Hoe dikwijls heb ik dit gebed niet gepreveld zonder me bewust te zijn van de betekenis van de woorden? Desondanks gaf het mij rust bij gebrek aan betere woorden om te bidden. Gelijktijdig drukte ik hierbij met mijn medegelovigen verbondenheid uit, soms door een hand te geven of met God door mijn open handen symbolisch naar boven te richten.
Zoekend naar de diepere inhoud, zijn er toch enkel zaken die eruit springen. Dit gebed vond zijn oorsprong in elementen uit de Hebreeuwse Bijbel en de evangeliën. Tijdens de eerste eeuwen na Christus, werd er een compromis tussen de Griekse en Joodse filosofie gesloten. Verder behelp ik mij door te vergelijken met een recentere hertaling, die we kennen als het Armeense “Jezus-gebed”.
De aanhef “Onze vader in de hemel” wordt in het Armeens omschreven als “Bron van zijn, die ik ontmoet in wat mij ontroert”. Het is een samenkomst met God, waarvoor ik een beperkte omschrijving heb, als een liefelijke vader, maar die niet enkel in de hemel is maar ook die één wordt met mijn mens zijn. Een relatie in “eenzame woestijn” momenten, met de totaal “Andere”.
“Uw naam worde geheiligd” komt overeen met “Ik geef je een naam”. Hiermee bevestig ik eerbied aan God. Iemand die ik een naam geef is belangrijk, ik reken dan ook op zijn bevrijdende aanwezigheid.
“Uw koninkrijk kome” verschilt met “Vestig Uw rijk van eenheid nu”
Beide zinnen drukken een verlangen uit naar een volmaakte wereld van liefde en verdraagzaamheid. Een rijk zonder onrecht, noch discriminatie. Waarom zou ik moeten wachten, ik mag het nu al zoeken. Gods droom in mij, is een groeiproces. Ik kan werken aan meer menselijkheid in deze wereld.
“U wil geschiede”, staat tegenover “Bundel het licht in mij en maak het nuttig”. Leer mij gehoorzamen en ontdekken, wat je plan is voor mijn leven. Een leven dat anders kan zijn dan ik mezelf voorstel, maar wat goed voor me kan zijn. Ik vertrouw op jou, dat alles terecht komt.
“Geef ons heden ons dagelijks brood” of “Voed ons met brood en met inzicht”. We leven niet enkel van brood, maar hier gaat het ook om geestelijk voedsel. “Wie tot Mij komt zal geen honger meer hebben”. We worden opgeroepen tot solidariteit en broederlijk delen.
“Vergeef ons onze schulden, gelijk ook wij vergeven”, klinkt dan “maak de koorden los die ons binden aan het verleden, opdat we ook anderen hun misstappen kunnen vergeven”. Hier ontdek ik, dat ik uitgenodigd word om na besef van mijn fouten, ik opnieuw bevrijd mag leven. Als ik mijn onvolkomenheid kan aanvaarden, kan ik begrip opbrengen, dat ook mijn medemens fouten maken.
“Breng ons niet in beproeving” tegenover “laat ons de Bron niet verzaken”. Een bede tot God om bij mij te blijven, wanneer het leven mij beproeft en ik vrees onderuit te gaan. Een wens dat ik het lijden kan dragen en het goede in mij oproept. Zo kan ik verder met mijn leven. In de leegte alles loslaten en weten: “Hij zal er zijn, voor mij.”
“Want van U is het koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid in eeuwigheid”, kan je lezen als ”van U komt de levende kracht om te handelen en het lied dat alles verfraait en zich van eeuw tot eeuw vernieuwt.
Aramese Jezus-gebed en Onze Vader Arameeshttps://www.brammoerland.com/teksten/ArameseJezus/arameseJezusgebed.html en op YouTube
Gedachten na samenkomst van de gespreksgroep “ADEM-TOCHT” J.D.
Aramees Onze Vader
Het Aramees uitgesproken ‘Onze Vader’
De vertaling – door Bram Moerland – die u hier vindt van het Jezus-gebed staat dichter
bij het oorspronkelijk door Jezus in het Aramees uitgesproken gebed aan zijn Vader.Bron van Zijn,
die ik ontmoet in wat mij ontroert.Ik geef u een naam
opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven.
Bundel uw licht in mij – maak het nuttig.Vestig uw rijk van eenheid nu,
uw enige verlangen handelt dan samen met het onze.Voed ons dagelijks met brood en met inzicht.
Maak de koorden van fouten los die ons binden aan het verleden,
opdat wij ook anderen hun misstappen kunnen vergeven.Laat ons de Bron niet verzaken,
Want uit u wordt geboren:
de al werkzame wil,
de levende kracht om te handelen,
en het lied dat alles verfraait,
en zich van eeuw tot eeuw vernieuwt.Bezinning op de overweging.
Wie zich geliefd weet door God:
kan loslaten omdat hij zich veilig voeltkan weggeven omdat hij overvloed kent
kan zich iets ontzeggen omdat hij kan genietenkan onvoorwaardelijk liefhebben omdat hij zich geliefd weet
kan borg staan omdat Iemand voor hem borg staatkan zwijgen en luisteren omdat hij de Gods Stem gelooft
kan dansen omdat hij de melodie hoortkan er zijn voor zichzelf
omdat God er voor hem is. (naar Andrea Schwartz)
About the author