Een vluchtige geschiedenis van de St-Jozefparochie van Edegem-Molenveld

Een vluchtige geschiedenis van de St-Jozefparochie van Edegem-Molenveld

Toen de parochie in 2015 haar gouden jubileum vierde, schreef diaken op rust Rik van Hoof een “vluchtige geschiedenis” die verscheen in Kerk en Leven (11 en 18 maart). Nu er een einde komt aan de zondagsvieringen in de parochie, hernemen we graag, met toestemming van de auteur, dit overzicht.

Tot in juni 1965 telde Edegem slechts twee parochies. Edegem groeide snel, en er was dringend een derde parochie nodig om de H. Familie-parochie te ontlasten van de wijken “Klein-Molenveld” en “Molenveld”, links en rechts van de Prins Boudewijnlaan. Ook kon zo de O.L.Vrouw-van-Lourdes-parochie ontlast worden van “Groot-Molenveld” en de “Wilsonwijk”.

Op 30 juni 1965 ondertekende Mgr. Julius Daem, bisschop van Antwerpen, de oorkonde tot instelling van de “Kapelanie Sint-Jozef” te Edegem.

Op 17 juli 1965 ondertekende bisschop J.V. Daem de benoemingsbrief die E.H. Emiel Vermoesen aanstelde tot kapelaan. Attentvol van de bisschop, want precies op de verjaardag van Vermoesen.

De kersverse kapelaan Vermoesen ging Edegem-Molenveld verkennen, en meteen een plaats zoeken waar hij de erediensten zou kunnen houden.

Op zondag 25 juli 1965 vierde kapelaan Vermoesen met zijn nieuwe parochianen voor de eerste keer eucharistie in de Sint-Luciakapel. (Deze kapel werd door buurtbewoners in 1954 gebouwd in een oude schuur aan de Wilsonstraat. De Sint-Luciakapel moest in 1971 worden afgebroken voor de aanleg van de autostrade.)

Omdat de St-Luciakapel nogal ver van de woonkern “Molenveld” lag (en omdat de kerk steeds in het midden moet gehouden worden) opteerde men voor de turnzaal van de gemeenteschool in de Drie Eikenstraat als noodkerk. Na heel wat tegenwerking, vergaderingen en gesprekken werd uiteindelijk toelating gegeven om in de turnzaal een ‘noodkerk’ in te richten. Op 25 september 1965 kwam Mgr. Robert Raes, vicaris-generaal, deze gebedsruimte inzegenen. Mgr. Raes werd om 16 uur verwelkomd aan de Den Eeckhofstraat, en vandaar ging hij met een blije groep parochianen naar de ‘noodkerk’, waar om 16.30 uur de inzegening gebeurde, en eucharistie gevierd werd. Nadien, om 18.15 uur, was er voor de kinderen een ballonwedstrijd, en iedereen (groot en klein) kon dan feesten in de refter van de ‘Grand Bazar’-magazijnen.

Een zware opdracht had kapelaan Vermoesen: een kerk en een parochiehuis moesten gebouwd worden. Het bestaande schoolgebouw aan de Drie Eikenstraat en ook het erbij horende terrein werden daartoe aan de St-Jozefparochie verkocht. Via leningen en wat hulp van het bisdom was het mogelijk.

Op zondag 2 juli 1967 werd een groot houten kruis geplant in het begin van de Molenveldlaan, op de plaats waar later het altaar van de nieuwe kerk zou staan. Bij dat kruis werd die zondagnamiddag een korte gebedsdienst gehouden.

10 september 1967: er werd gefeest, want Emiel Vermoesen was 25 jaar priester. (Hij werd priester gewijd op 26/07/1942.)

In het najaar 1967 werden de bouwwerken voor kerk en parochiehuis gestart.

Op zaterdag 30 maart 1968 te 15 uur waren alle parochianen uitgenodigd voor de inzegening van de nieuwe klaslokalen en het parochiecentrum door Mgr. J. Smits. Het parochiecentrum kreeg de naam “De Schrans”. Daarna was er receptie voor iedereen en poppenkast-vertoning voor alle kinderen in de nog niet gewijde, nieuwe kerk. En ’s avonds was er in ‘De Schrans’ een optreden van de cabaretgroep “De Klaverkens”, gevolgd door een dansfeest. (RvH)

Een week later, op zaterdag 6 april 1968 (het weekend van Palmzondag), werd te 16 uur door Mgr. R. Raes het nieuwe kerkgebouw ingewijd, en werd daar voor het eerst eucharistie gevierd. De kerk kreeg de naam: “St-Jozef en St-Lucia”. (St-Jozef, de geliefde heilige van Vermoesen, en St-Lucia omwille van de kapel op het grondgebied van de parochie.)
In “De Schrans” werd ’s avonds nagevierd met een optreden van goochelaar Giovanni.

1971: de besprekingen tussen bisdom en ministerie waren afgerond, en de kapelanie St-Jozef werd parochie St-Jozef.

Op zaterdag 4 december 1971 te 19 uur werd Herman Sommen in de St-Jozefkerk tot diaken gewijd door Mgr. J.V. Daem.

Op zaterdag 19 maart 1977, feest van St-Jozef, werd om 17 uur een nieuw aangekocht Johannes-orgel gewijd en ingespeeld met een orgelrecital door Achiel Pelgrims, laureaat van het Lemmensinstituut en eerste prijs aan het conservatorium van Antwerpen. Hieraan werkte ook het St-Jozefkoor mee.

In de loop der jaren werd de kerk verfraaid met vier glasramen “Uit het leven van St-Jozef” van Mark de Groot (zelf parochiaan), met drie glasramen van glazenier Jan Wouters, en met acht raampjes met de tekst van de zaligsprekingen, gemaakt door Anne Kennes. De kerk herbergt nog volgende kunstwerken: het grote kruisbeeld achter het altaar en het tabernakel (C. Colruyt), een klein St-Jozef-beeldje (A. Poels), schilderijen en tekeningen (R. Gorsen), een klein Maria-beeldje en het grote St-Luciabeeld uit de verdwenen kapel (Mark de Groot).

Op zaterdag 22 november 1986 (H. Cecilia en liturgie van het hoogfeest van Christus Koning) werd Rik van Hoof in de avondmis van 18.30 uur tot diaken gewijd door Mgr. Paul Van den Berghe.

Tijdens een plechtige viering op zondag 26 november 1989 werd het parochieteam aangesteld door Mgr. P. Van den Berghe.

Op zondag 7 oktober 1990 werd het zilveren jubileum van de parochie gevierd in aanwezigheid van bisschop Van den Berghe. Er was die dag een fototentoonstelling en een wandelrally. Gedurende het zilveren jubeljaar kwamen diverse koren uit heel het Vlaamse land eenmaal per maand een zondagse eucharistieviering opluisteren.

Zaterdag 26 september 1992: dankviering voor pastoor E. Vermoesen die 75 jaar werd, zijn gouden priesterjubileum vierde, en op rust ging.

Op zondag 8 november 1992 (om 15 uur) werd Karel Heuten, pastoor van de H. Familie-parochie van Elsdonk, tevens ingehaald als pastoor van de Sint-Jozefparochie. In dezelfde viering werd diaken Rik van Hoof aangesteld tot contactpersoon.

Zondag 8 september 2002: dankviering E. Vermoesen 60 jaar priester.

Op zondag 21 maart 2004, om 10 uur, was er een plechtige dankviering bij het op rust gaan van pastoor Karel Heuten.

Zondag 12 september 2004: de nieuwe pastoor, André Goossens, werd na inwerking in de O.L.Vr.-van-Lourdes-parochie, feestelijk ingehaald in de St-Jozefparochie. Dat gebeurde met een eucharistieviering om 10 uur. Twee uur later had een zelfde plechtigheid plaats in de H.Familie-parochie. De federatie Edegem kwam tot stand.

Voor de laatste tien jaar volgt hier nog een aanvulling door Chris Zwysen:

Toen in 2019 pastoor Goossens met pensioen ging, begon het tijdperk van de pastorale eenheid Heilige Maria-Magdalena. De organisatie is in handen van een heel team o.l.v. pastoor Tom Schellekens. Op dit moment telt deze pastorale eenheid 8 parochies en 9 kerken. Door het krimpend aantal kerkgangers en voorgangers, dringt een rationalisering zich op. Hierin past de beslissing om eind juni te stoppen met zondagsvieringen in de Sint-Jozefkerk.
De Pastorale Eenheid wil de krachten zoveel mogelijk bundelen. Centraal staat een aantrekkelijke, uitnodigende en vitale kerngemeenschap waarin we de vier opdrachten van de Kerk geïntegreerd tot leven zien komen: verkondiging, gemeenschapsopbouw, diaconie en liturgie.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.