FEMMA SINT-BENEDICTUS Bezoek aan het Poldermuseum te Lillo

FEMMA SINT-BENEDICTUS Bezoek aan het Poldermuseum te Lillo

Openbaar vervoer troef!
Op woensdag 10 mei vertrokken we met tram 15 tot de Groenplaats, en vlak bij het Steen namen we de waterbus. Na ongeveer een uurtje varen meerden we aan in Lillo. We gingen eerst iets eten ‘bij Marleen’, één van de twee overblijvende cafeetjes in Lillo. Daar werden we zeer vriendelijk onthaald met soep, croques en een drankje.

Het Poldermuseum

Even voor onze afspraak in het museum kwam gids Freddy ons ophalen. We moesten de straat maar oversteken, en daar waren we al aan het museum. We kregen eerst een inleidende videofilm over de verdwijning van de polderdorpen, die plaats moesten maken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. En daarna nam Freddy ons mee gedurende twee uur om ons onder te dompelen in de geschiedenis en het dagelijks leven van Lillo en de andere dorpen.

Het museum bestaat uit drie naast elkaar gelegen woningen: een voormalig kapsalon, een gewezen douanekantoor en het voormalig postkantoor. In meer dan dertig kamers wordt het verhaal van het leven in de polderdorpen weergegeven met duizenden voorwerpen, massa’s foto’s uit de tijd van toen, en vele werktuigen die wij nu niet meer hebben maar nog wel herkennen: keuken- en huisgerei, gerief voor de slager, de timmerman, de kapper, de bakker, de brandweerlieden, enzovoort. Maar er waren ook brieven en documenten.

We bezochten zo ook een heus klaslokaal, een verzameling fietsen, een winkeltje, een kleine tuin en tuingerief, een kapsalon, een kapel (altaar en biechtstoel inbegrepen), een douanekantoor, een slagerij, een prentenkabinet, een overzicht van de vrijetijdsbestedingen van toen: boogschieten, gansrijden, …

Hoe kwam men in dit museum aan al deze voorwerpen? Wel, een groot deel werd geschonken door de mensen uit deze verdwenen dorpen. Alles wordt onderhouden door een enthousiaste bende vrijwilligers die er zorg voor dragen, samen met de heemkundige kring van de Antwerpse polder en met de steun van district en stad. En elke week komt een dame poetswerk verrichten, elke week krijgen enkele kamers hun beurt!

De twee uur in het museum waren heel snel om. Eigenlijk zou je nog veel langer kunnen blijven, maar we moesten het uurrooster van de waterbus respecteren.

Breng dit unieke museum ook een bezoek!
Neem eens een duik in die unieke ambiance. Een aanrader! Je kan er terecht tot eind oktober op zon- en feestdagen. Groepen kunnen, na afspraak, het hele jaar door een bezoek aanvragen.

Het Femma-team Sint-Benedictus

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.