van zoveel slachtoffers en al dat oorlogsgeweld. We zullen hen nooit vergeten. een flinke delegatie van het stadsbestuur onder wie 2 ere-burgemeesters en vertegenwoordigers van gestelde lichamen (zoals dat heet) woonden de viering bij.

Maar ook voor de jongsten was er plaats in de nevendienst. Bij het evangelie ‘Wie zonder zonden is werpe de eerste steen’ werden ze voor een bezinnend knutselwerk uitgenodigd, terwijl pastoor Tom enthousiast vertelde over het verhaal van de overspelige vrouw met een boodschap die ons allemaal stevig aan het denken zette.

De viering werd prachtig opgeluisterd door de muziekgroep die blijkbaar elke maand aangroeit. Mocht je interesse hebben om mee te musiceren, geef een seintje. De muziek geeft deze kruispuntvieringen een extra warm gevoel. Dank aan alle muzikanten.

Na de viering werd er nog gezellig nagepraat in de ontmoetingsruimte bij koffie, thee, fruitsap en wat lekkers. Dank voor alle helpende handen.

De foto’s vertellen meer dan woorden kunnen beschrijven.

“Empathisch Luisteren: de taal van het gevoel”

De werkgroep Rouwzorg ‘ De Witte Vlinder’ van de pastorale eenheid Heilige Maria Magdalena nodigt je uit op een voordracht met als thema:

“Empathisch Luisteren: de taal van het gevoel”

Jozef Dierckx verteld uit zijn ervaring, hoe we verbinding kunnen leggen met mensen die het moeilijk hebben. In een wereld waarin tijd en aandacht voor elkaar vaak schaars zijn, reikt hij je mogelijkheden aan om tot een dieper gesprek te komen.

Empathisch luisteren is een krachtige vaardigheid die essentieel is voor effectieve communicatie. Tijdens deze voordracht krijgt je inzicht hoe je deze vaardigheid kan ontwikkelen en toepassen en welke positieve impact het kan hebben op jouw omgeving.

Deze voordracht biedt je niet alleen praktische tips, maar ook inspirerende voorbeelden die laten zien hoe empathisch luisteren barrières kan doorbreken en nieuwe mogelijkheden kan openen.

De voordracht wordt ondersteund door Benjamin Vermeulen, die enkele gevoelige luisterliederen brengt, na het overlijden van zijn vader.

Welkom op 8 mei 2025 van 19.30 u. – 22.00 u.
zaal “Johannes XXIII”  Heilig Kruisstraat 18, 2640 Mortsel
toegang is gratis, na bijwonen is de PowerPoint presentatie ter beschikking.

Hoe gaat het met het doopsel?

U hoort misschien in de media over mensen die uit der doopregisters geschrapt willen worden. Wellicht heeft u gehoord over de tieners en een volwassene die gedoopt worden met Pasen… maar misschien vraagt u zich af, hoe zit het eigenlijk met het dopen van kinderen gebeurt dat ook?

Jazeker maak u geen zorgen. Op de website www.mijnparochie.be bij levensmomenten kan u zien hoe het proces om tot een doopsel te komen verloopt. Een 7tal keer per jaar organiseren we een doopvoorbereidingsavond waarop we ouders uitnodigen. Tijdens zo’n avond zien ze dat ze zeker niet alleen zijn.

Op de laatste avond op 2 april waren er bijvoorbeeld 21 gezinnen vertegenwoordigd, vaak met beide ouders. Sinds heel wat jaren merken we dat de leeftijd waarop kinderen gedoopt worden, heel divers is. Er zijn pasgeborenen bij, maar even goed peuters, kleuters, kinderen die zich voorbereiden op de eerste communie en zoals u al hoorde tieners en volwassenen.

Tijdens de avond vertellen we de ouders over het verloop van het doopsel en over de symboliek achter de verschillende rituelen, symbolen… We gaan ook met hen in gesprek over de vraag waarom ze hun kind willen laten dopen en hoe ze hun relatie met de kerkgemeenschap in de opvoeding vorm kunnen geven. GDPR formulieren worden ingevuld, mensen kunnen vragen stellen en we sluiten de avond af met een gebed voor de kinderen en hun families.

Wil u graag eens zo’n avond mee beleven, dat kan. Neem contact op met pastoor Tom om te bekijken wanneer dat zou kunnen.