Catechese bijeenkomst naamopgave en water in Edegem

Catechese bijeenkomst naamopgave en water in Edegem

Op woensdag 15 November kwamen de kandidaat vormelingen opnieuw samen in de Basiliek.

Deze keer waren het er wel 80. Thema van vandaag was de naamopgave en water. De kandidaat vormelingen werden onderverdeeld in 3 verschillende groepen. Ze maakten kennis met de verschillende aspecten van deze thema’s.  

Aan de hand van de glasramen uit de doopkapel, werd er stilgestaan bij de kracht van water uit het Oude en het Nieuwe Testament. De kandidaat vormelingen leerden geboeid de vernietigende, maar ook herstellende kracht van water uit het verhaal van Noah kennen en de levengevende kracht uit het verhaal van Mozes, die water uit de rotsen slaat. Beiden voorafbeeldingen van de kracht van het doopsel, in het Nieuwe Testament, welke uiteraard ook prachtig afgebeeld wordt in één van de glasramen.  

Bij een andere catechist verkenden ze de verschillende namen uit de bijbel en hun betekenis. Ook hier maakten ze een reis langs het oude en het nieuwe testament met namen zoals Adam, Abraham, Mozes, Petrus en uiteraard Jezus. Daarbij leerden ze dat bij namen ook opdrachten hoorden en dat zij bij hun vormsel op hun beurt een opdracht zouden krijgen in naam van God zelf.

Bij het opgeven van hun naam treden ze In de voetsporen van de apostelen in het volgen van Jezus.
Hoe ze dit gestalte zouden geven we werden besproken in derde groep.

Daar dachten de kandidaat vormelingen na over hoe zij van de wereld een betere plek konden maken. Toen de apostelen door Jezus geroepen werden, waren ze aan het vissen in een vissersbootje. Een bootje werd dus ook het symbool waarmee de kandidaat vormelingen hun engagement wilden tonen.

We nodigen u allemaal graag uit om te kijken naar de vele bootjes van onze vormelingen, die je achteraan In de basiliek kan terugvinden. 

Er werd afgesloten met een zangmoment, waarin de catechisten opnieuw het enthousiasme van deze grote groep mocht ontdekken, die ze voordien door hun geïnteresseerde vragen en medewerking al getoond hadden.

Toen Jezus, Simon Petrus riep om een apostel te worden beloofde hij hem een Visser van Mensen te maken, en als catechisten kunnen we alleen maar blij zijn met deze grote waardevolle vangst en kijken we uit naar de volgende bijeenkomst. 

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.