Edegem en Congo

Edegem en Congo

Edegemnaar pater Herman Op de Beeck, scheutist en professor H. Schrift, verbleef van 1968 tot 1981 in Kananga, Congo. Bijna wekelijks schreef hij een brief naar zijn ouders. Aan de hand van die brieven laat André Mens hem zijn leven in Congo van 1968 tot 1981 vertellen in een brochure: Het was feest in Demba.

Heel onverwacht overleed Herman op 25 september 1981 na een maagbloeding. De getuigenis van de Congolese gemeenschap in Kananga verscheen in een plaatselijk tijdschrift. Hier volgt een beklijvende paragraaf.

Zijn uurrooster was goed gevuld, en steeds gaf hij het beste van zichzelf. Hij had nog de tijd om in zijn kamer een dispensarium te organiseren voor de seminaristen en de bewoners van de naburige dorpen. Daarbij zorgde hij nog voor de armen: voor kleding konden ze vaak op hem beroep doen. (…) In het seminarie zorgde hij ook voor de groei van de veestapel. Wie eieren kwam kopen, zal zich zijn humor blijven herinneren. Voor zijn kippen was hij druk in de weer. Dat was zijn laboratorium, zoals hij het zelf noemde. Al lachend zei: ‘Als ik de kippen in leven houd, houd ik ook de seminaristen in leven.’ (…) En deze man is ons ontvallen op vrijdag 25 september om 15 uur. Alle christenen van Kananga zullen hem blijven gedenken. Wij waren getuigen van dat leven vol van dienstbaarheid en liefde en wij nodigen zijn confraters, de zusters en zijn studenten uit nooit het voorbeeld te vergeten dat hij voor ons is geweest.

De brochure telt 54 bladzijden A4. U kan ze bestellen door 9 euro (verzending inbegrepen) te storten op bankrekening BE66 0000 9030 1643 van André Mens, Lourdeslaan 104, 2650 Edegem. Vermeld a.u.b. het adres waar de post het exemplaar kan bezorgen.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.