Alpha-weekend van 18 en 19 november 2023 in Meersel-Dreef

Alpha-weekend van 18 en 19 november 2023 in Meersel-Dreef

De Heilige Geest zwierf als een kat doorheen ons weekend dat gewijd was aan de Heilige Geest: Wie is de Heilige Geest? – Wat doet de Heilige Geest? – Hoe kan ik vervuld worden van de Heilige Geest?

We waren te gast bij de Paters Kapucijnen en dat mag je letterlijk nemen. We hebben genoten van de gastvrijheid van de paters en de kookkunst van Pater Kenny.

Zodra onze bagage in de kamer stond, werden we verwelkomd in de Boerenschuur met een tas koffie. We moeten het niet meer uitleggen, na de koffie startten we met de eerste film en het eerste groepsgesprek.  Wat maakte dit weekend dan anders?

Je moest erbij zijn om het te BELEVEN, je moest het ERVAREN !

’s Middags kregen we een rondleiding in het Belevingscentrum.  Hier kan je situaties uit het leven van de H. Franciscus van Assisi tot je laten komen. In verschillende ruimtes wordt je uitgedaagd om jezelf te bevragen omtrent  je angsten, je zelfbeeld, je armoede, je verbondenheid enz.  Je kwam er letterlijk je wolf of je spiegel tegen, je kon je onderdompelen in het woud….

😉Na ons tweede filmpje en gesprek, was er tijd voor een ludieke ontspanning: hoe heb je de vruchten van de Heilige Geest al ervaren ?  ( Of waar een oud kinderspel al goed voor is….)

Na het avondmaal was het tijd voor verdieping, in de bronhoek van de kerk stonden we stil bij de ervaringen van de dag, bij onze beleving en mochten we onze gebeden voor God brengen.  Het was een stil en intiem moment.

Ontspanning! Oef, een avondje in de bar met een trappist of iets anders.  Gewoon eens bijbabbelen en ontdekken dat de dag heel wat in jezelf in beweging bracht.  Doorheen deze eerste dag mochten we een warme verbondenheid met elkaar ervaren. 

De volgende dag startten we (na het ontbijt) met een eucharistieviering in de parochiekerk (van de Paters). Voor een enkeling was het een eerste keer en een indringende ervaring. 

Zelfs de weergoden waren ons goedgezind en vol goede moed gingen we op wandel om met begeleiding van het Zonnelied van de H. Franciscus af en toe even stil te mijmeren over onze ervaring met zuster aarde en broeder zon.

Na de heerlijke zondagse frietjes met …. volgde na de laatste film een stiltemoment dat gevolgd werd door de mogelijkheid om door een gebedsduo persoonlijk voor je te laten bidden. God ziet JOU, je bent zijn geliefde kind. Indien je nog met het een of ander in het reine wou komen, kon je ook bij pastoor Tom terecht voor een verzoeningsgesprek. Dit moet je meegemaakt hebben om te ervaren hoe betekenisvol de Heilige Geest met ieder van ons op weg gaat. Al wat van ons gevraagd wordt is VRAAG !

Als een droge spons namen we geleidelijk aan de inspirerende aanwezigheid van de Heilige Geest in ons op.  Je kan de H. Geest niet met woorden vatten, je moet Hem ervaren, zoals die kleine poes die ons gezelschap hield in het klooster en ontvankelijk kan genieten in de armen van een intense poezenliefhebber.

About the author

Dirk Van de Poel administrator

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.