Catechesemoment over sacramenten: vormelingen van Edegem

Catechesemoment over sacramenten: vormelingen van Edegem

Onderaan fotoreportage!

Ondanks de winterprik, komen de eerste jongens en meisjes om 18.15 u. de basiliek binnen. Zo blijven ze tot 18.30 u. binnenstromen voor een nieuw catechesemoment.

Ook Pastoor Tom is stilletjes binnengekomen, hij komt eens kijken en een praatje maken met enkele vormelingen.

Ondertussen zijn ze in zes groepjes verdeeld aan de hand van een gekleurd briefje.  Het ene groepje is al wat groter dan het andere, ze hebben zelf een ruilhandeltje opgestart om toch maar bij dat ene vriendje of vriendinnetje in een groepje te zitten.

We beginnen met het smeren van de stemmen, door de kleine liedjes onder leiding van Gert nog eens goed te oefenen. 

Hierna gaan we aan de slag met de 7 sacramenten. Enkele moeders komen het team van de catechisten versterken.  Waarvoor onze dank, want met een groep van 84 is extra hulp welkom.

Zo is er in de doopkapel, Katleen, zij vertelt met het gebruik van tekeningen, over het doopsel, logisch want ze zitten in de doopkapel.

Aan de biechtstoel geeft Arthur uitleg over verzoening en hoe dat vroeger ging als je om vergeving ging vragen.  Daarvoor gebruikt hij de biechtstoel.

Een beetje verderop treffen we Katrien, zij vertelt over de ziekenzalving, wanneer en wie deze kan vragen en krijgen.

Aan het tabernakel zit Sofie het volgende groepje op te wachten. Zij stelt de vraag wat ze thuis gezamenlijk doen.  Het meest gehoorde antwoord is samen eten en dat vinden ze toch wel heel belangrijk.  En zo wordt de link naar de eucharistie gelegd.

Voor het altaar krijgen ze de verschillende stappen over het huwelijk te horen.
Fabienne geeft de stappen weer die nodig zijn om een kerkelijk huwelijk aan te gaan.

En dan vinden we in de sacristie Bart, hij vertelt hen over het priesterschap, de studies,  die zijn best lang en wie er priester kan worden.

Aan het einde komen alle groepjes terug samen in de kerk en wordt hen de vraag gesteld of er niets opgevallen is bij de sacramenten.

Bijna in koor antwoorden ze, het waren er maar zes.  Waar is het sacrament van het Vormsel?  

Het antwoord hierop is.  Voor jullie is dit op dit moment in jullie leven het belangrijkste sacrament en daarom gaan we daar in april wat meer tijd aan besteden tijdens onze catechesedag.

Na het bidden van het “Onze Vader” keerden we allen huiswaarts.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.