Hoe zit dat nu? Wanneer valt Pasen? Frank Deboosere legt uit!

Hoe zit dat nu? Wanneer valt Pasen? Frank Deboosere legt uit!

Overgenomen van https://www.frankdeboosere.be met dank.

Er is in de eerste eeuwen na de dood van Christus heel lang geruzied over de exacte paasdatum. Dat leidde zelfs tot excommunicaties. Het Concilie van Nicea bracht in 325 licht in de duisternis. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. Als de volle maan valt op het begin van de lente, mag dat ook. En als de eerste volle maan van de lente op een zondag valt, wordt Pasen de volgende zondag gevierd.

Maar zo eenvoudig is het niet. In 2019 viel Pasen op 21 april 2019. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente. In 2019 begon de astronomische lente op 20 maart 2019. Het was volle maan op 21 maart 2019. Je zou dus denken dat Pasen dan zou vallen op zondag 24 maart 2019. En dat is dus niet zo. Hoe kan dat?

De kerkvaders konden in 325 niet vermoeden dat de astronomische lente niet altijd valt op 21 maart. Ook het exact bepalen van het moment van volle maan is geen sinecure. Daarom werd afgesproken dat voor de kerk de astronomische lente altijd begint op 21 maart, en dat de maanfasen zich herhalen om de 19 jaar.

De kerkelijke overheden wilden namelijk niet afhankelijk zijn van de astronomen. Er werd een formule opgesteld om de paasdatum te berekenen, die redelijk overeenkomt met de werkelijke maan, maar toch in een aantal gevallen een andere datum geeft. De werkelijke positie van de maan is immers heel erg ingewikkeld, als gevolg van alle storingen door alle planeten.

Met die definitie wordt Pasen een variabele feestdag die kan vallen van 22 maart tot 25 april. Voorbeeld: 22 maart 1818 en 25 april 2038.

Wil jij de juiste Paasdata voor de volgende jaren kennen? Kijk dan snel op de website van Frank Deboosere. Klik HIER!


Het heeft dus weinig zin om “het gemiddelde weer met Pasen” te definiëren. Een vroege Pasen (bvb. 23 maart 2008) kan resulteren in kou en sneeuw (paasmaandag 24 maart 2008 lag er in Ukkel 10 cm sneeuw en op de Hoge Venen zelfs 45 cm). De late Pasen van 24 april 2011 zorgde voor zomers weer met temperaturen van 25 graden en meer.


In 2023 valt de eerste volle maan na het begin van de lente op 6 april 2023. En dus is het Pasen op zondag 9 april 2023.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.