Catechese vormselwerking Mortsel

Catechese vormselwerking Mortsel

Op zaterdag 9 en zondag 10 december kwamen we samen met de Mortselse vormelingen. Na onze deelname aan de Hop On Hop Off in oktober en de catechese rond roeping en naamopgave in  november, was dit alweer onze derde afspraak met de vormelingen. En het was een bijzondere want we werkten rond de figuur van Jezus. We leerden dat Jezus niet zomaar een zeemzoetige figuur is maar iemand die actief, altijd en volledig koos voor de kant van de minderbedeelden en de uitgestotenen. Hij kon zeker ook boos worden over onrechtvaardigheid. De vormelingen hoorden dat er een heel duidelijke link is tussen Jezus en hun vormsel. In het Hebreeuws spreken we van Messias, wat “de gezalfde” betekent. Tijdens het vormsel gebruikt de bisschop olie (Heilig Chrisma) om de kinderen te zalven. Wij geloven dat ze hierdoor de kracht van de Heilige Geest ontvangen om, net zoals Jezus, volledig doordrongen van Gods’ boodschap naar zijn voorbeeld te leven.

In januari komen we twee keer samen met de vormelingen. En de beide keren staan in het teken van pater Damiaan. Tijdens de bijeenkomsten van 20 en 21 januari worden we meegenomen in het leven van Jef De Veuster, later beter gekend als pater Damiaan. Aan de hand van filmfragmenten, persoonlijke getuigenissen en opdrachten zullen we laten zien dat ogenschijnlijk gewone mensen een leven kunnen leiden volledig volgens Jezus’ voorbeeld. Het weekend daarop, op zaterdag 27 januari helpen we mee aan de deur-aan-deur stiftenverkoop ten voordele van de Damiaanactie.

Het aantal catechisten daalt door de jaren heen. We deden daarom een oproep onder ouders van vormelingen om te helpen bij het uitwerken van de catechesemomenten.  De sessie in november werd mee begeleid door een mama en een oudere zus van een vormeling. In december gaven twee vaders van vormelingen een creatieve draai aan de catechese. Heel fijn om samen te werken met nieuwe mensen en om nieuwe ideeën te zien en op te doen.

We zijn nog altijd op zoek naar vaste of tijdelijke helpende handen voor de catecheses. Wil u daaraan meehelpen? Stuur zeker een mailtje naar vormselwerking.mortsel@gmail.com. Er zijn vele mogelijkheden, we vinden zeker iets dat bij u past.

Het catechistenteam wenst u alvast een heel erg vrede – en vreugdevol 2024.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.