CULTUURPROJECT DIESEGHEM Een fascinerend concert door Tamburini

CULTUURPROJECT DIESEGHEM Een fascinerend concert door Tamburini

foto © Guido Vloeberghs

Bij het binnenkomen van de kerk was het meteen duidelijk: dit wordt iets speciaals. Achteraan stonden in de middengang enkele muziekstaanders met partituren. En op het podium veel meer instrumenten dan het aantal leden van Tamburini. Die acht mensen bespeelden in de loop van het concert dan ook meer dan twintig instrumenten. En wat voor instrumenten: naast de meer vertrouwde blokfluiten, gamba, luit, accordeon en diverse slaginstrumenten ook strijkharp, Siena-Harpa, gemshoorn, ud, dayere, setar en een portatief orgeltje. Te veel en te verscheiden om ze hier allemaal te beschrijven.

Rode draad in het programma “Ontmoetingen” was de kruistocht waartoe paus Urbanus II opriep in 1095. En ook de reis in dezelfde periode van de Engelse filosoof, geleerde en edelman Adelard van Bath die de Arabische kennis van wiskunde, filosofie, astrologie en astronomie weer op de Europese kaart probeerde te zetten, ook via de kruistochten. Tamburini nam ons mee op reis met muziek uit de twaalfde tot zeventiende eeuw uit Afghanistan, Frankrijk, Italië Griekenland, Engeland, Libanon en Sefardië, het joodse Spanje. En de muzikanten reisden zo’n beetje door de kerk en langs hun verschillende instrumenten, soms alleen of met twee en soms met alle acht. In het laatste nummer zelfs met negen, want Silke Becu, die tussen de nummers mooie teksten ven Thea Beckman en Dirk Bracke en gedichten van diverse dichters bracht, speelde hier ook mee.

Het programma smaakte naar meer. Hou dus de concerten van Noor en Greet Wouters, Els Bervoets, Anne Van Den Berge, Ria Beken, Jeanine Collo, Hugo Bekaert en Jo Van Herck zeker in het oog.

Er werd gevraagd om tijdens het concert geen foto’s te maken om de sfeer niet te verstoren. Daarom bij dit artikel enkele foto’s van een vorig optreden met hetzelfde programma.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.