IederEEN vurig verbonden: Een proef-jaar dat naar meer smaakt.

IederEEN vurig verbonden: Een proef-jaar dat naar meer smaakt.

Eén jaar “vier de zondagen

Al tijdens de 2 missieweken (2018 en 2019) met de zusters van “Sementes do Verbo” groeide het verlangen om in onze pastorale eenheid “iets” te beginnen rond gemeenschap, rond enthousiaste liturgie, rond delen over ons geloof.

En hoe vreemd het misschien ook mag klinken: de coronajaren gaven ons een flinke duw in de goede richting toen de missieweek van 2020 niet kon doorgaan.

Na de (ik mag wel zeggen gedurfde) projectweek vorig jaar in juni was het kindje klaar om ter wereld te komen.
De nieuwe gemeenschap zou starten onder de naam “IederEEN vurig verbonden”.
Daarin heeft elk element zijn betekenis:
een gemeenschap open voor IEDEREEN: intergenerationeel en divers in vele betekenissen, VERBONDEN rond de ENE God en gestuwd door het VUUR van de Heilige Geest.

Ons eerste proef-jaar zouden we een maandelijkse gemeenschapszondag organiseren, open voor iedereen en met telkens 3 ingrediënten: een maaltijd, een enthousiaste eucharistieviering en een gemeenschapsactiviteit, verdiepend en/of ontspannend. We doopten dit kindje “vier de zondag”.

Op 26 juni vierden we onze tiende vier de zondag. En het was een succes. Met meer dan 70 waren we, waaronder een delegatie van de Clemenspoort in Gent. Zij kwamen mee proeven en inspiratie opdoen voor hun eigen beginnende gemeenschap.

Voor de laatste  bijeenkomst van dit jaar hadden we de maaltijd extra verzorgd. De eucharistie begon dan ook in een opperbeste stemming. “Bemin en doe wat je wil”, was het thema, naar het bekende citaat van St. Augustinus. Pastoor Tom maakte in zijn homilie  het verband tussen ware vrijheid en liefde overduidelijk, zelfs voor de aanwezige kinderen.

Daarna gingen we in gesprek rond dit thema en eindigden met een leuk ladderspel voor de hele familie. En, niet te vergeten: als toetje nog een rijkelijk vieruurtje, aangeboden door Leentje die jarig was.

En zo zit ons proef-jaar erop. Een proefjaar dat naar meer smaakt. In september komen de vier de zondagen terug. Wie weet wat de Heilige Geest nog voor ons in petto heeft.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.