Dag van de Mensen met een Chronische Ziekte 2023

Dag van de Mensen met een Chronische Ziekte 2023

Vandaag is het de Dag van de Mensen met een Chronische Ziekte. Samana plaatst deze dag onder het thema ‘Samen jezelf zijn, dat geeft geluk.’ Jezelf kunnen zijn is voor elke mens belangrijk. Ieder kent zijn of haar talenten en grenzen. Ieder is zich bewust van zijn of haar beperkingen. Je moet jezelf kunnen aanvaarden zoals je bent. Je hebt anderen nodig die je de ruimte geven om jezelf te zijn. Dit geeft zelfvertrouwen, helpt bij het leggen van oprechte contacten en zorgt ervoor dat je je eigen keuzes kan maken.

Een klemtoon ligt ook op ‘samen’. Je hebt andere mensen rondom je nodig, die je graag zien zoals je bent. Mensen die naar je luisteren, die je bemoedigen, die je ook vertellen wie je ten diepste bent. Want samen jezelf zijn, dat is geluk ! Het verhoogt je veerkracht en doorbreekt eenzaamheid. En net dat is het doel van Samana. Samen betekent dat we er voor elkaar zijn. De zorg voor elkaar is wederkerig: anderen zorgen voor ons, wij zorgen voor anderen, wij betekenen veel voor anderen. De zorg en aandacht voor anderen is belangeloos: geen dienst om een wederdienst te verwachten, maar een dienstbaarheid omwille van de ander.

Samana doet dit via de afdelingen, de mantelzorgwerking, de creawerking en de vakanties voor mensen met een chronische ziekte of bejaarden met zorgnood en hun mantelzorgers.

We laten ons inspireren door de wijze waarop Jezus zelf heeft liefgehad. Hierin zit het nieuwe van de christelijke liefde. Jezus’ maat van de liefde is onmetelijk. Hij heeft zelfs zijn leven gegeven voor ons. Naar zijn voorbeeld van anderen houden betekent: belangeloos onze liefde aan anderen geven en daarbij ons niet beperken tot bepaalde mensen, maar ons richten tot iedere mens die onze levensweg kruist. Dat vraagt veel van ons. Toch kunnen we dat omdat we de liefde van God zelf ervaren. Die is oneindig groot. Door zijn liefde te ontvangen kunnen we die ook weer uitstralen naar anderen. God roept ons op om samen een gemeenschap te vormen waar we van elkaar houden en voor elkaar zorg dragen. Laten we ons gedragen als goede vruchten in Gods wijngaard.

Wat de intenties zijn in Samana wordt goed verwoord in de  tekst van René Hornikx.

Het ‘samen’ draagt je
Alleen zijn is niet goed.
Wie alleen loopt, raakt verloren.                                                                              
Mens word je door andere mensen.
Het ‘samen’ draagt je.
Het vormt een vangnet,
een kring van metgezellen
met wie je kan meedoen.


Wie mee mag doen, loopt nooit alleen.
Vormt met anderen een “wij”.
Het ‘samen’ zorgt dat je niet uitvalt.
Hier word je gekend,
ontvang je waardering om wie je bent.

In die kring heeft iedereen een naam.
Een eigen naam, enig en uniek.
Ieder wordt hier bij zijn naam genoemd
en uitgenodigd mee dit ‘samen’ te vormen.


Wie mee mag doen, telt mee.
Wie meetelt, wordt zichzelf,
zoals door God bedoeld.
Liefde is Gods instrument
om van alle mensen te houden
en niemand ooit alleen te laten zijn.


‘Samen’ is de hefboom
om mee te doen,
om mee te tellen
en zichzelf te zijn in onze samenleving.


Zo eenvoudig kan het zijn. Laten we elkaar bemoedigen en bevestigen in onze aandacht en zorg voor anderen. Zo zijn mensen een geschenk voor elkaar. Samen worden we er beter en gelukkiger door.”

Namens Samana werd bij het verlaten van de kerk een aandachtskaart aangeboden om te helpen  terug te denken aan deze boodschap.

Het was ook juist vandaag dat in de basiliek Magda plots niet aanwezig bleek te zijn en dat we vlug ‘samen’ alles nog in gereedheid moesten krijgen opdat Pastoor Tom de viering tijdig zou kunnen beginnen. We moesten daarvoor soms alles op een loopje aanbrengen. Maar ‘samen’ slaagden we erin om ook vandaag de viering goed te kunnen laten doorgaan.

Daar kijken we ook altijd steeds opnieuw naar uit : naar dat ‘samenzijn’ , iedere zondag en al die dagen en uren daarbuiten!

Dank Samana voor de mooie boodschap van vandaag!

Annick

foto’s Annick B.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.