FEMMA SINT-BENEDICTUS Verslag van het bezoek aan museum De Reede

FEMMA SINT-BENEDICTUS Verslag van het bezoek aan museum De Reede

Op donderdagnamiddag 27 april bracht Femma Sint-Benedictus een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling ‘Rembrandt, fotograaf avant la lettre’ in museum De Reede In Antwerpen.

We werden hartelijk verwelkomd door gids Thérèse. Nadat zij wat uitleg had gegeven over het ontstaan van dit pareltje-van-een-museum werden we rondgeleid. Na een reeks tekeningen van Francisco Goya, Félicien Rops en Edward Munch (van deze laatste heeft het museum een heel grote collectie) ontdekten we de vele werken van Rembrandt van Rijn, geboren in 1606 in Leiden.

Rembrandt, schilder maar ook tekenaar

De tentoonstelling ging voornamelijk over etsen, schetsen, steendruk en pentekeningen van deze wereldberoemde veelzijdige kunstenaar. Rembrandt, vooral bekend van De Nachtwacht, wordt ook wereldwijd geroemd om zijn studies van koppen (tronies) en zelfportretten, zijn mythologische voorstellingen, scènes uit het dagelijkse leven (veel straatfiguren) en landschappen. Hij bezorgt ons daarmee een bijna hedendaagse en fotografische kijk op de wereld in een tijdperk van lang voor de uitvinding van de fotografie.

Omdat sommige tekeningen vrij klein zijn wordt er aan de bezoekers een vergrootglas aangeboden, zodat je de werkjes tot in de details kan bestuderen.

Na het ongeveer anderhalf uur durend bezoek waren we verwonderd over de veelheid aan werken en hun schoonheid. Deze tentoonstelling loopt nog tot 22 mei en is zeker een aanrader.

Het Femma-team van Sint-Benedictus

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.