Wie pastoor Tom als een gepassioneerde lesgever, een bezield priester en een vurige verteller aan het werk wil zien, moet zeker naar de derde avond over het Lucasevangelie komen.( op 12 maart om 20 u in Johannes XXIII ) Opnieuw wist hij tijdens deze tweede avond de aanwezigen te boeien met zijn gelovige getuigenis en zijn enthousiasme over de inhoud van teksten uit het evangelie.
Hij gaf ons een richtingsaanwijzer om in ons leven te streven naar een juiste balans met het juiste doel voor ogen. Zijn ernstige uiteenzetting was doorspekt met humoristische tussendoortjes die de toehoorder actueel kon kaderen.
Pastoor Tom legde in zijn uiteenzetting de nadruk op de “Sondergut” passages, d.w.z. de feiten die alleen in het evangelie van Lucas voorkomen, al wist hij eveneens de evangelies van Lucas, Mattheüs en Marcus met elkaar te vergelijken en de verschillen aan te stippen zonder het geloof in Jezus Christus en Zijn daden in twijfel te trekken. Op die manier gaf hij ons een nieuw kijk waardoor wij bij de zin “we lezen uit het evangelie volgens…” met een ander oor zullen luisteren.
Op één avond koerste pastoor Tom, soms als een echte sprinter, van hoofdstuk 6 naar hoofdstuk 15 en toch waren de woorden beklijvend en kregen we voldoende stof om over na te denken toen we huiswaarts keerden. De rode draad van zijn verhaal was de juiste richting volgen van ‘Scheppen over Asjeré (zalig, op de goede weg, goed bezig , lukken) naar Tov = doel, (gelukt)’ . Meteen was ook de toon gezet om de relatie met het scheppingsverhaal als richtingsverhaal te duiden.
Wat zeker ook bijblijft is enerzijds het zoeken in het leven naar de balans van ‘wees niet bang’, maakt u geen zorgen en anderzijds ‘wees waakzaam’. De aandacht om het evangelie niet fout te begrijpen werd telkens duidelijk gemaakt door op zoek te gaan naar de ‘ECHTE’ boodschap: het evangelie lezen in een context van solidariteit, rechtvaardigheid, aandacht voor de anderen en de Andere en aandacht voor de zwakken. Ook stimuli om de kracht te vinden en tot vervulling te komen en om telkens weer op te bouwen vanuit een leegte zoals angst, verloren kansen, kritiek en mislukking naar een vulling van geloof, liefde , hoop, kansen , vreugde en genieten kregen we gratis mee.
En dames, wat ook ter sprake kwam was het evenwicht dat Lucas zoekt door mannen en vrouwen in de tekst gelijke kansen of evenveel tegenslagen te geven.
In een notendop verwoorden wat de avond ons bracht is quasi onmogelijk. We deden in dit tekstje ons best om de lezer de sfeer te laten opsnuiven en te ontdekken dat evangelies lang niet saai zijn en we ze helemaal niet kennen, ook al klinkende woorden ons bekend in de oren.
Michèle en Yo
About the author